Bersalin Normal (Cuci Miss V)

Hi mommies , just nak tnye , saya bru bersalin . mommies semua yg bersalin normal cuci miss v macam mana ? Sbb kebanyakkan kawan2 yg saya tnye , dorang bagi air lalu kt miss lepastu lap2 je .. then takkan tak bersihkan bahagian dlm miss V ? Maksud saya “korek” bahagian dalam bagi bersih la .. sbb saya takut nk “bersihkan” bahagian dalam miss v tu ,, takut sangat2 😖 takut pedih or terbuka jahitan luka tu balik .. please share pengalaman mommies semua 🙏🏼 #advicepls #firstbaby #theasianparentph #mommybuntu

3 Các câu trả lời

betul dah la ape yg kwn sis ckap tu.. lalukan air jek and lap2 or dap2 dgn kain kering, sebab sebaiknya kwsan tu perlu kering supaya cepat sihat luka.. klu sis mampu nak cuci korek2 luar atau celah2 miss v tu,silakan la buat pelan2.. sy ni nak lalukan air pun dh trasa ngeri,apetah lagi nak sentuh2 ..haha.. sy pun suami yg cucikan sbb takut nak sentuh sndiri.. so sy yakin la bersih miss v sy sbb suami yg cucikan..hehe

Tak perlu korek2 sis. Nnti darah tu akan kering sendiri. Tak berani woo nk korek2 sbb luka jahitan tu kena betul2 jaga. Even nak membuang pun takut2 klau jahitan tu terbukak. Macam sy mandi air rebusan manjakani + serai wangi + asam keping cmtu. So kira mencuci bawah jugak

4y trước

Ooo hahaha lalulan air je lepastu lap2 bagi kering. Keringkan depan kipas pun okay

Saya pun mula2 mmg siram air je,pastu lap pakai tisu bgi kering.