Makanan Yang Di Larang Ketika Hamil

Hi Mommies! Kongsikan dengan kami dan pengguna lain SATU makanan yang tidak boleh diambil semasa hamil ??‍♀️?? Kita bersama bantu ibu hamil baru tentang pemakanan ketika mengandung, OK! ?

Makanan Yang Di Larang Ketika Hamil
74 Các câu trả lời

Semua makanan boleh makan. Kalo nak katakan nenas tak boleh makan tu x betul... X boleh makan maggie tu pun x betul.. cuma jgn la makan nenas sebiji😂😂 Atau makan maggie satu periuk😂😂Jadikan makanan sampingan je. Jgn jadikan makanan utama.. Selain tu lebih baik makan makanan yg sihat. Sebab kalo makan makanan yg tak sihat.. org yg x mengandung pun boleh sakit.. hahahaha

4y trước

Setuju..

sepanjang ngandung ni sy avoid air gas je. yg lain2 mkn mcm biase. cuma berpada. air tebu pun minum.cuka pun sy mkn, maggi pun mkn., nenas lagi lah makan, air kopi pon minum. teh ke ape smua sy mkn. doa yg terbaik utk beby semunya berpada2 insyaAllah xmberi mudarat. bergantung pd penerimaan ibu. sndiri. kalau rasa mcm xboleh jgn mkn.

kalau saya masa pregnant ni di larang makan Sotong, maggie, nangka, air tebu, tapai, cheese, kepayas separu masak, kerang , ikan tuna , ikan kembung, nenas, telur separuh masak, ajinamoto, air soda yang bergas, lada, peria, jantung pisang, air kelapa boleh tapi mnum sikit ja, kicap, kopi, nescafe ...

Sume atas bdan masing2...jgn di sebabkan awk tkut nk mkn @ xboleh nk makan,awk claim bnde tu xleh ambil masa hamil...contoh mcm nenas,doc ckp blh mkn,tp org2 kite ni ckp xleh mkn nnti gugur dsb...sape rase die mmpu makan dan boleh makan,makan je..

4y trước

Kann. Orang lain makan elok je.

Air bergas (nak rasa utk lepas teringin tu ckup skadar satu sedut je).. Nenas dan durian (depends pd individu punya ketahanan) Makanan mentah or separuh masak (sashimi, salmon half cooked di sushi, telur separuh masak) Air tebu

MIL pesan jgn minum air gas, air tebu, nenas..saya byk baca ketam, makanan yg x dimasak sepenuhnya mcm half boil egg, sushi. saya nak makan makanan yg berisiko mcm durian, nenas, air tebu, coffee..

Kalau bg sy, coffee. Segala jenis keturunan coffee tak boleh minum. Sakit perut teramat sgt. 9 bln tak minum coffee. Skrg anak menyusu. Minum sikit. Anak pulak tak boleh tido malam😂😂

makanan separuh masak, ada beberapa jenis ikan sbb merkuri kuat ke apa x ingat, .. nenas durian air tebu. air coconut ( awal trimester je, tu pun x semua org sama), air gas,..

kafein , air berkarbonat, buah yg bileh buat kita panas dalam , buah yg tajam , boleh google ye . Sebab ikot individu tu sendiri . Kadang kita punye imunisasi lain lain kn .

Saya makan je semua. Asalkan berpada. Nenas pun boleh je. Orang tua2 je banyak pantang larang. Alhamdulillah selamat semuanya.