Masalah pusat baby

Nak tanya sapa ada masalah cm ni... Tali pusat dah tercabut dalam bulan 12 lagi bersalin 09 dec 2020 tapi still pusat anak merah² cam belom kering lagi now cuba bersih kan bila mandi bila dap² kuping dekat pusat tercabut then keluar darah... Mommy risau teruklah bila boleh kering ye biasanya? And cm ner nak buat klo ada masalah cm ni?? #firstbaby #bantusharing #mommybuntu

Masalah pusat baby
20 Các câu trả lời

Sy bersalin 16 dec 2020, tali pusat baby sy tercabut sendiri sbab slalu terkena lutut baby.. Pusat baby sy masa tu bernanah dgn sdikit bdarah, doktor pesan kt sy, selalu cucikan pusat baby slepas mandi atau masa tukar pampers guna ubat yg nurse hospital bagi tu.. xsampai semggu dah kering dah pusat bby sy.. moga baby mmy cepat sehat ya..😘

kena bersihkan betul2 pusat ank. ambil cotton buds basahkan dgn alcohol, korek2 pelan je dkt pusat ank..sampai hitam2 tu tanggal. jgn bg ank pakai barut. pampers jgn tinggi smpi tutup pusat. kena keringkn pusat tu selalu, ambil tisu dap dap kt pusat ank selalu, lepas mandi terutamanya. insha allah nt kering sempurna.

Sama dgn sy. Bersalin bulan 9 lgi.. Dekat pusat anak merah mule2 tyu lpastu sy sapu alcohol swap. Dah kering ok.. Tp bile dah sembuh skrg nmpk anak garu lagi pusat die. Tepi pusat plak naik mcm ruam tp kulit kering dkt sekitar perut dgn pusat.. Kenape ye mcm tu? Atau minyak yg saya sapu dkt perut die tu xsesuai.

anak Sya mcm tu gk . dalam pusat belum kering betul2. hri2 bersih kn degn ubat pusat sehari tiga kali lap bersi degn kapas selo2 letak banyak sikit ubat pusat yg di beri sampai baik. kalau ubat tu habis boleh mintak kt kelinik

bby sy seminggu dah tanggal .. tapi dlm dia basah lagi and still berdarah .. nurse ckp tu normal .. cuci je mcm biasa dgn spirit .. tapi kalau ada kluar air, nurse ckp tu luar biasa, kena refer terus klinik ..

pusat baby tu sentiasa cuci pakai air yang nurse bagi masa keluar hospital .. bukan bila dah cabut tak payah pakai terus .. saya pakai tu sampai seminggu dua minggu bagi darah dengan pusat tu cantik kedalam

Selepas mandi dan semasa tukar pampers cuci dgn alcohol swap..jangan tutup pusat dengan barut dan pampers..masa pakai pampers, lipat atas pampers jgn bgi terkena pusat..

pakaikan alcohol swap pun boleh, sama dgn ubat doc bg tu pun alcohol. Kalau ubat doc bg tu dah habis boleh beli alcohol swap

jgn pakai barut baby...teruskan sapu ubat hospital bg...nti akan kering...lepas dah baik boleh sambung pakai barut

Anak sy pun mcmni. Teruskan apply ubat sapu yg hospital bagi tu. Itu tanda belum kering kt dalam pusat. Nanti akan baik.