Sampai bila kena pakai sarung kaki

Hi nak tanya, baby lelaki sampai berapa bulan nak kena pakai sarung kaki ya? Sebab dgr dgr org cakap kalau tak pakai sarung kaki nanti masuk angin la apa la

20 Các câu trả lời

tapak kaki ade sensory.. kalau boleh kurangkan pakai socks.. kecuali waktu keluar rumah, dan waktu malam.. kalau baby ade masalah sensory, dia akan jalan berjengkit, takut nak pijak pasir, pijak rumput, lantai sejuk, lantai panas.. sy pakai kan anak stokin sampai 3 months je kalau xsilap.. anak sy tak pernah masuk angin.. sbb menyusu bdn kot.. kalau masuk angin ni selalu sbb mknn yg ibu bf makan, atau susu botol yg kita goncang.. kalau nak elak angin bila bagi susu botol, kita kena kacau guna sudu.. xde masalah pun pakaikan stokin sebenarnya, tp pastikan anak ade sentuhan sensory jugak pd kaki dia tu..

Pngalaman sy hri tu pkai kan srung tgn smpai 3 bln mcm tu sbb sy xbrani nk ptong kuku dia..😅😅 time tu kan tgn baby kecik lagi lps tu da brani ptong kuku sndri da xpkaikan lah. Sarung kaki smpai umur 4 bln mcm tu kot. Siang sy xpakai kan mlm nk tdo bg pakai tkot dia sejuk since dia xsuka dibedung n selimut. Bila da bsr sy pakai kan time pgi mall je sbb tkot kaki dia sejuk. 😊

saya pakaikan sarung tangan & kaki kalau sebab sejuk je. tak betul lah masuk angin tu. sarung tangan terpaksa pakai sbb eventho dah potong kuku, muka dia still bercalar sbb cakaran dan genggaman dia yg mantap tu huhu. anak saya baru 2 bulan. thanks tanyakan soalan sbb saya pon teringin nak tahu org biasanya pakaikan sampai bila.

I biasanya pakai kan sampai 3bulan je. Sebab baby cepat nak capai mainan. Lagi satu, utk stimulate sensory baby. Kuku memang i akan trim. Pastu i akan introduce baby i dengan different types of texture. Malam i memang pakaikan jumpuit skli sarung tgn and kaki tu. So mittens booties mmg i beli 5 pasang je

sy ank ke 2 lpas pntg trus xbg pkai stoking..alhamdulillah xde pape powm...lgpowm pkai time prlu je time sjuk2 je...tp trpulangla...sy dlu ank sulong sbb ikut kte mertua dia sruh pkai smpy 9 bulan..sy powm xfhm..tp mlz nk mmbntah..kite mnumpang je...ni ank ke2 duk umah sndri..bt undang2 sndri la😂😂

saya pakai sampai umur dia 2bln . lepas tuh off terus bagi dia dpt rasa. tapi kadang2x malam bagi makan kot sejuk ke kan. kalau bab masuk angin rasanya takda pun, bkn ada lubang kt kaki kan. saya lepas baca dr. imelda n doktor2x lain, try & error je dari anak sampai ke mak. 😅 .

Sy pakaikan anak sarung kaki mmg lama. Because I am really addicted to socks. Tp x de effect pun die lambat berjalan ke apa. Umur 8/ 9 bulan dah meniti. Mittens paling skjap. Die balik hospital, sy potong kuku die terus x pakai dah. Depend pada awak mcm mn.

11mo trước

Good for ur baby.

terpulang pada awak. mcm sy selepas 2@3bulan xpakai dah. cuma kalau keluar sy pakai kn baby sock. sbb suka tengok. tp bila baby dh meningkat usia dia dh pndi bukak sendiri😂😂. jadi sock2 dia tu dh terbiar mcm tu. hahaha

anak saya pakai masa kat rumah mak je, sbb mak bagi pakai, tu pun selalu je saya buang bila mak takde. belum umur 2 bulan balik rumah sendiri dah tak pakaikan dah. alhamdulillah anak tak pernah kembung tak kena angin pasang

pakai bila tido malam ja ataupon dalam kereta prjlnn jarak jauh (tujuan tak nak bagi sejuk). selain untuk tujuan tu, memang tak pakaikan