Hospital cost

Hi mommy2 smua... Ble share tak anggaran cost bersalin kt hsptl gov? Brapa yg kne prapere? Ni first baby. . X de experience..?

25 Các câu trả lời

Hai, sy bersalin dekat gh terengganu. Bersalin normal, duduk ward 3rd class. Bersalin malam, petang esoknya dh discharge. Total sy bayar tmasuk cek makmal sume (yg common contohnya cek darah baby okay ke tak, cek darah g6pd) cuma RM30. Hilang angan2 nak pegi private sebab baby x sabar nak keluar (2 minggu awal) plus private hosp paling dekat 1 jam dr rumah. Sy ade tanya nurse, ape beza setiap class tu, tp sy xtau jawapan sy ni general ke atau hosp tu sahaja, nurse cakap beza cuma bilangan katil. Contoh 3rd class jumlah katil ade dlm 30 katil duduk ramai2. 2nd class plak 2 bilik kongsi 1 bilik air, 1 bilik ade 2 katil. 1st class takde dekat hosp sy pegi tu. Bg sy, baik duduk 3rd class, privacy xdela sampai tak terjaga, boleh je tarik langsir tepi tu, nurse x marah pon. Pastu 3rd class dekat dgn nurse. Apa2 hal boleh terus panggil nurse & xdela rase sunyi sgt. Plus kalo nak gi mandi ke, boleh suh patient yg duk situ2 tlg tgok2kan baby kejap. Kalo 2nd class terasing sikit sbab nak privacy. Contoh bersalin malam, pastu duduk dlm bilik sorg2, dh la baru bersalin, nak gi toilet tinggal baby sorg2, sunyi pulak tu. Huhu. So kalo sy, sy akan pilih 3rd class je. Lgon xde beza dr segi makanan jugak. Makanan same je (ni ape yg nurse tu bgtau sy la, cuma boleh la nak lambat2 makan, maksudnye kalo 3rd class, kalo xnak makan terus kena cepat2 tukar bekas sbab lepas sejam nt diorg akan dtg amek balik, kalo 2nd class, bile masuk waktu makan next tu baru diorg amek). Layanan mase dlm labour room pon same je. Eh terpanjang pulak, selamat membaca. Hehe. Sorry, syok duk menaip cerita pengalaman. Good luck ye awak. 😃 Jgn risau, 3rd class pon okay je. Duit lebih tu boleh simpan ntok baby. Ikhlas dr mummy yg dulu xnak pegi gh, tp tgok2 baby yg pilih nak bersalin dekat gh, siap 3rd class lg. Haha.

5y trước

Wah, tq sudi bace i tulis panjang2 ni. 😅 3rd class okay je kan, yg penting deliver. Hehe. 💕🤩

Anak 1st 5 hari dekat ward 1st class kena RM100++, guna gl kena cas RM15 he tak silap. Anak 2nd masuk 2nd class kena RM30 x silap utk 3 hari. Kalau nak senang, masa pack barang baby tu terus masuk dlm plastic then label. Baju Day 1, Day 2, baju salin, baju keluar hospital, etc... Setiap plastic tu terus letak barut , mitten, baju sume tu lah.

5y trước

Thanks awk atas tips..

Saya hb kja gomen so free la hosp kjaan.. Nk ikut kn mulut bwg mmg ramai.. Pertikai knpa x besalin private..private ke gov ke sakit tetap sakit... Buat apa nk bazir det.. Baik mnyimpan utk masa dpn ank yg bkal lahir tu kan.. Ni pndpt saya la

4y trước

setuju.. better simpan duit .. ☺️

5 tahun lepas saya cser n stay hospital gov for 5 days cost me around rm200 n saya stay 3rd class. For me delivery at gov hospital is most suitable. I have gdm n first is cser so better go delivery gov. Currently pregnant 32 weeks.

Kalau area sy, hosp ibu dan anak likas sabah. Bayaran ikut kelas. Klu rakyat biasa mcm sy ni masuk kelas 3. Bersalin normal rm10/ pembedahan rm100/ wad rm3 sehari. Caj x termasuk ujian2

hi sis . kalau hospital gov xmahal sis . anggaran dalam 100 kebawah kalau kat tempat saye . kecuali kne bersalin secara pembedahan . mungkin dlm anggaran 200 kebawah

5y trước

Ouh yeke.. tmpt awk kt hospital mne?

Beranak normal Rm10 je sis. Wad sehari Rm3. Siasatan depend dengan cek2 apa2 yg berkaitan. Saya hritu beranak normal 1x induce 7 hri dekat wad Rm131 total up.

Kalau ceaser mahal skit tp normal lg murah. Sy dlu ceaser dlm rm200++. If anak kuning kena admit sis kna stndby jgk. Dlu anak sy admit 4 hari kna byar rm600++

Sy aritu duduk wad dekat 4 hari..czer & operate appendix dlm 200++ anak lak kena tahan wad ambik antibiotik 5 hari ( tak ada kuning) kena xsampai 100

Kalo di htaa ikut kelas..sy admit 5 ari kelas 2..operation ceaser 400..total 570 termsk caj servis dn ujian dlm wad..normal x sure plk

5y trước

Beza dia kelas ke3 susunan katil berbeza..Kalo kls 2, 4 buah katil utk 1 petition.. Kls 3 ad 6 katil..dn Kalo kls 2 tandas dekat sedikit dr tandas kls ke3..dn di kls 2, pemantauan doc dn nurse jgk lbh..sbb tu mahal sikit dr kls 3/biasa