Patut Tak?

Hello Mommy semua, skrng bby msuk 6 bulan daa so patut ka sy kerja lagi smpai bulan 10 nii atau last bulan 9 nii sbb badan, sakit2 daa kaki apa semua daa bengkak oleh kerna nk kejar duit jerr... Paksa diri untuk kerja, nak hrp laki kesian pula... ?Tau la mmg laki diwajibkan untuk jaga isteri, tpi rasa mcm x cukup duit la klau sy lagi berhenti kerja

20 Các câu trả lời

sya 34 minggu. masa masuk 6 bln dlu,, rasa mau berenti kerja sebab badan penat, suami pun sruh berenti. tapi kesian kat suami kerja sndiri nanti kewangan tak ckup.. syukur dgn ketabahan n sokongan dri suami sy masih kerja smpai skg n plan cuti awal.. ambil maternity leave awal.. Syukur baby sihat n bekerjasama dgn sya.. 34 minggu skg.. nanti 35 minggu bru sya start cuti 😇 mesti kuatkan semangat,doa yg baik2 makan supplement . makan ubat yg kk bgi, pasti semua ok. sya saran kan minum air kosong+chia seed.. badan sentiasa bertenaga. Sy kerja bukan duk office yer.. sya kerja buat research, kna deal dengan kajian kna jalan sini sana kerja 6 hari seminggu.. kerja d kawasan Farm, panas sangat. tpi syukur sentiasa dilindungi. klu sya boleh, kmu pun boleh 😇😇💪

sy dah 7-9blh mengah naik tgga office 3tgkat (jrg3 naik sbb urusan kj) even umh sy dok ngan family umah flat 5tgkat (blh naik slow2 sbb naik sekali turun sekali je) member staf kj kdg buat dek je xnak naik ats..diorg ank dara kdg x kesiankan sy ke yg tgh pregnant kdg sy terasa ngan diorg even tu kj sy tp blh je diorg volunteer naik ats acct hntar resit payment purchaser..finally sy kj after brsalin 3 bln sy resign senang...berehat dripd kj hahhha

sya tgu hari pon masih bekerja sis..due 20/4 lusa ni jaa..xp sya xnaik dah tangga sbb hsband risau jdi sya pindah office bwh..tu pon sya dh letih dgn sakit blkgnya,sakit kaki xp kuatkn diri jugak..mmg kdg2 staff lain buat xtau ja kita angkat buku claim byk2 naik turun tgga..letih sgt bila ada org siap perli kata mcm2..depa xdak ditmpat kita..xmrasa mcm mna payahnya nk bwak perut dri first trimister smpai dh nk bsalin ni

hmm saya mengandung start 5bulan alahan mmg tak larat nak kerja, memang banyak masalah kewangan skrg pun tengah kira² lagi nak beli brg baby, bulan depan dah masuk 8bulan 😢 risau tapi percaya pada rezeki, banyakkan doa. Jangan paksa diri kalau tak larat, nanti jadi pape lagi susah. Semoga dipermudahkan semua urusan mummy² dan doakan saya juga ye 😊

Ikut kemampuan badan jg sis.jan paksa ya..d ruma pn bole partime kerja klu mau.baking2. Atau dropship.jd bole rehat2..tp klu jd fulltime house wife ni mau kena ready dr segi fizikal dan mental la..😅 klu jenis yg cpt bosan duduk diam..mmg bole rsa alone@stress bla 1urg d ruma..

Sya now dh 6 bulan lbih dh... Still brtahan brkja sbb na bntu suami..wlpon kdg² rsa trlalu ltih yg amat .. kki tiap hri urut soh hsband urut sblum tdo..sbb kki bengkak dh n skit cramp lgi.. so, in shaa allah, kte kena kuat n +ve,. Nnti bby pon jd kuat mcm kite jgak..😁

5y trước

Sama la kita. Balik kerja naik train, bas, husband pick up dkt bus stop. Kdg2 fkir klau berhenti byk lg komitmen nk bayar 🤣

Sya pon msih bkerja.. Sya sbgai bartender d 1 cafe .. Mcm startbuck tu laa .. Now dh preg . Bdan mudah lenguh2 . Tpy nk usaha cari duit bntu suami nk.. Gagahkn juga.. Krja ni duduk berdiri duduk berdiri .. Sya trpkir igt nk kja smpy bln 10 ja. Pastu nk rhat

Ikut pada sis la...klo tk larat jgn paksa untuk bekerja..saya dh 8 bln still masih keje lagi..walau bdn dh tk larat sgt..dgn drivenya..faktor kerja..kalau ikutkn mmg nk berenti tp bila fikir masa ke depan...kuat kn semangat..semoga sis kuat ye..

Sy bekerja smpai hari yg sy nak bersalin. Pagu kerja, petang bersalin😆😆 ikut kemampuan sis. Kalau jenis kental and lasak mcm saya boleh go on kerja. Tp kalau tak larat jgn paksa diri. Letih sngt badan pun tk elok jugakk..

Saya,masuk 6bln masih kerja,suami suru berhenti tpi sy rasa awal sngt so sy msih berkerja msa reht ambe ank sekolh pgi antr ank sekolh sy guna motor