Gegata

Nak tanya ada ke ibu2 yang lepas melahirkan baby kena gegata? Saya bersalin czer, da 50 hari lepas pantang kena gegata. Ubat sapu dan makan tak jalan. Gegata ni boleh berjangkit ke baby ke?

2 Các câu trả lời

Sis, sama macam saya. Masa berpantang kena gegata. Siksa sangat. Sampai 2 - 3kali gi klinik. Makan ubat klinik, sapu calamine lotion, guna cara traditional. Sapu bedak sejuk, sapu garam. Tapi tetap gatal merenyam. Sampai gi berurut lah. Mak mertua saya kata tu meroyan kulit. Bila dah 2 minggu baru elok. Rupa2 nya kakak saya pun kena gegata lepas bersalin. Setakat ni saya tahu 5 org yg kena gegata masa dalam berpantang, termasuk sis. Semoga dipermudahkan urusan dan dikurniakan kesembuhan. Aamiin 🤲🏻 jangan risau, gegata tak menjangkit pada baby.

4y trước

gegata ni blh hilang sendiri ya? lega hati sy bila sis kata gegata xberjangkit ke baby, tp miang gatal dia tak boleh nk bawak bincang, lagi2 malam, sampai berparut perut sebab garu. Dah xada idea nak sapu apa lagi kat perut ni, gatal teramat. Btw thank you sis

Sy pn kne gegata slps mlahirkn bby, sgt seksa. .ade sesiapa tahu x ubat apa yg brkesn bg hilng ngenyam gegata ni. Huhu