Air Ketuban Kurang

Hi nak tanya kalau ada ibu ibu yang berpengalaman air ketuban kurang. Saya dah masuk 29weeks, setiap kali check air ketuban kurang. Tapi baby bergerak aktif. Sekarang ni bila scan size baby kecil, ada tak cara untuk tambahkan air ketuban dan berat baby.

16 Các câu trả lời

Cuba buat GBS Swab... Sy dulu masa 36 weeks suddenly air ketuban drop 10 drp belas2... Doc sy check... Result keluar 37w 4d, baby keluar 37w3d... Suddenly hosp pakar sy call kata sy positive GBS... Sy due elektif ceser.. Sbb baby songsang... Tp masa 37w3d air ketuban leaking..... Terus oergi emergency... Check2.. Jalan da bukak.... Pkl 3am emergency ceser.... Lepas tau GBS + tu.. Terus Paediatrician specialist amik baby untuk cover antibiotic... Sbb masa bersalin tu.. Sy x cover... Baby dah expose to infection masa leaking tu... Sedih... Balik rmh baby demam.. Terus hanta emergency lagi... Baby terus masuk nicu... Untuk extra antibiotics... Pengajaran kat sini.. Jgn amik mudah semua test2 hospital... Yg jd mangsa baby kita... 😢 Harini day 13 alhamdulillah.. Baby sihat dah ikut sy balik rmh.... Doakan baby sy membesar dengan sihat dan kuat.... In shaa Allah....

4y trước

Syukur alhamdulillah baby awk dh makin sht tu..mtk2 lg sht kuat lpsni...sy yg bru dtect hbs ms prgncy kalini pun rs nervous,xtahu sbb xde pglmn...cuma mmg ikut nsht doc je..takutt..bile dgr pglmn awk rs ok sikit...kita risaukan baby je..psl kite tu lps baby sht bru kite pk,kn

masa sy pregnant 8 bulan doktor detect ketuban kurang. kena tahan wad 3 hari. nasib baik masa kena tahan tu air ketuban naik paras normal balik. doktor ckp mungkin pg baby tak kencing lagi, bila dia check dah waktu ptg, ketuban normal tp border line. balik je drp wad sy minum air masak byk2, byk mkn tembikai, paling penting alert dgn gerakan baby cukup 10. nasib baik week 39 dah rasa contraction, pegi hospital dah bukak 2cm tp ketuban tggal sikitt jer, terus tolak masuk labour room. contraction 24 jam selamat lahirkan baby secara normal . berat 2.96kg.

Pakar cakap pemakanan or minuman tak menaikkan air ketuban, scientifically lah sbb air ketuban tu produced by the janin.. I was diagnosed to carry low amniotic fluid at 35w, 4 je masa tu..almost nak kena induced tapi check ctg baby ok.. Doc suruh monitor lagi and Alhamdulillah baby survived till 38w6d.. So whatever it is, sbnrnye kena berjaga2 jugak kalau air ketuban kurang..

rmai kata mkn tembikai merah bnyk2 bole tmbh kn air ketumban sis . cube sis try . sy xprnh alami air ketumban kurg tpi yg bg pendpt mkn tembikai tu pon rmai yg alami mcm sis ketumbn kurg lps tu dorg amal kn mkn buah tu ketumbn brtmbh . Alahmdulillah . xsala mncube sis .

Sy masa 30weeks air ketuban kurang. Doktor suruh mnum air masak byk2 at least 1.5L sehari. Tp sy jenis tak mnum air byk sgt. Sehari dlm 500-600ml je mnum. Skrh dah 31weeks tktahu okay dh ke blm. Cuma skrg sy makan tembikai merah tu sbb byk air kan.

Tgh mengalami sekarang😣tapi saya 20week dh doktor detect air ketuban kurang, takut ada mslah lain..sis bila doktor detect air ketuban kurang?

4y trước

Mungkin sebab kat kk x selalu scan kot ya. Awak scan kat mana ye dokter swasta ke? Sya pun risau jugak nak scan kat swasta takut macam2 jadi

dulu dr suggest sy bykkn mkn tembikai.. alhamdulillah.. kejap je dh xde mslh ketuban kurg lagi

Kakak sy bgtau mkn tembikai.. inshallah blh tmbh air ketuban

Ada cakap minum air kelapa boleh tambahkan air ketuban

Sy air ketuban kurang trus kene induce bersalin 🤭

4y trước

Sme nsib ngn sy.. Dh induce jln bkak sikit² last² emergency ceaser sbb baby dh lemas... Alhamdulillah now anak dh 3 bulan..