ANAK UMUR 3 TAHUN SUSAH NAIK BERAT BADAN

Hi mommies, anak sys umo 3 thn. Susah nak makan nasi and naik berat badan. Mcm2 vitamin dh bagi. Gi KK nurse suruh bykkan bagi nasi. Mslhnya anak sya reject nasi. Ada apa2 cadangan tak? Blh help me? Currently berat bdn dia 12kg.

2 Các câu trả lời

- Boleh ganti kan dengan sumber karbohidrat lain seperti pasta (spaghetti, angel hair, fettucini, macaroni, farfalle, etc), mihun, kuey teow, potatoes. - Bagi hidangan yang lengkap untuk breakfast, lunch, dinner. Hidangan lengkap bermaksud dalam satu pinggan anak ada sumber karbohidrat, protein, fibre. - Masakan yang berlemak mampu untuk menaikkan berat badan anak juga. Contoh masak menggunakan santan, susu atau cooking cream, dan penggunaan cheese dalam makanan. - Jika anak dah diperkenalkan dengan junkfood/fastfood please stop. - Ajak anak makan bersama-sama setiap kali waktu makan. Goodluck 🌹

Pelbagaikan makanan anak. Nasi tu ganti dengan carbo lain. Buat makanan nampak menarik. Makan sama2