ibu hamil berhenti kerja dan kena bayar pampasan pada syarikat

hello mummy ada tak kes macam saya ? saya berhenti kerja dan syarikat minta bayar pampasan 12 hari 😵‍💫 apa perlu buat ? dah la tengah kumpul duit untuk beli barang bayi

11 Các câu trả lời

lain pulak kesnya dengan saya. saya kerja belum setahun tapi ikut offer letter kata kerja 4 bulan dapat maternity leave. saya insyaAllah due bulan 10 and saya dah kerja 9 bulan. tup tup company tukar owner mulai 1/8/2022. kami staff hanya diberitahu seminggu awal so kami memang x prepare dengan segala perubahan dari segi sistem kerja, tiba² kena kerja shift n so on. yang buat saya lgi terkilan bila owner baru batalkan contract dengan kami dengan owner lama then mula contract baru dengan dia. which is kena probation dulu 3 bulan then baru boleh dapat permanent. untuk maternity leave saya x boleh claim sebab katanya saya kena kerja permanent 4 bulan dulu baru boleh dapat maternity leave. saya dah kerja lama x berbaloi betul nak sambung kerja dengan tak dapat benefit yang sepatutnya saya dapat kalau x tukar owner tiba² ni. kalau saya minta pampasan pada owner lama boleh ke sebab batalkan contract kami dengan short notice? ikutkan offer letter dulu katanya mana² pihak yang nak batalkan contract tu kena bg notis sekurang-kurangnya sebulan.

2y trước

Ehh ada jugak ye kes mcm ni mcm2 betul bos tuh.. Sis boleh cuba call JTK utk tnya masalah yg sis lalui ni, semoga dipermudahkan segala urusan sis ye

puan berhenti dgn notis sebulan atau berhenti notis 24jam? jika berhenti notis24jam bukan notis sbulan rsnya mmg kena byr.. pape depend agreement@offer latter yg dh puan sign ms memula lapor diri ms bekje pd cmpny tersebut dan ats budi bicara majikan bagaimana..mg dpmudah segalanya .aamiin

mcm sye staff lme, sye berhenti tnpa notis..24jam sbb sye dh tak larat dgn kje dan alahan preggy.. tak peduli pasal pampasan langsung..dh berbakti dkt 4thn tpi no benefit.. sorry ye sye cerita kisah 8bln yg lalu..lega lps berhenti🥰🥰🥰

2y trước

habis sis kena bayar pampasan ke?

Kalau da ada dalam agreement kerja yg kita sign msa terima offer letter tu memang kita kena bayar xbole tidak. Itu memang syarat yg company da tetapkan kalau tak takut turun naik mahkamah nanti atau kuta di blacklist nnt susah nk minta kerja lain.

dalam offer letter tulis apa jika nak berenti? kena clear bab tu. klau tulis sebulan Maka sebulan la. cth nk brenti 1 ogos, 1 july surat brenti dah dapat approve dari manager or pegawai bertanggungjawab..

selalu nak berhenti kena bgi notis 1m or 2w atleast, tgok dkt aggreement company. kalau 24hours mmg company akan mntk byr pampasan. masa dpt surat tawaran kerja tu ade terms n cond. baca balik.

berhenti dgn notis berapa lama? tgk balik surat tawaran kerja,jika majikan kata kena notis sebulan untuk berhenti kerja dan sis berhenti kerja dengan notis 24 jam mmg kena bayar pampasan lah

Ntah la sis ikut company kot.. saya prnah brenti keje 24 jam sbab suami suruh. Terpaksa juga bayar 2 bulan gaji kepada company. So suami yg bayarkan sbab dia yg nak saya brenti keje.

bhnti bg notis x.. klau x bg nsib bdn la .. stgh cmpny x kisah..stgh tu mmg kisah.. tgk balik surat tawaran kerja tu.. kne ltk 2minggu ke sbln ke..

depend pada company sebenarny..Tapi kalau suruh bayar pampasan memang kita kena bayarlaa..Kena cek balek laa surat tawaran tuu