bersalin sorang diri

nak tanya mommies semua, ade ke pengalaman bersalin sorang diri? boleh share tak? saya nervous ade, takut pun ade 🥲🤣 takut husband xleh masuk sbb sstgh hospital kerajaan kt tempat sy mmg xbg husband masuk. mcm mana ye mommies handle baby baru lahir since beranak sampai keluar wad? sy dah 36 weeks. due 16/6/22 tapi baby asyik mengeras je #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

17 Các câu trả lời

saya bersalin anak pertama 2020 musim pkp memang husband takleh masuk 😟 nak teman pun tak dapat hantar makanan bagi guard je barang ka apa ka , hm mula2 tuh memang sedih juga sebab saya masuk wad awal 3hari untuk cek sebab dorang ada kesan tiroid pastu keluar result ok hari ke-4 induce pertama tak rasa apa2 hari ke-5 induce baru start rasa perut sakit tu pun bukaan baru 2cm mula2 tuh doc nak bagi salin paksa cucuk air ketuban last2 cek hearbeat baby da lemah tak jadi kena emergency ceaser memang banyak dugaan betul saya masa tuh 😌 call husband untuk ambik barang bawak ke wad bersalin , masuk dewan bedah siap bedah baby keluar pukul 8.59 2.44kg ingatkan dia keluar tuh takda apa masalah dokter cakap baby kena masuk nicu sebab kaki bengkok .. hm dah siap saya start shaking dorang letak kat tempat panaskan badan , sedih dalam hati sebab tak dapat duduk dengan baby sekali satu wad .. lepas selesai kena bawa balik ke wad bersalin sorang2 fikirkan baby kat nicu ..hm dah la anak first suami takleh teman 😌😣 tapi nasib saya tidur je sebab pening ubat sampai pagi terlentang kat katil pastu misi cakap slow2 bangun jalan , siap misi cakap kalau nak tengok anak kena usaha bangun suami datang terus suami tolong angkat slow2 jalan2 sekejap pergi toilet tukar pad .. siap tukar lap muka apa semua , suami p ambik kerusi roda tolak pergi wad nicu masuk dalam kena sorang takleh berdua terpaksa lah bangun jalan terbongkok2 sebab nak tengok anak .. masa tengok anak tu perasaan lega timbul bagi susu takmau sebab dia tidur .. esok tuh baru boleh ambik baby , pastu duduk 3hari dah balik rumah masuk wad lagi sebab baby tak berak dan kencing sebab kurang menyusu haiss sampai terbuka sikit jahitan 😟 nasib suami ada tolong buat kerja rumah .. cuci luka apa semua .. sedih gila masa ni sebab saya tak kuat dah lah ceaser jahitan terbuka sikit baby masuk wad , saya berpantang dekat wad selama 5 hari 😣 sampai misi suruh rehat je jangan ulang alik sebab luka jahitan tak sembuh sepenuhnya 😭 .. dapat keluar wad tuh saya balik je suami yang cuci luka .. tak sanggup nak tinggal anak sorang2 kat wad kanak2 sebab tuh berpantang je dekat wad nasib lah dokter tu memahami 😌 hospital jauh ..

saya dua² anak bersalin sorang²..1st 2017 suami outstation, kita KL, suami kat gerik tp sebab air ketuban kurang, tawakal je..pk kita mampu buat tanpa suami ada..(ni yg saya pk utk lawan perasaan)..yg penting tenangkan hati dan rileks..perlukan bantuan, minta je tolong nurse..kalau lambat, minta je tolong lagi smp dapat, kalau dia bising, pekakkan je telinga..janji dapat ape kita nak.. 2nd pulak betul² masa PKP yg pertama. jun 2020..suami tak leh masuk, sy pk lawan perasaan sekali lagi, dengan contraction sume..sy pk, kalau ada suami pon. bukan boleh tolong. baik tolong diri sendiri je..ni yg sy pk utk lawan perasaan..mmg sendiri je la buat semua..minta tolong nurse semua.. normal pon masuk tiub kencing sbb tak larat bangon..mmg tak selesa gile masa uruskan anak..time ni mmg kena byk tenang dan kena byk sabar..rilek je, ibarat. enjoy dan happy je..utk kawal emosi kita sebenarnya.. tp skang suami dah boleh masuk..awak jangan risau k..semoga Allah permudahkan urusan kamu.. aamiin

sy haritu bersalin sorang diri duk dlm ward pun semua buat sendiri sbb suami x blh masuk.. alhamdulilah semuanya dimudahkan.. nk handle baby baru lahir jgn risau klau x tahu blh tny nurse² di ward tu tny je dorang.. dorang akan guide kita bg ibu² yg anak sulung.. InshaAllah dipermudahkn sy pun bersalin sorang haritu anak 1st juga.. jgn takut sblm bersalin minta maaf dulu dgn suami if dia x blh temankn kita kena kuat semangat fikir anak kita kena setmind utk semangat nk lahirkan anak kita dgn selamat.. ttg suami sabarlh berpisah kjp je utk 2 / 3 hari je nt jumpalh tu ☺️ kkm mmang izinkan tp prosedur hospital x bg nk buat cmna lgpun adalh kut sbb²nya dia x bg kdg kita nk bf anak pun x selesa sbb ada lelaki lain masuk jgk dlm tu.. jd mebi dia pun fikir aurat kita.. ☺️

Skrg tksilap dha boleh teman and jaga dekat ward.. time sy tahun 2020 baru start pkp mmg takboleh sesiapa teman masuk pon utk azankan dan hantar brg sahaja. Sy anak first csear 3hari dlm ward smua buat sendiri Alhamdulillah xkekok sbb masa kakak sy bersalin dlu 3org anak dia sy jaga masa dia dlm pantang 😂😂 Cuma pergerakkan sy terhad sbb csear takboleh tidur lena nak bergerak lambat alhamdulillah baby sgt2 memahami msa dlm ward dia xmeragam bgun nk susu jeee mlm pon ok jee… Semoga dipermudahkan smua urusan sis ya. Mental kena kuat ja kalau sorg2 kena urus diri ni. Jgn fikir org lain.. fikir je nak kuat demi baby. In Shaa Allah.. tpi apa2 pun kna stndby smua keperluan… terutama keperluan baby..

mcm Sy dlu, husband x blh msuk LR, so kita layan contraction n push sorg2 tnpa husband.🥲.. lpas bersalin, dokter akn pggil husband utk azankan baby. mse nk pindah wad, husband blh teman smpai dlm wad. blh la tlg2 angkat beg n pkaikan stoking kjap... klu mcm Sy, dy bg masa limit 30minit je . . lpastu husband kne balik... tp tu situasi masa PKP, klu skrg x sure procedure dy mcm mana

2y trước

tula kan? Sy pun risau. Sy harap sgt suami ada temnkn sy

saya time 2020, anak sulong, husband takleh teman sbb covid tengah tinggi , hati kena kental sebab semua benda buat sendiri walaupun anak sulong time tu , mmg agak kekok tapi tetap kena buat , tapi awak boleh je mintak tolong nurse ke nanti dia akan tunjuk ajar , semoga segala urusan awak dipermudahkan 💕

saya pulak bersalin suami dalam rekrut bomba. nak contact pun susah apalagi nak dia teman.. sedih takyah cakap la.. berlalu macam tu je.. alhamdulillah baby dah 2 bulan skrg, suami saya balik bulan 7 nanti.. bila suami takde di sisi kena kuat sendiri la kita.. semoga dipermudahkan urusan sis

sy ank 5org smua xde rzeki suami tman😂 tp kt rmh mmg dy tlg jaga ank2 masa pantang. superb😘🤣ganti yg xdpt teman mse bsalin agk nye😂xpe ibu chill je. pkir yg positif n indah2, nk jmpa bby, nk myusukn bby n nk tnjuk bby kt ddy dy. pkir yg indah2 inshaAllah proses tu lg senang n smooth je

2y trước

betul tuuu.. yg paling penting abaikn je suara2 negatif skliling kita.

sya plak yg anak 1st kazen teman,sbb kbtln dia nurse kt hosp tmpt sya beranak..hsbnd bleh msk jgk cuma sya x bg sbb risau sya plak yg x bleh teran😂...anak 2nd pun husband x msk sbb msa nie pkp..utk yg 3rd rsa nya x msk jgk kot...apapun kuat kan smgt sis klu husband x dpt teman..

bila dah sakit contraction tk fikir org lain dah puan. Fikir diri sendiri je 🤣. Saya haritu husband pun tk sempat masuk labor room. Sbb jalan bukak cpt bila kena seluk bnyk kali. Tup tup kena tolak ke LR dah. Semoga dipermudahkan urusan bersalin 🥰