Jangan hebohkan kandungan

Nak tanya selepas 2thn kawin tahun ni diberikan rezeki baby harini baru 6minggu6hari tapi org ckp jgn heboh kan dulu kenapa ye.. tapi sy excited nak bgtaw semua org #babyfirst

26 Các câu trả lời

saya pun macam puan dua tahun berkahwin Alhamdulillah baru diberi rezeki. husband saya nasihatkan saya utk tak bagitahu sapa2 sbb terlalu awal and utk mengelakan pkara tak diingini. husband ckp kita tunggu lama bukan masa yg singkat mcm sesetengah org tuhan terus bagi rezeki. tu kena jga sebaikny. masa awal2 pregnant cuma bgitahu parent saya dulu itu pun sbb saya alahan teruk utk mntak prents tgkkan saya memandangkan husbnd bkerja. kemudin bru family husband. dah msuk 3bln baru ada yg tahu itu pun dgn secara tidak sengja. bila dah 5bln bru sy bgtahu kwn terdekat. parents saya selalu pesan. jangan terlalu teruja and sayng dgn something tu terlalu sgt sbb sellunya bnda yg kita sayang sgt tu la nnti Allah akn tarik balik. Wallahualam better kita focus dkt diri and bby. rasa bersyukur and happy tu biar Allah, kita and suami je yg tahu. yang lain tu kemudian2 pun xpe. semoga puan dgn kandungan sihat 🌸

4y trước

Terima kasih sis and tahniah sis sama2 kita jaga kandungan kita and terima kasih bg pandangan yang memahami 🥰

awal kehamilan ni mcm2 blh jd sis.. Sbb tulh org tua larang kite heboh2kn.. Lg pun kite xtau hati org, myb ada yg suka myb ada yg xgmbira tgk kite bahagia.. Just gtau pd suami dan family jerrr, minta diorg juga jgn heboh2kn.. Dh lps 4 bulan, kandungan dh kuat bru leh gtau tp kalo org tnye jelh gtau, xtnye diam jerr.. Lg 1 seeloknye jgnlh tayang2 atau mennjuk psl pregnancy ni kt socmed, igtlh masih ramai lg kwn2 yg masih ttc, ape perasaan diorg kn.. Pnglaman kwn2 sy yg awal2 kehamilan dh heboh2 kn di fb, hari2 duk tayang UPT, pic scan, tup tup 😢😢.. So moral of the story diam2 je dulu..

saya pun lama menunggu jugak , bila dapat tahu pregnant bgtau husband je dulu.. then lepas buka buku pink , dlm 2-3 kali appointment baru bgtau family pulak.. tu je. masa bersalin pun tak penah heboh sbb saya jenis tak suka share personal dekat umum terutama bab ank. dlm friend list saya ada insan2 yg masih belum ada rezeki,saya penah dduk ditempat tu jd saya paham apa perasaan tu.. 1 lagi kita taktau siapa musuh dlm selimut 🤭 bukan first trimester je kita kena jaga2, setiap trimester kena beringat. klau takda rezeki, tengah tunggu due pun kita boleh kehilangan..

4y trước

Btl sis dua org sahabat sy tunggu hari nk bersalin anak meninggal dlm perut . Bkn awal preggy saja kena bejaga . Selagi xbesalin mcm2 kemungkinan blh berlaku sekelip mata. Dan klu blh menjaga hati bg yg tiada zuriat lagi.

penerimaan org x sama dek. ade yg seronok ngan berita tu, akan doakan yg tbaik buat kita. ade yg x suka tgk org lain bahagia, awak pulak hebohkan dah ngandong. hati org x sama dek. sekarang saya 7 bulan. org tdekat yg tahu dr mulut saya cuma mrtua ngan suami je. saya jnis x kluar rumah. tp 1 kg dah tahu, even kg sebelah pon. haha. saya tunggu 6thn, jdi takut nk heboh2. tp since dah ade yg bocorkan rhsia, layan je lah. suami pon tkejot mcm mne ramai sgt yg tahu.

Saya pun baru nak masuk tahun ke 2 baru diberikan rezeki ni masih 1st trimester, just bagitau husband & family. Kawan2 masih xtahu sbb bagi saya sekarang ni kandungan masih fragile, tunggu la dh masuk 2nd trimester ataupun mmg dh nmpk babybump atleast risiko keguguran tu kurang dah. Takut nak heboh2kan nanti xpsal2 benda xbaik yang kita xnak terjadi kita juga yang segan & sedih nk bagitau kat setiap org.

4y trước

Tu la semoga dijauhkan benda2 yang x baik utk kandungan ni and tahniah utk sis jugak 🥰

Yang ada dalam sunnah Rasulullah adalah menghebahkan kelahiran. Mengandung ni perkara yg tersembunyi. Tapi berita baik elok la kongsi dgn ahli keluarga dan sahabat2 yg baik. Elakkan la dari share di socmed kalau boleh. Melainkan ada yg bertanya, boleh la jujur. Saya doakan Allah sentiasa pelihara sis & baby ❤️ elakkan stress memanjang ya.. enjoy the journey dear 🌹🤗

4y trước

Terima kasih sis 🥰

Kenapa ye excited nk gtau semua org. Sy awal2 preggy just gtau family n suprvsr tmpt kerja sahaja yg lain2 smua tau bila dh 3bln bila tgk dh buncit. Sbb awal ni kekdg kandungan masih xkuat . Mcm sepupu sy post di fb sambil tunjuk2 perut 9w. Hari isnin haritu gugur. Pesan org tua ni ada yg btl ada yg tidak. Bykkn membaca puan

ikut engko la dikkk. Nak heboh ke tak. kalau rasa banyak keburukan better tak payah. Pemikiran orang tak sama. macam akak, lebih suka diam je. orang tanya baru jawap. sebab jenis akak memang tak suka kepoh-kepoh ni. Ni 4 bulan dah pregnant. yang tahu cuma suami dengan family je. kalau diorang nampak sendiri tu lain cerita lah.

4y trước

Setuju dgn akak 👍

Because incase anything bad happens in early trimester at least you don’t have to explain or tell people what happen. You yang lagi susah hati nanti bila orang tanya2, unless you jenis tak kisah apa orang cakap langsung. Tunggu kandungan stabil dlu. Yg penting you and baby sihat, thats all matter. 😊

biasanya 1st trimester kena berjaga2 sis kandungan masih fragile.. kita xminta yg bukan2.. biasanya org tua2 larang bagi mengelakkan penyakit ain.. sb kita xthu org sekeliling kita mcm mne.. anw tahniah sis semoga kandungan sihat2 saja.. sb sy pun tgh expecting 1st time excited tu tuhan je yg thu nak bgtau org..