Boleh tak tengah hamil berpuasa

Mummies out there, untuk yg 1st trimester boleh berpuasa tak?

7 Các câu trả lời

Depends on you mommy. Kalau you rasa boleh berpuasa, larat then teruskan. Kalau tak boleh puasa, loya, sakit kepala dsb boleh berbuka. Kalau puasa tapi risaukan kandungan tak perlu berpuasa. Atau boleh rujuk doc dulu. Biasanya 1st trimester tak digalakkan berpuasa sbb masa 1st trimester baby perlukan nutrisi yg lebih. Sis boleh cari posting berkenan ni. Ramai dah tanya soalan yg sama boleh rujuk jawapan situ

2y trước

Depend kdg2 rsa larat kdg2 tak 🥹

saya puasa penuh sampai puasa ke 2 je. badan saya ok je bertenaga macam biasa tapi , lepas tu keluar coklat agak banyak. saya risau. terus saya puasa suku hari je esoknya sampai lah habis nanti😁. niat , sahur . jam 10 11 pagi saya dah buka. saya history missed misscarriage dengan treatened misscarriage.

2y trước

betul. ikutkan hati memang nak puasa je. Alhamdulillah alahan belum meyerang lagi. tapi bila dah keluar coklat tu terus pikir dalaman kita tak nampak pulak kan. semoga baik baik je untuk kita semua.

Saya memule berpuasa tapi tak larat sangat jadi saya minta izin suami utk tak berpuasa sbb pernah ada history keguguran last year. Skrg pun ada brown spotting, saya agak risau dgn kandungan. Harapnya sihat sahaja & cukup nutrition

2y trước

Ramai ckp da brown spotting yg tu la saya tkutkan.

boleh je kalau sis rse ok..Sy pn 1st trimester..rse mual tapi xmunth sakit kepala prt meragam..Sy decide utk tak berpuasa..sbb masih awal..

2y trước

Aah pgi2 first tri mmg rsa mual 🥹

saya puasa bila larat je, bila tak larat saya buka terus. yang penting masih niat dan sahur puasa hari hari.

2y trước

Akan follow cara awak🙂

Saya boleh puasa tapi kalau hari yang betul tak larat berbuka je sebab taknak take risk pada baby

2y trước

Syaa kdg2 mmg tak larat. Biasa larat je

saya pon mual loya dgn air liur sendiri time puasa ni.. adehh..

2y trước

Tp mmg normal if ada loya2 kan