Baby tiba tiba tak berselera

Hi mommy2 sekalian. Saya ni first time mom, ingin minta nasihat sikit. Baby I ni dah 11bulan lebih. Dr masa 9 bulan, susu badan dah kurang so I ada start bagi fm. Dia ni okey je sblm ni. 2 minggu lepas dia tak nak minum fm. Tidur pun susah… tiap sejam dua pasti bangun. I ada bf, tapi memang tak cukup. Beberapa hari ni, baby juga tak berselera makan. Biasanya dia ni kuat makan. I risau dan stress giler. Baby I ni juga perkembangan slow sikit…masih tak nak jalan, tepok amai2 pun tak tau lagi. Harap mommy2 bolehlah tlg nasihat, beri petua. Terima kasih semua! #pleasehelp #bantusharing #firstmom #firsttimemom

4 Các câu trả lời

Hi, Puan! Saya pernah alami. Baby masuk 12 bulan tiba tiba tak berselera. Puncanya nak tumbuh gigi 7 batang sekaligus. Favorite dishes pun ditolaknya. Tidur malam kerap terjaga sebab tak selesa gusi. Saya pun risau. Anak saya masih mahu menyusu lagi. Apa yang saya buat waktu itu, saya cuba tackle semula selera anak. Saya try and error food tekstur yang dia mahu dan pelbagaikan lagi menu. Soal perkembangan baby Puan, ianya normal untuk usianya. Perkembangan baby semuanya tak sama. Melainkan baby Puan baby prem. Puan perlu adakan aktiviti ransangan untuk melatih anak jalan. Tepuk amai amai pun kita yang perlu ajar. Komunikasi tu yang penting. Kerap berkomunikasi dengan anak is the best way! Puan boleh Google atau cari video di YouTube on baby walking activity. Harap membantu 🌹

i rasa baby u nak tumbuh gigi. mungkin u boleh bg dia mainan gigit2 yg ada gel tu, u letak dalam peti ais. atau u boleh bg dia buahan sejuk. u boleh try beli trolley mainan budak2 tolak2 tu untuk rangsang otot dia berjalan.

maybe nak tumbuh gigi tu

baby tgh nak tumbuh gigi kot?

1y trước

Tak perasaan la.. mungkin. Tapi kali ni baby tak gigit gigit mcm dulu 😅