GBS + Baby March 2023

Hi moms, saya baru bersalin normal baby on 31.3.2023 jumaat lepas. Sebelum masuk LR doc on antibiotik pada saya. Lepas saya bersalin baby terus dihantar ke ward pakai oksigen dan on antibiotik. 1.4.2023 dia masih oksigen dan on antibiotik lagi. 2.4.2023 oksigen dah bukak, tapi dia duduk bawah lampu biru sbb ada kuning dan masih on antibiotik. Skrg ni dah masuk 4hari tadi saya call hosp doc kata Kuning dia dah tiada. Tapi Masih on antibiotik. Dan doc kata lagi 3 4hari mcm tu. Ada tak moms macam saya? Apa perlu buat ya utk tenaangkan diri. 9bulan mengandung , dah bersalin anak masuk wad. Rasa bersalah dekat diri, sebab penyakit tempias dekat anak. #firstbaby #pleasehelp #ingintahu #firstmom #bantusharing #seriusnanya

13 Các câu trả lời

mcm sy masa bersalin 1st baby, baby kena masok nicu. punca sebab masa bersalin tu baby dh tertelan najis dn nafas baby jadi laju. sebab ambik masa nk bersalin dkt 15j juga la. hampir kena ceaser tp doctor bagi cuba normal dlm bilik bersalin. masa dkt nicu mmg doctor on oksigen sbb baby xdpt nk control pernafasan dia. dlm 2hari baby pakai. selebihnya lgi 3hari baby duduk dgn sy dlm ward utk pemantaun. lepas tu baby boleh balik. 2nd baby pula sy ada candida&gbs+. mcm kes sy, doctor xdn on antibiotik dkt sy pon sebab masa masok labour room tu nak bersalin sgt dh. air ketuban pecah masa tengah tunggu nak masok labour room. selepas baby lahir doctor ambik pantau baby dlm masa 48j sahaja. masa pergi tengok dlm nicu baby sy xde kena on antibiotics ataupon oksigen. doctor hanya pantau. ada tanya doctor juga. doctor ckp baby okay dn cuma nk tengok ada tindak balas mcm ada jangkitan kuman x sahaja. lepas tu baby alhamdulillah okay dn boleh keluar. jangan fikir yg ve-. kita bukan minta nak sakit. kalau kita boleh control sakit tu xpe la. allah uji tanda dia syg kita☺️. awak doa ibu paling mustajab. doa yg baik2 minta yg baik2 tambah2 dlm bulan puasa ni☺️. tak boleh solat tak semestinya kita xboleh berdoa. setiap kali awak terdetik igt baby doa. doctor pantau utk kebaikan baby kita awak. inn shaa allah baby xde pape❤️. sy doakan baby awak cepat sembuh🌻. baby awak a good fighter💪 dan tak lama lg baby awak boleh keluar. both baby sy alhamdulillah lepas keluar sihat dn aktif 1st baby dh nak masok 2tahun. dn 2nd baby nak masok 3bulan.

Sis.. jgn stress sgt.. sy hri tu bersalin... slps 6jam di labour+4cm+x da progress akhirnya emergency czer Slps bby lahir staff ot ckp nnt die orng tunjuk baby dkt sy..tpi slps die orng infrm baby pernafasan dia laju so kena masuk nicu....sy.x tgk baby slps lahir husbnd n fmly sy je tengok....15.3 sy bersalin 16.3 petang sy naik wheelchair jumpa baby kjp dlm brp minit je then sy keluar sendiri ..sy dh strt nangis sbb baby pakai oksigen+ nak on antibiotic ... sy sendiri keluar sbb x nak burukan kesihatan sy..nnt kalau sy x sihat sape nak jaga baby... sy fikir mcm tu then keluar dri nicu.. 17/3 tu sy x tengok baby..pesan dkt husbnd suruh tengok..x kuat nak thk baby mcm tu..... mlm dlm pukul 8 bru nicu hntr baby dkt sy.. 18/3 sy discaj dgn baby sekali..... kuatkan hati.. jaga badan dulu sis..nnt baby balik kena jaga dia.... jgn stress..jgn nangis.. percayalah..baby akan balikkk cepat..doa byk2😊... nnt sis hntr susu badan utk baby ye...

itu normal procedure sis..kuman gbs bahaya..kne ambik antibiotik...sminggu jgk...sy pn sama..dia xde buat ap pn ..cuma bg antibiotic n pantau...kalau sis rasa bersalah,cuba tanya hospital u duduk d hospital...sbb biasanya ad bilik y disediakan..so,sis blh slalu g melawt baby n nyusu skali..lg satu,bawala stokin atau ap2 u bantu baby sejuk..dr bagi je..sbb tu ank awk..pakaikan je stokin dia..kuman gbs ni ramai yang alami..smasa pregnan xde ap tanda pn ..bilancheck baru dpt tahu bnd tu..result pn 3 hari bru tahu..

ank sy 5 hari jgk la ddk nicu. doc pantau. katanya paru² apa ntah. pastu ada bengkak kt betis. ada g6pd lg. kuning lg. mmg stress sbb berjauhan dgn ank. nk p hosp hari² tak larat. tmbh rumah tinggi xde lift. jgn fikir yg bukan. kerapkan pam susu. bg susu badan pd anak bg kt husb suruh pass pd misi. mmg mcm ni la procedure dlu. misi srug kasi susu badan. skrg ni dia dh 4tahun. Alhamdulillah sihat. bt masa skrg ni baby xde dgn awk lg,boleh berehat secukupnya. once baby kt tangan,tak dpt rehat da😬

Masalah awk sama mcm saya. Tp sy serah diri sbb ada GDM. Masa week 37 sy ada gbs. Baby sy ddk hospital pantau gbs pon 4 hari. Lps tu ada kuning..nsb baik kuning x teruk dh boleh keluar.. Mmg doktor amik masa 3 hari on antibiotics utk tgk baby ada infection gbs x.. Awk jgn risau.. Gbs awk teruk ke? Dh berwarna ke? Baby ok sbb doktor dh on antibiotics tu. Awk tenangkan diri jek. Siap kan dr segi mental. Nanti baby dh balik kena sihat.

1y trước

Yeke. Sy paling tinggi 8.

ipar sy pun mcm tu ank first dia...branak czer sbb anak dia bsr dkt 4kg sdgkn dia bdn kecil jer...on antibiotik on oksigen wayar semua dkt dada dktr ckp ada jangkitan kuman dlm paru2 tpi tak smpi seminggu dia dah blh kluar hsptl..apa2 pon semoga ank sis cepat sembuh dan urusan dipermudahkn..jgn risau sis allah sentiasa ada dgn sis dgn bby...

hi sis.. situasi kte sme..baby sye kne on antibiotik 5 hri.. sdey memg sdey tp tu prosedur hospital.. yg pentg kte tw ble bby da klua nant, bby sihat.. sye lps bby klua, baby prolonged jaundice plak dkt sbulan.. siap amek darah kt tgn.. tp blood test ok je.. skg bby da 4 bln, alhamdulillah sihat & aktif..

sy pun Gbs carier .. sy bersalin anak no 2 melalui czer..baby kne masuk wad 4 hari.. saya plk discaj hari ketiga tanpa baby... baby kne on antibiotik... walaupun sy bersalin czer.... alhamdulillah now anak sy dh 3 tahun...sihat lagi lasak...

sedih memang sedih sis..saye pun mcm sis jugak..baby kite tak sakit pun cuma diberi antibiotik tambahan untuk halang dari kuman gbs dari jadi lagi teruk..ibu ibu kene kuat untuk baby insyaAllah baby pun ikut kuat mcm ibu dia hehe

kena sabar. allah dh tentukn smua tu . sy ank duk wad 3 hri on antibiotik sbb sy dmm msa brsalin .. sis pergi la mlwat dia untuk tenangkn hati.. insyallah tk lma dh dia nk blik