Coklat boleh buat hb drop ke?

2Minggu lepas saya ke Langkawi , ada beli coklat dan saya pengemar coklat. Cumanya risau kalau saya makan coklat hb jdi drop . Sebab hb sy memang da low nie .

18 Các câu trả lời

Ye coklat boleh buat hb drop sebab ganggu penyerapan zat besi, so nak amek boleh tapi kene gap 2 jam lepas amek pil atau amek makanan yang ada zat besi. So can ne nak naikkan balik hb? Saya drop mendadak tu hari sampai kene refer pakar pemakanan, die ajar saya pagi saya suke makan roti, so die kata roti tu buat sandwich then minum dengan air yang x de kafien, so gap dua jam saya amek zincofer, tengah hari makan nasi campor, means kene la ade portion nasi sayur protein buah, air kosong atau air jus yang ada vitamin c, jus pure la. Petang saya amek zincofer balik, so malam saya snacking, buah dengan air limau. Sebenarnye air limau tu bagus 🤣🤣. Saya akan prepare air limau satu jug dalam chiller, habis je buat lagi habis je buat lagi. Hari ni check up terus mendadak hb saya naik. Dari 10.7 naik sampai 11.5. Nurse pon terkejut. Alhamdulillah.

8mo trước

Baik sis, x ape, iberet pon okay, saya masa awal kahwin on consume iberet, lepas pregnant KK suruh makan zincofer. Yang penting cara kita makan dengan makanan tu kene betul

Ya betul. Seeloknya elakkan pengambilan makanan/minuman berkafein untuk yang mengalami masalah hb rendah. Jika nak ambil juga, perlu jarakkan 2 jam sebelum atau selepas dengan pengambilan ubat iron. Macam saya memang penggemar coklat. Tapi saya ada masalah hb rendah masa pregnant. So memang elakkan terus atas nasihat gynae. Lepas bersalin baru saya makan macam biasa 😊

coklat ada caffeine. dia tak buat hb drop, tapi dia ganggu penyerapan zat besi dari makanan lain/pil tambah darah. boleh nak makan tapi jarakkan dari pengambilan zat besi sekurang2nya 2 jam. macam minum susu juga.

8mo trước

Terima kasih atas info yg jelas

coklat ada caffeine. ibu blh kena anemia. tp coklat bagus jg utk pregnant mommy, boleh pilih dark choc, yg kurang gula, tak manis, tak bersusu, kurang lemak, berkalori rendah, yg takde pengawet berbahaya

Coklat ada cafferine cm ibarat minum air milo rasa ketagih nk lagi .. better kurang kn .. saya un hb low smpai 33 mnggu 9-10 hb awal preg 12.5 hb nk hujung ehh 38 m 10.9 lak hahahaha

yaa btul saya hb xpernah bawah 13 . tetiba p check tinggal 12.7 . sbb hri hri nk air milo. sekotak besar tu hri hri nk. milo bncuh xnk. nk yg kotak atau kt mekdi atau kfc

Huh ahh.. milo chocolate teh coffee latte kek chocolate biskut ada coffee ke chocolate mmg sy pun kena hb low. Drpd 12 drop ke 9. Pening jap tgk results

ye betul coklat boleh buat hb low. say gud bye to any chocolates and drinks. tak sanggup dgr nurse bebel minggu2 hb makin drop. bila stop dan2 hb maintain.

lepas kakak saya balik langkawi saya pelahap daim and smuaaa coklattt yang dia beli kat langkawi . start pada tu smpai la dh 9 bulan ni problem psal hb