abort baby

Hi mommy...sy skrg pregnant...tapi sy x bagi tahu siapa2 selain...daddy baby... Tapi daddy xnk baby...dia srh i gugurkn...apa sy perlu buat...sy rasa mcm stress sgt...please...help me

58 Các câu trả lời

Sis, better jgn gugurkan baby dlm kndungan tu. ! Kalau sis dh bkawin, seelok nya sis bagitau keluarga sis & mentua sis . Tapi, kalau belum kawin lg, tinggalkan saja lelaki yg tak btanggungjawab tsebut. Bukan apa sis, kalau skrg dia tak nak btanggungjawab pada sis & baby dlm perut tu.. Jgn harap pd masa akan dtg dia akan btanggungjwb pd sis..Entah² dia akan terus tggalkan sis. So, sbelum benda tu tjadi better sis move on & try untuk bagitau keluarga sis pasal kehamilan sis. Mungkin hari ini, keluarga sis marah atau tidak dapat terima berita kehamilan sis. Tapi Jgn risau, kuatkan diri demi baby dlm perut tu. Lambat laun mereka akan faham & akan terima sis & baby sis. Keep strong sis! Sy psti masih ada lg lelaki diluar sana yg btggungjwb yg akn terima sis & baby sis satu hari nanti. Keep strong!

Sya harap awak fikir balik keputusan nak gugurkan baby tu, kalau boleh awak pertahankan dipertahankan. Sebab apa, sya cakap pasal kes sya 4tahun dulu macam awak.tapi menyesal smpai sekarang sya gugurkan baby sebenarnya sya tak mau gugurkan, tapi laki2 xmau baby tu.apa nak buat dh tkde jalan yg sya fikir masa tu. Tapi sekarang sya dah menikah,mungkin sebab kesalahan sya dulu bila saya nak anak je setiap mengandung je baby tak menjadi dn tak berkembang ,sya fikir balik.Ye ni sebab kesalahan sya masa silam.bertaubat lah sejadi jadinya.minta ampun sama tuhan,skarang sya dah mengandung nak masuk 5bln.so fikir lagi kalau nak gugurkan anak, sebab suatu hari tuhan akan balas perbuatan kita.ni cerita betul sya x bohong,sbab skarang sya pun tengah pregnant.cuma bagi awak fikir baik2 je.

Sorry to say, even you a muslim or not, dosa yg akan menghantui you sampai hjung nyawa ialah bila you gugurkan baby. Seriously, i have been witnessed so many cases like this, bila dah gugur, hidup mereka xtenang. There is no solid & valid reason to abort your baby. Sama ada ia berlaku secara sah ataupun tidak, sepatutnya kalian berdua dah fikirkan sebelum ni. Bila dah pregnant, no turning back awak. Sejak nyawa dah ada dalam rahim awak, sayangilah dia. Jaga lah dia. Saya harap awak dpt pertahankan baby awak dgn sepenuh hati. Kalau selepas lahir pun lelaki itu still xnak kan baby, awak boleh serahkan baby awak pada pihak yang boleh bertanggungjawab. Be strong ya. Kat sini ramai yg teringin nak mengandung tp xde peluang lg.

Bincang dgn suami/bf, minta awk tak nak gugurkan dan bg cadangan nk bg kwn atau sedara terdekat (sbnrnya nk bg dia masa utk terima ank tu), dlm masa tu, awk doa spya ati dia terbuka nak terima ank tu..minta dia bg awk masa smp melahirkan, pastu dh lahir, cuba bg dia tgok anak awk..berdoa semoga dia tgok anak tu nanti, ati dia akan terbuka utk terima anak tu..cadangan saje tp ckp jgn mendesak dia, sbb lelaki tak ske desak..bincang elok2, kalau ari ni dia tak nak, esk cuba lg, awk jgn mengalah..semoga awk berjaya ye..

Rasanya daddy baby tu kena bahasakan, cuba cakap dgn dia dlm keadaan nada tegas. Daddy baby masa main sedap tak, tak kan bila bernih dah bercambah nak saya plk rasa sakit utk gugurkan. Aduhai daddy baby otak letak kat mana? Jgn lemah sgt, syg diri dan puan kena kuat pertahankan diri. Yg tanggung derita tu puan. Kalau gugurkan juga dosa tu tak akan boleh padam mcm tu, dia akan kekal sampai ke mati....ingat tu. Jgn risau saya rasa ramai yg akan bg sokongan mental supaya puan kuat, insyallah...

Bagi sy je sis 😏😏 ALLAH bagi anak nak dibuang..sis if tak mampu jaga..jangan buang..sian baby..sbb dia tak bersalah pon..pergi minta kaunseling dr pihak yang sebetulnya..akan ada pusat perlindungan untuk sis. Utk DADDY BABY tu..kalau dia taknak..seriously cakap..tak layak pon jd suami😘 sebab payah mcm mana pon sorg ayah..takkan senang² nak buang anak.

Trust me if u ikut apa yg bf u suruh.. nnt u kena bg tinggal. Why not terus terang dgn parents? Nak tambah dosa lg? Ramai lg luar sana hamil. Bersalin tanpa laki. Klu dah jantan mcm tu, lupakan mimpi nak hidup bersama. Sekarang pun dia blh bg u gugur benih dia ... X mustahil bila jahwin u akan terabai. Silap2 kisah ini kena ungkit...

Baby tu tak salah apa2. Kalau lelaki dah minta gugurkan, sah lelaki tu tak baik..... Maafkan saya berkata demikian. Bagi saya secara tegasnya secara jujurnya, saya tidak mahu menanggung dosa seumur hidup kerana mengugurkan kandungan dan memilih lelaki yang memusnahkan kehidupan, jika kehidupan baru pun dimusnahkan apa lagi kehidupan sis??

Time mcm ni, awak xboleh fkir psai daddy dy, sama ada ank to sah atau tidk, awk jgn takut... Jdkan anak awk to kekuatn untuk awak, baby to XSALAH... Buktikn yang awak bleh jga dan didik baby to tnpa ayh dia, lpsto slow2 ckp degn family... Jgn tanggung seorg dri, insyaallah your parents bleh fhm.. Smoga dprmudhkn urusn

Sis...jgn gugurkan. Mmg akan banyak mulut puaka yang bercakap. Tapi ingat kita hina bila berzina. Tapi kita mulia bila kita bertanggungjawab atas salah kita. Its ok. Cari ibu angkat untuk bayi. Kalau perlu bantuan ibu angkat boleh hubungi saya. In syaa Allah ramai kawan yg sedang menunggu n berikhtiar.