Problem nak makan

Hi, assalamualaikum mommies. nak tanyaaa, adaa tak dekat sini anak 9bulan lebih adaa problem nak makan & full breastfeeding? anak sayaa demam 4hari lepas, & dah okay demamnya. tapi still taknak makan. before demam pun memang struggle sikit nak bagi makan. diaa lebih kepada nak melekat jee dekat susu gantung diaa. tadi check up berat tak naik banyak. misi mintak lepasni kerapkan bagi makan sebab dah start lasak nanti berat tak naik. nak mintak pendapat lah dekat ibu ibu semua, macam mana yaa nak bagi anak adaa selera makan banyak? saya first mom & baru umur 20+. help me please. dah 4hari baby rose sayaa takmau makan nasi sangat hm sedih 🥺😭

5 Các câu trả lời

normal lah tu , anak saya pun kurang makan tapi bila dah masuk umur 1tahun lebih dia sedar yang susu tu tak boleh kenyangkan dia so dia akan makan nasi juga , hahaha slow2 puan jangan terlalu paksa kadang budak tak suka dipaksa .. lagi2 kalau anak masih menyusu memang payah sikit nak bagi dia makan ..

kena tackle selera anak..kerap bg mkn tp dlm kuantiti sikit..tukar tekstur mknan dia.boleh buat blw method sambil2 tu suap jgk anak.dh mkn blh kurgkan bf..lebihkan pd mkn.

Waalaikumsalam, pelbagaikan menu untuk anak Puan. Dah boleh introduce BLW method. Jadual makan pun perlu konsisten. Ada breakfast, lunch, dinner and snacking.

puan boleh tengok ig: @lovelittletummy & @zaynesplate utk inspirasi makanan. seronok tgk anak dorang makan tp mmg mak kena rajin lahh.

normal