38weeks pregnancy.

Hello mommiesss! Maaf nak tanya, dkt sini ade gang tak yang dah 38weeks or more tp masih belum ada tanda nak bersalin? Risau overdue and may mommies suggest apa2 untuk cepatkan bukaan tak? My MIL keep on urge me to drink air selusuh (akar kacip fatimah) once dah ada contraction tu 😫

18 Các câu trả lời

Saya hari ni genap 38w pon masih takde tanda².. cuma kadang ada contraction tipu². 1st pregnancy saya kena induce wktu mcm ni sebab kepala baby tak engage. Refer dkt hosp, kepala da engage pastu terus kena induce tak tahu la kenapa sedangkan baby rasanya tak ready pon nak keluar lagi sebab lepas induce jadi slow progress n last2 kena czer. jadi kali ni saya pastikan saya banyak buat squat dan senaman yg bole bg kepala baby engage, dan baby tentukan nak keluar bila. Doktor pon bg je saya overdue sebab takde pape risiko. Baru tahu akar kacip fatimah tu dkira air selusuh ye? ada kawan offer kacip fatimah jugak, seram pulak saya😬 dulu 1st pregnancy air selusuh saya air bacaan Quran je. Tu pon kena marah dgn nurse sebab saya cakap saya ada minum air selusuh waktu contraction kuat, sdangkan air masak biasa je😅 doc n nurse sgt2 marah ye kalau kita admit minum air selusuh (herba) sebab katanya akan buat contraction jadi makin kuat tapi sebenarnya tak membantu utk cepatkan bukaan pon. Banyakkan minum air rendaman kurma je waktu contraction da kerap dtg tu. Kurma sgt2 membantu bagi tenaga kalau2 kena duduk dalam labour room lama atau post czer 6 jam tak boleh makan minum.

2y trước

ohh okeyy thank uu sis 🥰

bnyk kn berjlan utk bukaan jln..sy 39 mnggu 4 hri bersalin..sblum tu ptg sy berjln dpt 3 round ambil angin ptg..sbuh esok nye pech ketubn.. alhamdulillah hri yg sme sy bersalin..xperlu mnum air selusuh..zmn sy bernk ank sy Thun 2000 bole lah mnun air selusuh..zmn skrg xde Nye nk mnum air selusuh lgi😂kna bnyk kn berjln biar buka jln sndri je..jgn stress tau sis..nti BBY stress dlm tu..ape.pn smoga selmt Dan di permudah kn smua nye..aamiinn..

2y trước

ohh okayy thank you 😆

saya pon da 38weeks blum ada tanda lagi..masih active lagi buat kerja rumah.tp kdg ngilu2 jugak kt miss v..nurse suruh tunggu 39 weeks nt doktor bg tarikh pergi hospital untuk tahan ward.banyak buat exercise kupu2 tu n squat...jgn la minum air selusuh nanti nurse marah sbb akan rasa sakit sangat tp bukaan lambat.

2y trước

thank you mommiess! selamat berjuang sama sama 🥰

sy esok da 39weeks sis 😅pun blom ada tanda..jangan mnum air slusuh sis..sy buat exercise ketuk ktampi n squad je skrg.lepastu tgh try mnum air teh raspberry ..sbb dorg ckp boleh cpat kn bukaan😃smoga kita sama2 dprmudahkn bersalin ea sis 🥰🥰✨

2y trước

aamiin. thank youuu sis 🥰

Saya lahir cukup EDD 40 weeks. Be calm. Bnykkan berjalan InshaAllah permudah contraction. Saya pecah ketuban 20 minit dah bukak 9cm. Jgn (elakkan ) minum air selusuh. Semoga dipermudahkan urusan bersalin yaaa

2y trước

alhamdulillah mudahnya sis bersalin 🥺 aamiin thank u sis doakan sy sehari sis berjalan brp lama tu?

Saya rasa tak perlu risau overdue kalau tak ada masalah kesihatan waktu pregnant. Baby akan keluar pada waktu yang terbaik. Biar baby membesar dengan cukup dalam perut dan dia akan keluar bila dah ready 😊

2y trước

ohhh mcm tuuu. okeyy thank you sis ❤

saya 38 week 2 hari, bersama dengan suami malam tu. pukul 3AM air ketuban keluar, start contraction kuat masa pukul 3/4PM, pukul 9.11PM bersalin 😂 tapi 4 hari sebelum tu mucus plug dah start keluar.

2y trước

alhamdulillah mudahnya sis bersalin 🥺 dulu saya ade mslh keputihan, dpt 2 kali ubat insert. then elok je a few weeks tu. nak masuk 35w mcm tu, dia keluar blk. skrg takde dah, saya pun confused dah 😂

Tiada pengalaman sbb sy IOL week 37. Jangan minum sbb air selusuh blh buat kandungan stress. Didik diri tenang, pujuk baby keluar dgn Steady... Elakkan stress dgn banyak kan berjalan..

2y trước

i see. tp baby skrg pun kerap mengeras tp tak sakit, cuma mcm tk selesa je 🥺

saya dah 3hari ni ada rasa sakit macam sengugut tapi on off lah baby pun mengeras .. inshaallah puan enjoy the process ☺️ semoga dipermudahkan urusan kita untuk bersalin ..

Sya besok nak masuk 39week dah.. keluar lendir masa 38week selepas bersama dgn suami...harap minggu ini bersalin la😂...semoga urusan kita dipermudahkan 🤲🏼

2y trước

aamiin insyaAllah. semoga sis bersalin minggu ni & dipermudahkan urusan ya 🥰 boleh saya tahu lendir color apa ya?