Please share pengalaman breastfeeding tak kira lah direct feed atau EBM sehingga usia 1-2 tahun

Mommies yg hebat semua yg berjaya bf kan anak sehingga umur 1-2 tahun boleh share pengalaman macam mana uolls maintain susu banyak & buat apa kalau susu drop? Saya nak baca pengalaman utk ilmu masa akan datang. Tq.. #bantusharing

15 Các câu trả lời

Tips saya bykkan makan sayur hijau, bykkan minum air terutama masa pantang tu untuk bantu bdn proses air tu jd susu kalau kurang air mmg xde susu la jwbnya, lps tu carrot & radish tu je, then pastikan demand sentiasa ada galakkan kilang kita proses susu byk2 jgn bagi pekerja dia mkn gaji buta je tdo sbb storage penuh. Kalau baby x menyusu Salah satu cara create trigger untuk demand adalah dgn pam susu dan simpan dlm peti, follow kelas bf online pun ada jugak. Kalau org dulu2 ckp jgn minum air byk nnt itu ini la, takkkk itu mitos je tanya expert especially pediatrician(ni doktor baby sy la sbb sy mmg buat semua check up dkt swasta tanya je mcm2 xkisah la nk lama2 sbb bukan sembang kosong nk dptkan ilmu je) selain dia pakar kanak2 nnt dia advice mcm mana yg sesuai skali dgn advice untuk baby kita ataupun boleh Tanya nurse dkt KK masa pegi check up nnt,mereka akan advice mkn mknn jenis untuk milk boaster dr ahir trimester inshallah semuanya akan ok njt. Alhamdulillah skrg pregnant & masih boleh bf baby 1y7m unplanned pregnancy plan nk menyusukan anak sampai 2 tahun tba2 plak lekat 😅. Gudluck ye, nawaitu dr awal tu penting jugak inshallah dipermudahkan

2y trước

Awak perlu pam susu tu. Biar dia kosong balik nnt bdn akan proses susu lagi untuk penuhian balik. Mmg struggle bf mami ni nk tdo mmg xcukup boleh curi2 tdo siang2 tu masa baby tdo je hehe. Kalau awak x pam, nnt badan & minda awak akan respon dia rasa demand kurang so akan kurang produce susu. Itu satu faktor susu kurang sbb demand, baby newborn dia xminum byk. Jd tpaksa lah pam dulu & simpan. Sy Pam setiap 2 jam masa dlm pantang sbb baby byk tdo je, xtahan sgt kalau susu penuh sakit pernah sy biarkan sampai bengkak susu demam 2 hari tu sbb sakit sgt 😅.

1) 1st cari gali ilmu penyusuan susu ibu. pastikan gali dr cabang yg betul. 2) faham konsep demand dan supply. Demand (permintaan) dan supply (pengeluaran/penghasilan). selagi ada permintaan dr baby awak, selagi tu la penghasilan susu badan awak ada. bahasa mudah kurang demand maka kurang la penghasilan susu badan awak 3) belajar feeding que baby. ada 3step feeding que baby yg kena kita tahu. offer susu sebelom baby melalak teruk. 4) pastikan lekapan baby dgn breast awak betul. boleh belajar posisi penyusuan. kita ada byk posisi utk baby menyusu directfeed. 5) nak jadi epmom bukan mudah - nak kena jaga jadual pam gap setiap sesi ada 2-3jam. jangan melebihi dr 3jam. dan jangan pam melebihi 30minit. jadual pam including malam kena pam. kena bgun set alarm. if awak skip susu mmg drop. sebab epmom ni totally bergantung dgn pam saja utk maintain susu badan. xde rangsangan dr baby. 6) minum air secukupnya. air masak jgn catu. makan makan bernutrisi. 7) Mindset memainkan peranan paling penting. saya epmom, baby minum susu badan sampai usia baby setahun 2bulan stop bukan sebab susu takde tapi doctor advise suruh stop pregnant 2nd baby.

2y trước

Alhamdulillah tq share.. Nanti sy cari scomed diorang..

Tak semua suri rmh yg berjaya menyusu ank sampai umur 1- 2 tahun tau ☺.. ank 1st sy dpt bf sampai 3 month,2nd dpt 2y, 3rd dpt 3 to 4month sometg..4th dpt bf 2y.. now 5th bb 2month old she is.. tgh try2 juga ni bf dia.. pertama, pemakanan kedua, masa ketiga, dnt stress mkn x perlu ikut time, but u need to eat..mkn byk meriah susu.. mkn sikit pun still ada susu but xde semeriah cukup mkn.. same goes to minum air yg seckupnya..lebih lgi air masak,horlicks or susu.. sy rebus longan kering wt kurma n gula batu setiap hari dn minum 2x sehari.☺ for suri rmh yg ada ank2 lebih dri sorang mmg xde masa or x cukup masa😂 so some mommy standby susu formula kdg2.. jdi bila practice bg susu formula kdg susu kita jdi drop coz bb x minum n mommy pula x pum..so bila supply dh kurang lama2 susu akn drop.. bila byk kje ofcoz kita stress. some more wt others kids.. so watever hppn just chill n feed your baby first..😂.. moral of the story..bila on time kita mkn...then bila on time kita feed bb.. ontime akn ada susu..🤭

2y trước

Betul.. Tq.. Puan bagi kata kunci kat saya tu.. Senang sy nak motivate, FTH =FOOD, TIME, HAPPY

Sy myusukan dua2 ank smpai 2 tahun sbb sy percaya mmg susu ibu adalah yg terbaik utk ank. Sy share tips yg sy pun dpt dari bacaan jgk. sis boleh masuk gp happy breastfeeding kt fb, byk support positif dlm tu. 1) tanamkn niat dri awal time pregnant yg sis nk susukn ank smpai 2 tahun. 2) dlm pntang bgi direct feeding kt baby, sbb lidah baby dgn pump xsama cara stimulate utk hsilkn susu. kalau sbelah lagi xguna, then boleh pump utk start simpan stok. 3) sy bkerja jd sy beli wireless pump utk mudahkn kerja mengepam d pjbt, pump stiap 2jam.balik rumah terus direct feeding baby.mlm pun direct feeding. bila susu dh rasa drop ckit bt power pumping. inshallah ckup smpai 2 tahun.enjoy ur journey.

2y trước

Alhamdulillah info yg perguna, bila susu drop sikit buat power pumping, saya akan ingat ayat tu.. Penting tu

Saya menyusukan anak pertama saya sehingga usia nya 2 tahun. Direct feeding. Pernah beberapa kali diserang “bengkak susu”. Saya menyusukan anak ikut “demand bayi”, saya monitor susu sama ada ok atau drop melalui lampin pakai buang anak. Kencing sedikit = Susu drop. Saya banyakkan susu dengan makan biskut oat, makan badam dan pelbagai kekacang. Saya makan sayur2 berdaun hijau, terutama bayam. Benda pertama sekali yang saya tanamkan dalam diri saya sejak mendapat tahu saya hamil, “Saya akan berusaha sedaya upaya saya untuk menyusukan anak saya sehingga usia nya genap 2 tahun” Alhamdulillah Allah permudahkan. Semoga berjaya puan 😍☺️

2y trước

Alhamdulillah.. Ok faham kena jaga pemakanan.

mcm sy alhamdulillah brjaya susukan ank direct bf dr dia baby smpai umur 2 tahun 1 bulan .. ank sy dlu lahir prem 34 minggu ... ms dlu sy pn first time jd parent byk yg sy xtw..apa sy blh recomend pd puan .cer puan add ig pakar lactating ni .dia ada share ilmu ttg pnyusuan..xperlu byr pape .dpt foc je ilmu nya..very recomended 👍🏻 sy belajar dr apa yg di ajar di situ dan terapkn pd diri sy spnjng menyusukan ank... disini sy sharekan nama ignya .hrp dpt mmbntu smua mommy yg ada disini❤️mg dpmudahkan segalanya pd smua mommy yg sdg berusaha susukan ank hingga umur 2 tahun dan ke atas ..Allahuma aamiin Ya Mujib.. ig : noorfazila_bt_abdul_rahman dan nadmasrom

2y trước

Alhamdulillah tq norfazila ni tadi dah ade org sebelum puan suggest ke saya juga utk follow. Tqqq..

saya takde pengalaman, tapi skrg tengah usaha untuk bg ebm sampai 2 tahun.. saya ibu yg bekerja tapi kerja secara hybrid, kalau g office saya sediakan bekal ebm untuk anak , kalau kerja d rumah saya akan bg DF. pernah drop sbb emosi tak stabil, mmg emosi sangat penting.. saya pulak jnis makan pun tak brapa ikut time.. ya pemakanan sngat penting juga. saya banyakkan makan makanan yg boleh banyakkan susu, boleh google je .. power pumping, consume Mama's choice punya milkbooster(tapi ni saya minum 2 hari skali) . alhamdulillah anak nak masuk 7 bulan .. anak2 sblum ni paling lama 4 bulan . mental tak kuat , 🥲

2y trước

Alhamdullilah.. Sis punya target sama dgn saya berusaha utk bagi ebm kat anak nak masuk kerja nanti.. Tapi saya tak start apa lagi ni.. Insyallah esok sy start dgn power pumping tu saya nak baca pengalaman semua utk naikkan semangat saya dan ceduk ilmu yg ada, yelah first mom kan xde pengalaman

saya df anak dari no 1 sampai ke 3, alhamdulillah ckup sampai 2 tahun. tak ada tips sangat. cuma saya ni surirumah, jadi bila2 je anak nak menyusu saya bagi so susu sentiasa ada n banyak. lagipun saya kuat makan. .hihi. lambat sikit bagi susu mesti breast dah bengkak. mungkin sbb saya df kot. yang penting sis banyakkan membaca tentang konsep demand and supply.. inshaAllah anda akan berjaya bf baby sampai anak 2 tahun. sis boleh tengok fb Noorfazila binti Abdul rahman. banyak sangat ilmu tentang penyusuan yang beliau kongsikan. moga bermanfaat

2y trước

Ohh thank you.. Saya akan cari fb tu.. Seronok jadi surirumah xde nak pam2 df je kan, jadi susu sentiasa cukup..

🥰ank first smpai setahun jak sbb preggy sma ank second.. yg second tu puas menyusu smpai usia 5 tahun baru berhenti tu pun kena paksa² berhenti klau tak mmang tak nak berhenti. amalkan makanan yg berkuah atau kerap minum panas dan sup².. sya msa ank menyusu badan mmang tak boleh makan klau tak da sup² sbb air susu akan kurang dan kerap minum air panas suam² seperti minum susu. sykur mmang sya jenis meriah air susu. semoga ke3 nie berjaya juga menyusukan seperti yg second.. ♥️

2y trước

Tq juga share.

Sy pernah DF ank smpi umur 3tahun lebih,,sy mkn mcm biasa ja😁😁mngkin rezeki sy banyak air susu,lahir adik nya pun si abg masih menyusu.dua2 sy bg susu badan,, meriah mcm biasa😂😂tp sy lah yg kurus..org puji sbb sy maintain badan nya,,

2y trước

Alhamdulillah.. Rezeki anak