Ruam Di Pipi

Hi mommy My baby kerap sangat ruam dekat pipi. Mostly orang ckp ruam susu. Yes ada masa dia ok clear, ada masa dia jadi mcm teruk. I've been used sebamed. Tp this thing happen repeat again n again. Kesian dekat baby. Mmg dia tak meragam. Dalam masa pkp mcmni, should i bring my baby to specialist kulit? Or let pkp settle down baru bawak jumpa pakar...

Ruam Di Pipi
57 Các câu trả lời

Sy sapu susu badan sendiri..selang seli dgn air liur sy...lepas sapu..biarkn kering sendiri...nanti mandi siang cuci air biasa saje..baby dah setahun alhamdulillah xpernah ada lgi ruam2 or merah2..even kena gigit nyamuk pn..ubt sy hanya susu bdn n air liur sy sendiri...dan dari lahir smpai 6 bulan sy mandikan baby x pakai sabun/syampu..cukup sekadar air biasa suam yg dicampur cecair calendula (homeopathy punya)..kdg2 seminggu 1 kali sy mandikan dgn air suam campur garam bukit...alhamdulillah baby jarang sakit..

Hye mommy. .bole cba sbun ny. .bby sye mse dlm hari trok jgk..abs 1 bdn jgk la. .kole pon naek. .p klnik sne sny..dpt cream mcm cpt sgt elok..mb ade streoid .sye stop. .lps 2 cba sbun buds. .pon x jln. .las jln. .sye pkai eo yl frank n sbun ny. .alhamdulillah ilg da. .smpai slng bby da 3bln stil pkai sbun cethapil ny. .cba la mommy. .mne tau oke lps ny. .😘

Anak sy baru² ni kena ruam jugak tp dekat bahagian lutut .. sy cuba mcm² jugak tak hilang.. at last bwk pergi klinik, doktor mntk stop pakai semua mandian or lotion or cream.. dia provide mandian and cream sndr..Alhamdulillah pakai sehari da nampak perubahan.. doktor kata baby selalu kena mcmni.. kalau term perubatan diorg panggil ekzema..

mcm anak sy..bila mndikan guna air suam..nti naik ruam nyh..bila mndi air sejuk ruam nye baik..tp tu lah bila dimndikan pakai air sejuk dia pnye jerit 1flat blh dgr..sy ikut nasihat doc pakai sabun mndi ezera..alhmdulillah ok..tp sy x pakaikan pape krim pun..anak sy pun sy biarkan dpan kipas jgn bg berpeluh..tkot nti naik ruam tu.

nie nmpk mcm eczena bkn ruam... ibu kena pntang mkn skali.. tp kena tgok mknn apa bila mkn pipi baby jd terukk.. Klau jumpa Dr nnti ada yg bg steroid..baik..tp lpas tuu klau ibu xptang nnti baby naik lg. Mmg kena byk sabar..masa baby senang jg.. nnti klau dah besar mmg kesiann tgok asyikk garu jee nanti...

Hai.. baby i pun pernah macam ni pipi sebelah kanan.. i sapu krim ni dalam 3 kali sapuan.. abg yg kerja MA kata, kalau ruam biasa, sapu kat baby, biasanya akan hilang, kalau tak hilang baru jumpa doktor.. sapy nipis2 je.. alhamdulillah.. cantik dah kulit dia..

My baby b4 this also like this until 4@5 month. I repeat brings to clinic but still xbaik, tukar mcm2 product sabun, bedak semua beratus2 last2 my uncle bw g farmasi & farmasi tu suggest 1 krim below Rm20 Alhamdulilahhh terus baik.

anak saya pun macam tu naik merah merah yang teruk ingat ruam susu tapi dok pelik ruam tu masa sekejap boleh naik balik pegi jumpa pakar ezama rupanya sekarang pakai ubat dokter .. tak boleh kena panas .. panas naik balik lah

mcam anak saya dulu ni, dah pergi specialist baby, dy bagi cream yg cepat kering laepastu naik balik, last" saya bagi tepung ubi kayu, buat mcam bedak baby, cepat elok . sampai skrng pun tak pernah ada lagi n

Ni mcm eczema ni. Better stop dulu sabun. g check and guna ubat yg doctor bg. Dan jgn bg baby bpeluh/panas. Baby sy pun cmni. Klo panas, naik merah balik. Tp guna ubat doc bg ok dgn dia. Sy beli farmasi semua xjalan.