Baby susah makan

Hi mommies. Need help 🥲 anak sayaa nak masuk setahun 1bulan. Tapi ada problem susah makan nasi, start diaa umur 9 or 10 bulan centu sampai sekarang susah sangat nak terima nasi. berat pun naik tak sampai 1kg bilaa check up. dah buat macam macam menu, dah buat BLW. dah follow resepi tiktok/ig tapi still tak jalan. makan sesuap dua lepastu diaa buat main jee nasi tuu. tapi kalau bagi roti, biskut or macaroni laju jugalah makan. okaylah still adaa mood nak makan tapi misi nasihatkan lebih kepada nasi. anak sayaa full breastfeeding, memang dia akan cari nenen jeee. sayaa gap kan waktu susu pun tetap tak terima nasi. macam manaa yeee nak bagi anak kita ni adaa selera nak makan nasi? buntu sangat dah, hampir give up sebab first mom 😭😭😭😭😭😭

7 Các câu trả lời

Takpe sis. Dah besar tu pandai memilih dah, macam anak saya 😂 Saya olah nasi tu jadi cucur, pizza nasi ke memang laju dia makan. Kalau nak makan direct dengan lauk, dia taknak sangat. Boleh je ganti dengan carbs lain, anak saya suka mee, spaghetti, kentang. Mostly memang masak tu je. Cuma pelbagaikan menu je😅 Bab breastfeeding, cuba attract dia. Buat activity dengan dia, main toys. Takut dia kenyang susu dari makan kan...

Hi, Puan. Boleh offer sumber karbo yang lain. Tak semestinya nasi. Contoh potatoes, pumpkin, pasta, kuey teow, etc. Yang penting meal anak complete dan seimbang. Saya pernah anak reject nasi selama 2 bulan, saya gantikan dengan sumber karbo yang lain. Harap membantu 🌹

Smanlh mcm ank sy skrng dh umur 3 thun xnk mkn nsi nk kena pksa,pksa pun dh sesuap je,last2 sy ksi mkn ap yg dia nk je mee goreng ke mee hun ke spgeti ke,ap2 yg sedp kt tekak dia semua sy ksi sbb dia mmng xnk nsi,try mee je sis sbb mee budk snng mkn skit,

Anak sy kalau time dia x nak nasi, sy tukar dgn menu lain. Macaroni ke spaghetti ke roti ke pie ke. Sy tukar2 menu hari2. Bukan hari2 mkn nasi. Kalau menu nasi, lauk tu sy akan buat yg fav dia. Nasi lemak pun sy pernah buat dan dia mkn je

kalau ganti nasi dengan other carbs boleh ke? oat, kentang, mi? sy takde pengalaman tapi kawan sy anak dia sampai besar tak makan nasi 😅

bole je makan pasta tu semua..karbo xsemestinya nasi..dah dia selera dgn pasta,bole je buat pasta selalu utk dia.

Nasi yg ada rasa dia nk tak? Ns lemak ke? Ank sy reject ns 3 minggu. Klo ns yg ada rasa dia mkn..