Miss v kerap gatal lepas bersalin

Hi mommies, ada tips tak nak hilangkan gatal2 dekat miss v? Pencuci apa sesuai ya? Sebelum ni tak pernah pulak rasa gatal2, dah lepas 2 bulan bersalin ni teruk pulak gatal. Rasa nya kerap je tukar seluar dalam dan kerap cuci

7 Các câu trả lời

awak buat sitz bath, atau orang panggil bertangas. epsom salt+air suam. buat dalam 3x seminggu, kalau dah kurang gatal, 1x seminggu pun cukup. lepas kencing, pastikan miss v kering. lap dengan tisu, baru pakai spender. miss v kita ni tak perlukan apa apa pencuci. miss v ni boleh self cleansing. kalau gatal yang berbau, sampai keluar keputihan yang tak normal, boleh pergi klinik mintak buat swab test atau buat pap smear.

Jangan cuci guna feminine wash dear. Tak digalakkan sebab vagina kita dah ada bakteria yang baik. Pakar tak sarankan utk kita guna apa2 pencuci utk elak ganggu pH vagina. Make sure vagina selalu kering, tukar panties and jangan pakai pantyliner. Boleh cuba epsom salt + air suam jugak. Kalau still tak ok, better refer dengan pakar utk advice yg terbaik. Take care dear

jgn guna pencuci atau sabun apa2. kadang yg itu la yg buat miss v kita gatal sbb sabun2 tu dah kacau pH normal miss v. cuci dgn air, lap kering2. malam2 tidur takyah pakai panties, biar dia berangin sikit.

Jangan pakai FEMININE WASH ye! Kalau gatal tu boleh rendam dngn air garam 👍🏻 cuci and keringkan selalu. Masa i preggy pun kerap gatal tak selesa sampai tak tahan. Rendam dngn air garam fuh lega.

sye guna bonda rozita punya produk, putik telaga dara. tp sye guna bila gatal btul2 je. kalau gatal skit2 sye cuci dgn air biasa je.

Guna sirih dengan air garam je sis..

11mo trước

Sekarang saya pregnant 8bulan , miss v gatal jugak. Boleh cuci ke pakai air suam + garam? Sebab sekarang kerap gatal & saya selalu cuci pakai air suam je. Letak garam tu tak cuba lagi. Dah dua kali ambil sample keputihan , takde gbs. Ibu2 boleh share tak tips kurangkan gatal miss v masa pregnant ni? Terima kasih ibu2😊

buat sitz bath sis..