sekadar bertanya

mommies maaf lari topik.. nk tnya normal ke bila mertua tnya "ada pakai perancang x" entah la sbb bg sy soalan tu privasi . ank sy sorg bby umur 3 bulan lebih (czer) .sy umur 26 .kahwin dgn suami ank sulung. sy jaga ank je buat sementara ni bagi besar sikit bru sy start kerja balik.hubungan dgn mertua biasa2. bukan yg jenis rapat tp hormat mertua. sy mmg tau nk rncang hidup sy n fmily mcm mana😂dah appointment nk pakai iud. tp yg xbest telinga tu bila org tnya. lpastu takde explain kenapa tnya mcm tu. buat sy jd trfikir2. bg sy soalan tu privasi . melainkan dr/nurse yg tnya. nk tau history ksihatan kita. xtau laa mungkin lain org lain pnerimaan bila ditanya soalan tu..

19 Các câu trả lời

Sis ckap je “taktau lah mak tgh pikir juga ni. Mak rasa mcm mana?? Patut pakai ke rancang sendiri ke cemane??” Biar dia yg jawab. Sy suka jawab dgn soalan smula 😂. Sy bukan mak/mak mertua tanye. Nenek yg tanye 😂😂😂😂 dia takut sy merancang. Tiap bulan call tanye dtg kotor ke tak dtg kotor ke tak. Siap ajar dah buang dalam jangan bangun dulu 😂😂 smpai silent klau dia call 😅 klau dia call sy ckap je “in shaa Allah, dah buat smua nenek suruh. Nih tgh tunggu period. Nenek doakan ea”. Nak cerita 1 hari tuh sy keguguran. Belum sebulan habis pantang dia tanye sy dah ada isi ke belum. Lagi pening 😂😂😂 tpi Alhamdulillah skrg sy tgh preg 3 bulan. Cuma mmg sorokkan dari dia. Nanti klau dia tau semua orang dia bercerita dgn makcik pakcik semua. Kandungan awal lagi sy mmg takut dh nak bgytau secara terus. Btw nenek sy bidan. So kalau boleh dia nak cucu dia tuh dari awal mengandung dijaga rapi tapi tulah nanti dia suruh buat macam2 pantang larang 😂😂😂 doakan sy n kandungan sy sihat ye semuaa 🫶🏻

bg sy xda la privasi sngt pon soalan pasal perancang 😅. tambah2 bila mak mentua yg tnya. sbb dia pon pompuan. pernah melahirkan. kami disini pon tak tahu apa intention mentua sis tny psal perancang. better tny sndiri knpa dia bertanya. jgn susahkan diri dgn overthinking bnda yg remeh temeh. pndapat sy mentua sis concern kesihatan sis lg pulak bersalin czer kan. xkan dia xbenarkan amek perancang & nak suruh mengandung lg tahun depan pulak. so just take it easy & jawab je pertanyaan mentua tu.

mungkin mak mertua tu risau klau pregnant lagi dlam masa terdekat sbb ceaser ni kne rancang..paling2 pon kena jarakkan next baby..sis tak rapat takpe tp layankan je biasa la mak2 ni kadang dia ambil tahu sbb dorang lagi ada pengalaman..kot ada yg boleh dia nasihat ke apa..saya suka bila mertua selalu tanya apa2 saya layankan je.kat situ kdg jd borak dia cerita pulak dia dlu pengalaman macam mana means dia peduli..bukan tak ambil tahu lansung..

soalan biasa la tu sis takde la privacy sgt.lgpon yg tanya tu mak mertua dia da beranak dulu.lain la yg tanya tu bapak mertua atau abg ipar ke apa.yg tu lain macam la sikit.kang tak tanya kang lekat pulak lg 1.da ckp mak tak nasihat pulak. yg merancang pon boleh terbabas sis.sis open minded je.jgn fikir bukan2 sangat.benda takde apa pon.

mak mentua sy tak tnye pon.. sy yg beria dok tnye akak2 ipar sbb kite 1st baby kan nk lebih tahu.. tp rancang sendiri je hehehe pandai2 laa kan.. better rancang sndiri dari pil cucuk la iucd la period tak teratur n tak dtg berbulan. tak best laa klau bole nk normal je period tu.. nk rancang sendiri tu pandai2 laa buat keje hahaga

Normal ja awak jangan kata mak mertua mak saya sendiri pon tanya ada makan perancang ke tak. Saya merencang sendiri ja alhamdulilah anak-anak dah 1tahun 6bulan saya pregy lagi.. mungkin awak rasa soalan Tu sensetif sangat tapi awak tak payah la ambik hati. Dia bertanya sebab dia sayang awak 😉

Normal je wak.. Mak saya sendiri galakan saya ambil perancang.. Dia tny takut kita yg penat... Pernah anak kedua saya pp type 3 kena czer.. Mak saya siap ckp beritahu doc suruh ikat.. Dia tkt sebenarnya jadi apa2 kat saya... Tp saya x ikat pun.. Skrg bby 2tahun dan saya pun pregg 3 bulan

normal je. sesama perempuan tak ada masalah. mungkin mertua concern sebab beranak czer. sekurang-kurangnya jarakkan 2 tahun untuk kesihatan rahim dan boleh fokus besarkan anak sebelum hamil anak seterusnya. fikir positif saja. tak perlu serabut dengan hal2 yang remeh temeh.

saya rasa just concern je tu, mak dgn mil saya pun ada bertanya. bagi saya, cth, saya bgthu saya merancang dgn pil, tapi org dok ckp oh kenapa tak guna kaedah lain, pil tu ini itu lah effect ni la nnti gemok la. ha tu yaa saya taksuka. 😌

normal je tu .. mungkin sbb sis czer tu dia tnya kot .. sbb tkut jarak dkt ke apa kan .. mcm sya just jawap je .. x fikir pon sbb apa dia tnya ke apa .. mungkin mak mertua sis risau kesihatan sis ke apa kan .. husnuzon je😊