Meluah perasaan

Hi moms, sy sedih la and kecewa dgn mak and ayah mertua sy.. sy jaga gula anak sy, sy tak bagi makan itu ini sesukahati.. tapi masih je mereka bagi belakang sy. Saya dh banyak kali pesan tak kcik lagi (anak sy 1y9m) tak boleh makan manis banyak, kafein tak boleh. Dah berbuih mulut tegur... suami pun dh banyak kali tegur and kadang termarah mereka.. baru2 ni bagi minum nescafe, dgn coklat cadburry.. lolipop pun mereka yg mengajar.. dulu sy berkias juga skrg mmg sy cakap je depan2 mereka.. sy buat2 sembang dgn anak tak boleh makan manis banyak, kecik lagi.. bila anak sy batuk, mil cakap dkt anak tak boleh minum ais dah, tapi blkg sy tengok2 kat dapur dia suapkan air dia utk anak sy air ais.. tu pun terkantoi masa sy pergi dapur.. bila suami sy tanya and cakap tak boleh makan manis semua tu, mil cakap sikit je... kadang sy kecewa sbb depan anak, sy tak bg dia, sy jaga dia. Tp di break kan oleh mil and fil.. sy tak tahu nk buat mcm mana lagi.. sy skrg apa anak sy mintak semua sy tegas tak bg kalau benda terlalu manis. Sbb saya tahu bila anak sy mintak kat mil and fil msti dapat..

14 Các câu trả lời

saya pulak kena hadap semua tu sndri.sejk mk saya dh meninggal.pak tiri saya rajin dok bagi mcam2 kat ank saya.marah pn buat dek ja.sya dhlah tgh sarat hamil 6 buln.suami saya plak x disukai.jadi mereka x bertegur.bila suami sya ada dirumah pak tiri sya x bran nk pegang anak pn.tapi bila dia kja.pak tiri saya selalu buat saya marah.anak saya ni suka mkan nasi putih saja.sya memang jaga junk food dri anak saya.hasil nya anak saya bulat dan comel ja 1y6m.masa bulan posa anak saya hampir m*t* sebb makan terlalu byk campur semua.bila berbuka.pak tiri saya tu asal baby makan semua dia bagi x da limit.bila saya marah pn sehari je berthan.next buat lagi.sakit mental betul.dh nama pn budak kan dapat coklat mana depa nk tengok nasi dh.masa tulah saya kena struggle berkejaran kat rumah nk bagi makan nasi.rasa nk pindah p jauh2 ja.tapi mak meninggal x sampai 40 hari lagi.takut org kata saya selfish.tinggal paktiri yg dh jaga dri kecil sorng2.tapi sy syg ank.takut jadi apa2.apalagi time sya bersalin nnti

Entah pape datuk nenek yg rasa they own their grandchildren ni Perati je pesen macam tu Samalah macam mil fil saya Mil pandai dah menyuap macam2 kat anak saya walaupun saya dah cakap "janganlah dia kecik lagi" Kalau MAK dia sendiri dah larang kenapa payah nak faham bahasa ek Saya ni kalau ikutkan perangai sebenar memang kena maki dah mak mentua tu. Nasib baik ingat dia mak suami. Kalau tak memang kena dah. Letih jugak simpan kuku ni. Kena pijak kepala pulak. Mak2 sedara suami pun sama.. komplen macam2 cara kami jaga anak. Padahal anak dorang sendiri tu entah apa2 dahla tak dengar cakap. Serious tak faham orang yang tak reti hormat mak ayah baby tu sedangkan mak ayah baby tu lah yang akan hadap perit jerih membesarkan anak, dan lagi berhak ke atas anak tu..

1t trước

Tu lah. Mentang2 dah tua bau tanah masih rasa entitled dekat anak yg bukan lahir dari rahim dia Penat mak tu masuk labour room bertarung nyawa, nenek2 memandai nak "menjaga" konon atas nama "eh cucu aku ni" Cucu je pun bukannya dia yg beranakkan. Saya tunggu masa je nak meletup ni. Mentang2 saya menantu yg nampak lembut je. Lepas ada anak ni saya nekad memang akan tarik muka terus kalau memandai2 kat anak saya. Saya dh bgtau suami kalau anak yg sorang ni pun dia tak reti nak protect saya nekad takmau beranak dah. Biar reti bahasa untuk hormat seorang ibu.

be careful sis, amsy ad ntn news pasal nenek bgi nasi pisang tuk cucu umur 10 hri, last2 anak tu tk boleh mmbuang dh brp hri keras perut die nagis je, pas tu ad bau2 busuk dkt blkng dan kluar darah dri hidung dan mulut baby tu. smpai hospital doctors tnya ni sbb ap? sbb nenek die berlagak pandai nk bgi nasi pisang katanye cucu dia lapar. dan tk boleh tolong dah. perut dlm baby tu dh pecah dan kluar darah bnyk dri mulut. ksian mak die bru 10 hri rasa jdi ibu, skit melahirkan pun blm hilang, kena berpantang sorg tiada lagi baby di sisi. mmg new mom ni susah nk control org tua kalau ckp keras skit die kata kita melawan org tua. " dlu2 pun suami awak tu mkn pisang juga, besar lah die skrg". hmmm 😐

aduhai mentua mcm ni lah susah nk dengar , org tegur bkn sja2 sbb ad mcm2 berlaku lah org tegur igt snang ker nk beranak 1 , susah bebb aih sesuka hati jaa nk suap manis2 geram betul dgr , kita kna lah patuh sama apa yg ibu2 ckp tu betul utk kebaikan anak , mcm sy anak first nk beli ini tak bg , nk beli itu tk bg , tp sy beli jgk dh baju tak kasi beli bnyk sy beli 3 helai je , lpstu beli mandian yg kecik tu pon tak bg heyy aku dh mcm nk naik hantu , dh la ank pertama semua tak bg dibeli nya , kalau tknk beli lantak kau lah kau pergi beranak anak kau, kau takyah beli 😂 mentua ni mmg gituu huhu

sebaya anak kita 1y9m. anak sy sekarang suka pow mknn org mkn, kalau yg masak sdri utk sy & husband, biasanya mmg kurang garam gula tp pedas sikit, anak sy pernah ambil mknn dr pinggan sy sy biar je tp kata pedas tu, dia dah tahu rasa pedas tu cane so byk benda yg terpaksa tipu2 kata pedas, so dia tk mkn walau org yg offer. tp selalunya sy bgtahu ni manis M xleh mkn ni, kalau tk jln baru kata pedas tu bila org nk suap benda sy x bg, sy nampak sy akan ckp "M, tu manis tu tkleh", auto M sdri kata "nanakk"

Sama dgn mil sy, dia kata kalau sy control sugar salt sampai 2 tahun nt anak akan jadi picky eater..waktu 5 bulan duk bg rasa cream kek, 9 bulan mcm2 dia bg kalau balik kg, dkt rumah sy..mmg sy control lah,,, last2 sy forward banyak article ttg keburukan gula n garam ..n sy balik kg mmg cakap xboleh..now mmg sy tegas sgt dh..kalau ikut diorg nasi goreng buh cili pun suap..mil xberapa suka sgt lantak p..anak sy tu.

1t trước

Betul tu.. biar kita bertegas.. sy pesan dkt suami sy nnti sy nak bersalin masuk hosp, tlg tengok anak.. pantau makan minum dia. Tu anak kita. Kita yg control apa yg kita taknak

Sis ddk dgn mil and fil ke? klau kurang berkenang dgn cara mereka. sis ddk rumah sndiri dan kurangkan jmpa mil and fil smpai sis tak sekat makanan anak sis🫰🏻 sis jgn stres2 nak besarkan anak mmg mcm tu la dugaan. Yg penting sis bagi anak sis minum air masak secukupnya.

Mm kdg sbgi parents ni mmg kena tegas c kesa la dgn siapa pn. ank buah sy msih kecil kena bgi mnum air gas oleh kluarga in law dia, habis batuk & bengkak tonsil anak buah tu. peduli la org mau ckp kita ni overreact ka apa, tu ank sendiri kot kita yg tau ank kita mcm mna..

ank sy lahir pramatang..umur ank sy 4bulan bpak mntua prnh bagi mee sup soto..mee segera tu..suami ketawa ja..x mrh pun..sy pnya skit hti smpi nangis2..x brni nak ckp..syukur skg ank dh darjah 4..😥

sya bg je ank sya mkn apa2 pn kecuali coklat..klu mkn coklat nt xblh tdo dia..hyper lain mcm.. tp sya xde la bg ank org lain mkn apa2 pn wlu blkg ibu dia..tkt aku,kang jd apa2 susah..