Barang yang penting

Hi mommy2 nak tanya skrg dh masuk 8bulan tapi still confuse nk beli barang baby ape je penting. Boleh decide tk. Sbb first pregnancy so kurang tahu sikit.

1 Trả lời

Sy beli slow2 start 7 bln. Tgk baby expo mana2. 1) Beli baju dulu dlm 8 pasang, kdg2 dpt rm10-15 spasang. Beli yg size 3-6 bulan terus xpe baby cpt besar. Kwn sy ajar x payah beli fancy2 pn beli yg senang nk pakai. Baby asyik berak 5-6x sehari awl2 senang nk bukak baju/slua 2) receiving towel/bedung baby - dlm 2-3 helai. ikut la nk beli skali dgn mcm pnutup kepala ke boleh je. Lgpn nnt kain ni bole wt lapik tilam, boleh jd towel jugak 3) kain lampin cotton- sy beli spaket 10 helai. Nnt lama2 nk balut baby x perlu kain tebal pun. Lampin ni boleh la wt lap2 muntah ke ape 4) topi beli dlm 2-3 helai je. Utk awl2 lepas baby kluar n utk bwk baby check up clinic 5) set sarung kaki/tgn dlm 5 pasang 6) barut baby- dlm 5 helai utk elak kembung nnt 7) wet wipes utk cuci najis Bila dh msk 8 bulan beli essential2 yg lain 1) diapers - beli online je newborn size jgn beli byk2 terus beli yg pack mcm 26 keping ke. Sbb tgk baby sesuai ke x dgn jenama tu, tgk jenis tampung ke x najis dia 2) pstu beli essential lain lepas baby lahir - beli set kecik dlu utk mandian/shampoo/losyen baby/minyak telon -nipple butter pakai awl dkt2 nk bersalin utk elak nipple crack - nursing bra + breast pad (ikut la beli pakai buang ke washable ke) - disposable panties -senang kt hospital - ready beli pad maternity/overnight maklumla dh lama x pakai pad - milk collecting bottle- bila start menyusu breast akan kluar susu dua2 belah so lg sbelah baby x hisap bazir la susu kluar - melabur diaper bag yg elok-senang nk pack brg baby ke hospital n guna nk jln2 in future - optional -beli breast pump yg elok, baby carrier/infant car seat kalau x lepas bersalin nnt pun boleh

5y trước

Tenkiu for ur advice