baru bersalin mengandung lagi

nak tanya mommies2 dalam ni ada tak pengalaman lepas bersalin tak sampai setahun dah mengandung lagi? mcm mana prepare mental untuk second baby ye? saya dah lambat period 5 hari dah ni.. tp check upt still negative. risau mengandung lagi. tapi rasa mcm mengandung lagi. haih p/s: jgn salahkan sy kenapa tak merancang ke apa kat komen ye. sy hari2 salahkan diri sendiri #pleasehelp #bantusharing

22 Các câu trả lời

Sama dg sy.. awalnya memang salahkan diri sendiri, sebab takut anak 1st tak cukup kasih sayang.. alhamdulillah semua oke je, memang penat, tapi kita memang kena buat priority, yg mana yg nak kita settlekan lebih dulu, kalau sy kena settlekan apa apa ttg anak 1st dulu, makan, mandi, main dg anak 1st dulu biar dia tak rasa jeles sgt, lepas tu baru adiknya, sebab 2nd baby masih 2bulan (beza 1.5tahun dg yg 1st), dia belum ada rasa jeles lagi.. Nanti insyaAllah ada masanya diorang akan main sama sama, so kita boleh relax.. Kalau sis ni suri rumah, kena priority kan jg mana kerja rumah yg kena settlekan awal, mana yg boleh kerjakan nanti nanti je, jgn semua kena settlekan dalam satu masa, burnout yg adaa.. itu je tips dr sy sis.. tak luput pula doa pada Allah semoga diberi kekuatan, kesabaran, kemudahan untuk jaga anak anak titipan Allah ni sis💪🏻

pada sy sbnrnya takde apa pun.. cuma dua benda penting ni la.. risiko Luka czer yg pertama.. emosi mental fizikal Sbb dlm masa yg Sama tengh besarkan yg ank yg first..lgi2 dia tengh NK msuk fasa toddler. kalau dua2 Jenis easy going ok.. tp kalau yg kedua jenis colic,high demand baby,yg pertama sikit2 tantrum .. fuhh. sy yg latest check upt naik line. sekali period. dah mindset siap2 kalau Ada,sy trima.. tup2 lega period datang.. Sbb ank sy yg pertama ni NK msuk setahun 3 Bulan. dgn dah pandai tantrumnya. dgn jadual tidur pun xbetul lgi. dgn Bab mkn pun ikut mood dia . tengh bayang dpt yg kedua . bercampur baur prasaan Tu. pada sy sis g check dulu ok X bekas Luka czer Lama Tu.. tengok apa penilaian Dr . inshaAllah ok tu .. Dan andai kata kalau period datang,lepasni hati2..

Sy pernah alami anak usia 6m & Sy disahkan pregnant kat klinik 6w (result scan) - Sy period X regular sejak anak dara so Sy terus g klinik jer lepas 3m xperiod tuk abek ubat keluarkan darah.. cm biase doc KK minta buat upt dulu baru bole bg ubat tu.. kalo klinik swasta main BG ubat jer sebab tu Sy refer KK.. time tu gak dapat tahu pregnant twin lak tu.. so suami kate rezeki.. Allah SWT bg kite rezeki ini sebab kite mampu.. so Sy pgg kate² suami.. mmg penat besarkan ank² jarak dekat² ni.. tapi mental sis & suami kne stabil & siap sedia terima rezeki tu.. insyaallah ada y terbaik..

tak perlu salahkan diri sendiri, dear. sebab benda ni 22 kena mainkan peranan penting. bukan awak sorang je. mmg awak kena prepare mental dan fizikal. masa pregnant awak mungkin boleh control lagi. selepas baby lahir yg akan awak hadapi. both nak kn perhatian awak. awak kena pandai manage. dn pastikan husband awak membantu awak. supaya awak xburn out. sy antara salah sorg pregnant jarak dekat. beza anak 1st dgn 2nd setahun 2bulan. yg sy boleh cakap yg sulung mmg akan jadi extra clingy dr adik dia. ada masa dia akan memberontak.

dari salahkan diri baik prepare mental tu. nanti tgh sarat, anak yg sedia ada pun perlu perhatian. kena fikir mcm mana nk handle tu dari skrg. kalau mmg mengandung, lepasni rancang la sebaiknya. fizikal & mental perlu sihat seiring, baru happy. anak2 perlukan ibu yg happy utk besarkan mereka.

9mo trước

Implanon mmg menjadi. Buang dlm even wktu evolution🙈Harapnya menjadi pada yg serasi. Iucd pun blh ada yg melekat jgk, tapi. Tulah. Kita merancang sebaik mgkin, Allah jga tentukan.

Adik ipar saya pregnant 2nd baby ank tk smpai setahun ☺️ saya rasa supporter terbaik isteri adalah suami . Cuba minta bantuan suami dan doa dia InsyaaAllah semuanya dipermudahkan. lepastu jgn bgitau sape2 yang sis pregnant. Kdg2 org keliling yg buat mental .

9mo trước

betul tuu...sy ank last bru 2tahun sbuln daa preggy 5bln...jnis fmly sy xsuke beranak rapat2..mcm2 dorg akn ckp so smpi skrg sy xcter kt dorg pon

Cuma masa preggy kedua tu tak sedar,sekali cek dah 3 bulan,padahal. Baru melahirkan,masa buka kena bebel juga di kk,tapi saya abaikkan jer.Yg penting kita kena kuat dari segi mental dan fizikal.So jgn salahkan diri u yer mom

sy pon pregnant second baby time 1st bby 5months old... jgn risau... just go with the flow.. enjoy the momments... best jgk ank jarak dekat2 blh matchy2 nnt nmpk mcm twins bila dh besar sikit😍

Saya anak 7bulan dah pregnant lagi. Czer plk tu. At first mmg mcm takleh terima. Tapi lama2 hilang la perasaan tu. Yg ada skrg taksabar nak jumpa baby. Menunggu hari je ni ❤️❤️

9mo trước

Sayaa 5 bulan tk dtg period kak anak da 5 bulan .. nurse bising ngn saya .. sbb saya ad kes kn dulu pernh gugu 2 kali .. ni lak thun lps sethun 2 kli saya preg .. risau gak s

nt anak dah ada dlm perut tu terus rasa seronok je... Allah dah tentukan tu .. ada je yg nak anak berderet Allah x izinkan x dpt.. gugur lah ektopik lah .. inshaAllah... seronok anak saing2 membesar .