Luka episiotomy lambat sembuh

mommy nak tanya saya dah 32 hari benang jahitan dekat bawah belum jatuh lagi, kadang kadang duduk ke jalan ke rasa macam pedih ngilu mcm tu tapi bila basuh ke apa ke tak pedih pun. Ada tak tips untuk luka tu cepat sembuh. Dah makan oren, dah sapu ubat kuning pun still macam lambat. Puas dah hari hari kangkang bagi kena ubat tapi em macam sama je. 😂#pleasehelp #firstmom #bantusharing #seriusnanya #ingintahu

16 Các câu trả lời

sya share pengalaman ya, sya benang tanggal dlm msa 6 ke 8 hri mcmtu, sya guna ubat kuning dr hosp juga tpi lps dh keringkn kwsn jahitan bru spray dgn ubt kuning. spray sya rsa lg bgi ubt kuning menyerap kat area jahitn. lepastu sya sllu basuh miss V dgn air rebusn manjakani + daun sirih. dlm hri ke 6 mcmtu 1 jhitan sya trbuka myb sbb sembelit atau sya xjaga prgerakan langkah tu. sya ubat dgn duoderm, sejenis ubt gel utk cantumkn isi² tu dn sya minum pati ikan haruan (klu utk czer pati ikan haruan tak digalakkan). ambi msa lebih kurg 2 ke 3 minggu juga utk yg jahitn trbuka ni. mmg sllu amalkan oren tu dn sayur²an. dn lg 1, jgn stress ya mommy 😊 itu pun bg effect juga dgn proses kesembuhn kita.

Boleh cuba tips ni 1) masa mandi pastikan awak cuci kawasan jahitan awak. celup cotton ball dan dap2 kan dkt kwsn jahitan. memadai dgn air bersih sahaja 2) lepas mandi lap kering2 kawasan luka awak. jgn biarkan lembab. kalau rasa xcukup kering boleh tala dkt kipas. Pastikan juga setiap kali leas membuang awak lap kering2 3) pastikan tukar pad dgn kerap. jgn tunggu pad penuh baru tukar. atleast 2jam sekali. 4) makan makanan yg mengandungi protein (ayam/dgg/telur) supaya sel2 baru dpt tumbuh dgn baik. dn dpt mempercepatkan luka jahitan baik 5) boleh makan buah yg mengandungi vitamin c tak semestinya buah oren. 6) minum air secukupnya. jangan catu minum air

sy first time beranak normal so kena gunting.. alhamdulillah seminggu je dah sembuh .. syx pakai apa2 ubat trmasuk yg hospital bagi. sy letak listerin ja dekat pad .. pedas memang pedas la tapi kuman mati terus. bila da xda kuman maka cepat la sembuh. btw sy guna listerin original yg warna kuning tu yg paling pedas. sy letak dekat kapas dulu then tampal dekat pad yg sy pakai. bila waktu nak p tandas, buka kapas tu sbb dh basah ada kena darah kan. pastu kle lrpas kencing sy basuh bersih n lap sampai kering. bila kering baru sy letak balik kapas yg ada listerin .bgitu la sy buat bnyk kali. lepas dari tandas ja mesti rajin tukar.. confirm cepat sembuh n tanggal benang .

9mo trước

serious la mami letak listerin ? dah la pedih risau luka tu tak elok je 🥲

saya masa first pregnant lambat sembuh , selang 3 hari mcm tu area kedua peha Sye melecet dan gatal2 , disebabkan gatal2 tu lah Sye punya luka lambat sembuh 😅🥲seksa juga la sbb tak boleh nak pakai bengkung hingga ke bawah .. jadi bila jalan terasa sakit sgt2, Klau pakai bengkung tak terasa sgt cuma ngilu2 je dsbbkan gatal2 area peha tu Sye tguu baik baru boleh pakai bengkung Smpai ke bawah .. sbb nk bagi gatal2 tu cepat kering dokter tak bagi trkepit sgt kaki tu 😅

kita sama sis, bila dduk rasa pedih ngilu .. apa yg saya buat kurangkan berjalan bnyakkan rehat .. kurangkan tekanan dkt bhgian luka tu .. bnyakkan baring ..mngkin luka dalam belum sembuh sebetulnya .. lepastu setiap kali lepas mandi saya apply ubat ni .. selang beberapa hari luka cepat elok .. lepastu pedih ngilu pun kurang .. ini tips and ubat dari dokter yg rawat saya masa bersalin ☺️

For me ubat kuning tu buat lambat baik je luka 😅 taktau lah lain org lain kot. Saya dah 2 anak balik rumah dari lepas beranak terus basuh luka tu dngn air rebusan daun sirih 2anak dua dua seminggu dah baik. Satu kena gunting dngn doctor yg 2nd natural tear. Nurse pun check luka kejap je tanya saya buat apa sbb luka dah kering and baik

benang skrg pattern larut dlm kulit.. sabar dik..akak dulu sebulan lebih baru betul² baik luka luar dlm.. luka beranak bkn mcm luka kena pisau.. mmng sgt2 ambil masa nk sembuh sepenuhnya.. keringkan sj luka mcm besa buh ubat mcm besa

Klu sy dlm seminggu dh kering elok...xde pedih2 dh...tiap kli tukar pad or mandi lap kering2...ngadap ke kipas biar kering sekejap bru spray ubat kuning tu..xde mkn or sapu ubat2 lain pn...mkn limau or buah2 vit c

Trus trg sye pun x tw ble benang jahitan tu tanggal/jatuh.. yg sye tw, ble da rse selesa mksd nye da ok la tu.. awak da checkup sbulan kt kk blum? nant bley mintak tlg nurse check kn..

pedih2 mungkin jahitan terbuka sapu cream fucidin untuk luka cantum dkt farmasi around rm20 , sekarang benang semua larut dlm kulit x de benang jatuh