Vitamin

Hi mommy's, nak tanya wajib ke mkan smua ubat ni bila dah masuk kndungan 6 bln keatas, dan apa kgunaan ubat ni smua? Sbb penah dgr org ckp yg folic asid tu yg nyuruh baby kuning nnti..?

Vitamin
48 Các câu trả lời

Ubat y doc bg smue bsebab sis n baik tuk ibu serta bayi jd sis x perlu risau.. kadag2 ubat vitamin y kite dpat x same sbab x smue klinik mmpunyai stok ubat y same jenis tp kebaikan n tujuan ubat 2 tetap same.. Doc n nurse y ade dh trlatih so x mugkin mereka bg ubat y memudaratkn.. klau sis rase was2 boleh je g tanye doc tuk pnjelasan.. jngan sesekali degar2 ckap orang sbab mereka juga akn bcakap mereka dpat info dr ckap2 orag lain.. carilah jawapan y sahih sis dgan brtanye pd y betul2 pakar 😊

setiap ubat tuu ada kandungan vitamin yg cukup untuk baby. makan je. kalau nak beli supplement yg semua ada dalam satu tablet, kandungan vitamin dia tak bnyk macam setiap satu vitamin tu. asid folik untuk pembesaran tulang belakang baby, takda kena mengena dgn kuning. kadang yg cakap tu org yg anti vaccine. saya masih makan ubat kk dan saya makan obimin yg saya beli kat farmasi. supaya baby sihat. tak pikir tekak sendiri dah even tak suka makan ubat, pikir baby sihat je kat dalam ni.

5y trước

Ok sis.. Tq sis 🤗

Ubat2 tu penting tuk janin serta si ibu... One of them spya hb x low... Kuatkn rahim gak... Tpi law bab sbbkn baby kuning x pasti plak... Dlu sya prgant 1st baby... Memng hari2 sya mkn x pena lepas demi c baby... Trlepas mkn 1 day pon sya risau sua😂 then dlu sya amalkn mkan sayur brebus mcm sayur2 brdaun hijau mix lobak dan laen2 lar... Janji direbus😋 pastu mkn buah buahan... Sya elakkn mkanan brkari2... Brsantan... Alhamdullilah, baby sya kuar pon xda msalah kuning...

5y trước

Ok ..Tq sis😊

Ubat tu penting kene makan sis..untuk perkembangan janin..bg mengurangkan berlakunya kecacatan anggota tubuh badan baby..yg pasal kuning tu,mcm sy skrg tgh preggy 7 month..tp masa awal2 kehamilan sy amalkan minum air kelapa muda..ibu mertua sy sarankan untuk minum air kelapa muda..ikhtiar untuk mengelakkan baby terkena kuning selepas bersalin nanti..mcm kakak ipar sy,dia pun amalkan minum air kelapa muda..alhamdulillah,lepas bersalin anak dia x terkena kuning..

5y trước

mcm saya mmg dah minum masa start 3 bulan preggy..dan alhamdulillah..so far,semua ok dan dh masuk 7 month.. :).. tp apa2 pun rujuk la pd misi dan dr.. sbb setiap anti body ibu yg mengandung ni lain org lain.. hehehe..

Wajib makan utk ibu dan anak dlm kandungan. Sbb kadang2 makanan yg kita ambil tak berapa nak berkhasiat, jadi vitamin yg doc bg ni dapat membantu ibu dan anak sihat. Bab anak kena kuning tu bkn penyebabnya dtg dari vitamin. Sbb puncanya apa saya tak pasti cuma pernah terbaca dlm internet punca anak kuning sbb kandungan darah (tapi tak pasti la). Blh cari lagi info kesihatan dlm google.

Haihh takpayah dengar orang cakap baby kuning sebab makan ubat itu ini. Doc bagi ubat untuk awak and kandungan. Bukan suka suka bagi. Saya ni masa mengandung makan 4 jenis ubat termasuk darah tinggi punya ubat. Takpayah nak dengar orang kata makan ubat tu baby besarlah bagai. Elok baby membesar and sihat daripada baby kecik sakit.

Ni hematinik.. Vit c.. Vit b complex.. Folic acid.. Iron tablet.. Sye pon makan ni sebab pernah skali tu hb low 10.8.. Nurse suruh makan ni.. Alhamdulillah checkup² selepas tu hb cantik je.. So nurse n doc suruh sye terus consume je makan hematinik ni..

Sape ckp mkn ubt asid folic kena kuning ank? Mengarut haih. Ubt2 ni penting tau utk tumbesaran bby dlm perut tu. nak2 asid folik tu. xmkn asid folik tu blh jd kemungkinan bayi dlm perut akn cacat. Bykkan membaca ye

Perlu makan , mengelakkan baby dari kekurangan zat. Mengelak tumbesaran terbantut . Salah satu contoh sumbing. Selain tu nak menjaga ibu supaya tak berlaku nya pengsan dan mcm2. Itu sbb penting ubat2 ni. Mcm2 kegunaan dia. Cuba google

5y trước

Ok sis,tq sbb sudi bkongsi pndapat yer😊

Sy mkn smua ubat nurse n doc bg dr mula bukk buku... Smua tu vitamin dan kperluan utk ibu n baby.. Folic acid sy ambik dr 3bulan sblum kawen sbb nk ready nk preggy.. Rugi xmkn sis...ckp org jgn dgr unless die mmg nurse or doc gynae...

5y trước

Ok sis.. Tq sbb sudi bkongsi pndpat yer🤗