coklat

mummy smua.. coklat bantu naikkan hb juga kan? sbb hjung minggu lepas sy g labuan tp lupa bawa Obimin. tp banyak makan coklat. lusanya sy klinik, mlm sblum lusa sy makan obimin jga 2biji. cek hb, hb sy tinggi.

12 Các câu trả lời
Chuyên gia

Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, coklat, terutamanya dark chocolate mengandungi cocoa yang merupakan salah satu bahan yang mengandungi zat besi. Ia juga mengandungi soy lecithin yang juga mengandungi zat besi. Namun begitu, kandungan zat besi dari pengambilan coklat sahaja tidak cukup untuk membekalkan zat besi untuk memenuhi keperluan anda. Selain itu, sesetengah coklat juga mengandungi kadar gula yang tinggi. Oleh itu, anda tidak disarankan untuk mengambil banyak coklat semata-mata untuk meningkatkan paras hemoglobin anda. Terdapat banyak lagi pemakanan yang boleh menyumbang kepada sumber zat besi dalam diet anda seperti sayuran berdaun hijau dan kekacang. Anda juga disarankan untuk mengambil tablet seperti obimin atau zincofer yang mengandungi zat besi dan vitamin lain untuk membantu memenuhi keperluan zat yang lebih tinggi ketika hamil. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Klo dulu nurse KK sy cakap coklat xmembantu naikkan hb. De xbagi sy makan/minuman bercoklat, milo semua tak ok. Kafein pon kne elakkan. 😅 Refer pakar pemakanan kena makan sayur bayam, hati, daging, kerang.

5y trước

Sy pon yg organ dalaman tu xleyh makan².. 😅 ikan bilis pon ok mommy.. makan manis sikit² buat rasa je la mommy. takut kena GDM pulak nanti.

Rsa nya mkn yg bcklt x bgs hb mkin rndh..mcm sya ary tu mkn cklt bila cek hb trun plk,,tpi mgkn lain org x sma kot pembawaan bby ni

Coklat ada cafein, x membantu dlm menaikkan hb.. kalau dark coklat mgkin boleh membantu sbb ada 8mg iron dlm 100g coklat..

Coklat tak bgus ke untk yg pregnant?? Haritu nk sgt mkn coklat smpai beli 2pack coklat daim, cadburry hersheys 😂😂

5y trước

boleh je sis. sy pun makan coklat cadbury. sy makan je. tp sbelum makan nasi atau buah. klu lepas makan makann yg tiggi zat sy makn coklat slepas 1 1/2 jam gitu. hihi.

Untung la boleh mkn coklat.. Sy susu anmum coklat pom nurse xbgi minum.... Sbb hb asyik drop je..

Cuba elakkan coklat sbb coklat ada kafein 😅 better refer dgn dr sis bab permakanan🤗

5y trước

ouh. tp boleh je makan kan. mcm sy jarakkan waktu makan coklat dan makan makann yg berzat.

sis xboleh mkn.Obimin lbh dri satu..K mmng arhn suh mkn obimin shri 2biji

5y trước

mkn mngejut kot sb smlm xmkn hehe..Nty mngkin mkn satu je ble hb dh ok

Rseny chocolate ad caffeine gak kn...

5y trước

coklat d perbuat dari koko kan. cba gugel. sy pun x pasti. huhu.. sllu sblum cek hb pun sy makan coklat je pagi2 klu x smpat sarapan. okey je hb sy.

Oo.... Mkn coklat bleh naik. Hb...