Air Ketuban Kurang 24 weeks

Hi asalamualaikum / salam sejahtera mommies. Sy baru balik dari scan, air ketuban sy kurang, bacaan 9.6cm je 😢😔. Nak minta ibu ibu doakan baby saya selamat dan air ketuban banyak semula ya. First baby 😭 #MohonDoakanSaya

10 Các câu trả lời

9.6 masih dlm range normal awak. masih sempat lagi nak naikkan. makan buah tembikai. tp jgn la makan hari2. kang xpasal2 sangkut gdm pula. sbb buah pon ada manis dia sendiri. awak makan seminggu sebelom checkup. pastu pastikan air masak pon awak minum sekurang2 8gelas sehari. kalau below 8 baru dikategorikan air ketuban kurang. kalau 8~20 masih dlm kategori normal. saya masa 39w1d, 3hari sebelom bersalin ada pergi klinik sbb baby mengeras. doctor check air ketuban masa tu 8.5 ja awak. doctor sendiri cakap normal. lepastu sy makan buah tembikai. masa 39w4d hari sy bersalin tu doctor ada check sebelom masok labour room air ketuban 10. doctor hospital tak marah pon sbb masih dlm range normal

1y trước

inn shaa allah, masih dlm range normal. nnt masa checkup dgn doctor awak tanya doctor tau☺️. jgn below 8 atau lebih dr 20 je air ketuban kita. sama2 awak🌻. semoga urusan awak dipermudahkan okay ❤️

makan buah tmbikai sis..sya dlu suka makan buah tmbikai...smpi buat jus tmbikai..last2x 25wek 19,7 air ktuban tlmpau byk hehe..last2x stop mkn buah tue biarpun suka..tkt air ktuban over hahaha .

1y trước

kan sis..skrg npk buah tmbikai cuma mmpu pndg jaa tkut mau makan lagi..stop makan baru oke air ktuban trlalu over..

air ketuban kurang boleh bertambah semula sis.. jangan risau. asalkan bukan air ketuban leaking. banyakkan minum air, makan buah tembikai, timun, sayur2.. insyallah okay semula air ketuban tu

air ketuban mmg akan berkurang. cara nak naikkan kena byk minum air putih & makan tembikai. kalau malas, buat jus tembikai.

1y trước

risiko utk gdm mesti ada walau kita makan apa pun masa pregnant ni. kena berpada ya. bykkan air putih/lemon kosong juga

dulu sy pun mcm tu.. Lepas tu minum air masak byk2 n ikhtiar minum minyak kelapa dara. syukur alhamdullilah 36weeks ni kembali blik ok dalam 12-14 cmtu

1y trước

masa kena tu berapa weeks ye?

makan tembikai banyak sis , inshallah lepas ni tambah dah air ketuban tu , semoga dipermudahkan urusan ibu dan baby ya

mnum air masak,air kelapa,air tembikai pun ok utk tambahkan air ketuban sis.insyaallah ok tu.

Banyakkan minum air kelapa muda ya. Air kelapa muda dapat tambahkan air ketuban

1y trước

saya share link utk awak baca☺️ page doctor imelda https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid034DQx6wK6SR9R1MfjvTU25wShrLUCxqS2De2tz7F1QA28TVREmTuB8psSXrzYBHqMl&id=679746658&mibextid=Nif5oz page doctor bear https://vt.tiktok.com/ZS8mJ3D94/

smga Allah mudahkan urusan..bg air ketuban dlm range yg sptutnya aameen

1y trước

terima kasih. inshaallah aamiin

AFI ke MVP?

1y trước

9.6cm 24w msh ok. perlu tmbh lbh banyak (minum air 2L sehari, air kelapa kosong , air tembikai mbantu) 10cm ke atas lbh stabil