Alahan dan CUTI

Hi mummy. Sya nak tanya utk mmy yg bekerja masa alahan teruk kerap ambik MC boss mrah tak? Saya tiap2 mgu sehari mesti ada MC. Kdg2 cuba tahan diri dari MC tp mmg collapse. Pernah saya balik kerja sebelah tgn pegang plastik muntah dgn sakit kepala smpai langgar kereta org. Jln tgh jammed mcm mana nk stop tepi dlu kan. Tp saya serba salah bila MC. Nk resign komitmen tinggi. Skrang bru 12 weeks Plus.

11 Các câu trả lời

Kadang2 bos faham tapi collegue yg lain bcakap belakang..jd batu api..saya dulu amik unpaid 2 bulan sbb 1st trimester 2 kali kna masuk wad sebab alahan teruk apa bnda pun xbole makan jd badan kurang air dan kurang zat..mmg lembik nak matey..so trus minta utk unpaid dgn surat doctor..

Sya puN alahaN terok bulan kedua n ketiga. Mula2 amik mc. Pastu doc pun smpai kata xleh bg mc sebb alahan prkara biasa. Last skali sya minta cuti tanpa gaji. 2bulan gak la bru leh masuk kja balik. Alhamdulillah dpt majikan yg faham.

Saya bekerja sorang je perampuan d office.. Alhamdulillah boss saya sangat faham keadaan saya dan selalu bagi saya berehat kalau saya tak sihat.. kalau kita mc pun dia xdela marah sebab mmg da mc nk wat cmne lagi..

Ambil cuti tanpa gaji sis. Bincang dgn bos. Utk kesihatan sis dan kandungan. Hopefully bos faham. Kawan2 sekerja kalau ada yg memahami xpe. Kalau yg cakap2 belakang tu sis buat x tahu je.

sis ambik cuti tnpa gaji k dulu..Sb sllu alhan ade hilng lpas msuk fasa kdua...

Alhamdulillah dia memahami tapi dia minta surat dari doktor. 🤪🤪🤪

Tak.. Tp kna bos yang baik lah.. Hehe.. Cuba bincang nga bos

Macam saya ambik cuti tanpa gaji sebb alahan mcm sis😅

Tak ambil cuti. Biasanya akan berehat kat ruang rehat

Sembang dgn bos. Harap bos faham. Huhu