?

Nak tanya sy dh 13minggu tapi blm try lgi mkn acid folic..dlm minggu tu blh kan mkn..ad kesan pape tak?

23 Các câu trả lời

Seelok Nye nurse Saran kan sblm pregnant ambil acid folid dlm 3bln sbln rancang nk pregnant...tapi dlm kes sy, haid Tak teratur...tau2 diri pregnant pun masa tu dh masuk 13 minggu,minggu ke 13 lps bt buku tu lh start ambik acid folic, nasib baik nurse dgn doctor baik dorang Check pkembangan baik semua normal...then Saya Ada juga pi private untuk scan ..syukur semua Tak Ada mslh ,baby sihat Dan membesar dgn baik.Paling penting klu mampu tu better bt detailscan dkt private.

5y trước

Tq sis...insyallah sis senige baby dlm kandungan tak apa²..

sya strt mkn asid folic dr sblm nikah smpai la msuk trimistr ke 2. msk trimstr ke 3 baru doc suh on off sbb mkn supliment lain mcm omega.. doa yg baik2 ya puan.. sya dulu mkn acid folic sbb nk sngat mngndung hehe tu la dr sblm nikah lg dh amal.tup tup 10 bulan lps nikah bru mngandung.lama nya saya mkn asid folic.nk setahun lbh agak nya. 😅

5y trước

tak pa puan..blh strt makan ok.. insyaAllah.sya dulu pn kwn yg bg tauk yg folic asid ni pnting.kena mkn 3 bulan sblm ttc or sblm nikah.smpai la bersalin.. puan bukak la buku.tp saya tak tau kalau dekat kkia mcm mana.dorang bising ka tidak.sbb saya bukak buku kat klinik lua.

Bg sy acid folic tu amtla penting.. Walaupn sy mula2 pn xambil.. Bila da preggy, duk cr ilmu. Bca2 acid folic ni penting utk baby growth dalam rahim kita.. Xyh dgr apa org ckp mcm mkn asid folic ni buat baby jd besar ke apa ke.. Xde kna mngena pun sis. Tp ank sy lahir 3.4kg..hehe..tp xrsa sb mkn tu.. Sb mmg sy mkn byk msa preggy🤭

5y trước

Tak sis.. Berat sy ok ja..

Boleh. Start la makan serta merta vitamin² yg nurse bagi. Folic acid + vit B boleh mengurangkan risiko terjadinya spina bifida, or NFD pada baby. malah ada juga kajian menunjukkan folate boleh kurangkan kejadian syndrome down dan sumbing bibir dan lelangit.

kalau awak ade fb acc, cuba buka fb dan try seacrh " ml studio interview folic acid" kt situ ade vid utk pencerahan pasal folic acid.. sgt membantu utk orang yg tktau psl folic acidd

5y trước

Tq sis

Boleh saja makan puan. Klu ke klinik kesihatan pun memg mereka akan bg folic acid sampai lah nnti cukup bulan pun masih bg lg utk kita makan.

Acid folic kena ambik start pregnant sampai lah bersalin sis. Kena cepat2 ambik tau, kesian baby. Actually acid folic kena makan masa TTC lagi.

5y trước

Insya Allah takde apa sis. 😊

Acid folic tersangatla penting utk 3bulan pertama sbb tissue baru nak develop. Utk elak kecacatan baby, nak xnak awk kena ambil.

Saya lepas2 kawin terus makan folid asid obimin sampai skrg dh pregnant pn still makan folid asid kk bgi tuu..

Folic asid blh mkn sblm pregnant lg sis..masa planning nk pregnant blh start mkn trus