Vitamin

Hi mommy's, nak tanya wajib ke mkan smua ubat ni bila dah masuk kndungan 6 bln keatas, dan apa kgunaan ubat ni smua? Sbb penah dgr org ckp yg folic asid tu yg nyuruh baby kuning nnti..?

Vitamin
48 Các câu trả lời

Folic acid untuk elak baby cacat.Siapa entah bagitau awak baby jadi kuning tu mmg tunggol la... yang vitc tu awak makan dengan pil iron. Yang satu lagi ialah vitb complex. Yang tu saya tak pasti apa kegunaan dia..

5y trước

Ok sis, tq sbb sudi bkongsi pndapat yer🤗

Kalau saya nurse suruh makan yg coklat tu dua jam sebelum makan...dan yg lainnye tu selepas makan..tapi heran dlu masa ank saya yg peetama 2/3/4 tu elok je makan semua skli..skrg makan asing masa pulak..x tahu knapa

5y trước

Sama sis..makan ikut yg dokter or nurse suruh ye..saya coklat tu sebelum makan

Sis mkn je semua... Sbb kita xtahu apa jd dgn janin kita d dlm rahim tu. Ade kwn xmkn semua ubat... Mmg bb kecik n mudah lahir.. Tp keluar msk wad sbb serba serbi XCukup zat. Kesian tau.

Saya diminta utk makan keempat² ubat bi since saya bukak buku pink sehingga nak bersalin. So, saya makan je la. Walaupun nak muntah .. walaupun berbau. Makan sambil tahan nafas 🤗

Folic asid x sebabkn baby kuning. . Percaya pada doc... Mereka ad tauliah... Mkn je ap y doc kasi. Kalau dia kata x sesuai ... Dia x akn bagi or akn tukar ubat lain.

doc x kan bagi klu x bagus utk baby..saya KK cuba bagi zincofer je..lain2 ubat utk penyakit saya je dah 7 jenis..hari2 telan dlm 11bijik ubat..dah lali dah rasa..

Ni ubat yg klinik bg ya? Sy xmkn ubat klinik bg ni sbb mcm byk sgt nk kena telan. Sy beli sendiri kt farmasi, obimin. Semua dh ada dlm obimin tu. So telan sebiji je..

5y trước

Ye.. klu kk bg 3-4 jenis kena makan. Klu mampu, apa slhmya beli ubat farmasi. Obimin. Semua dlm 1.

Setahu saya acid folic utk tumbesaran dan kuatkan sistem saraf baby. Saya sekarang makan zincofer je. Walaupun obimin masih ada. Saya tak makan banyak ubat.

Ubat yg doktor bgi kita mkn sis bukn suka²,ada sebbnya...acid folic mengelakkn dan mencegah kecacatan pada tubesaran bayi dlm kndungan kita...

5y trước

Ye sis🤗

yg kuning besar sikit tu untuk tambah selera makan. yg coklat tu untuk hb, bila makan lawaskan pembuangan, warna najis pun jd gelap jeer😂