Berita Kehamilan

Mommies, jom kongsi pengalaman anda beritahu suami selepas disahkan positif ujian upt!

Berita Kehamilan
106 Các câu trả lời

3 tahun lebih TTC, setiap kali lewat period mesti check UPT. 😊 walaupun tahu memang tak mengandung, tapi nak jugak check. mana tahu ada rezeki. berulang-ulang la 3 tahun lebih tu. berurut, diet. semua buat. suami siap pi umrah nak doa moga dikurniakan kami zuriat. satu hari, suami balik muka sedih. "kawan-kawan abang semua nak jadi ayah je. kite je belum syg. 😢" masa tu, saya lagi down. sebab selama ni kalau saya down, suami yg bagi semangat. ni dia down. semangat sy hilang. so saya cakap kat suami "abg okey ke kalau kita tak ada anak? okey ke kalau kita hidup berdua je sampai tua?" dia setuju. so bermulalah fasa give up. sebelum ni beli upt banyak-banyak dekat shopee. kebetulan masa give up tu, upt dah habis. tiba-tiba rasa breast bengkak & lenguh macam senggugut. buat biasa jela, sebab tu memang tanda kalau period nak mai. so abaikan. tup-tup period lewat 2w. bengkak breast rasa lagi. tp sengugut tu jd sakit. so ajak suami g klinik, nak mintak pain killer. sampai klinik cerita apa yg jadi, siap bagitahu nak pain killer je. 😅 doktor tanya, dah check upt? menipu la jawab dah check, negatif. tapi doktor still nak scan dulu. haaa. sekali doktor cakap "ada baby niii. ni ada kantung" boleh pulak saya jawab balik "jangan tipu la doktor, tak kaaan la ada baby" doktor tunjuk la kantung baby masa tu baru 4w. keluar bilik doktor, terus sengeh-sengeh. "awk mengandung ke sayang?" soalan pertama yg suami tanya. terus angguk & menangis macam org gila. 😂 terharu. suami? jadi kerang busuk. sengeh je.

5y trước

Syoknya bacaaaa 😍😍😍

First pregnnt bulan 11 2018..awl pgi sblm subuh cek pkai prgnt test dbli kat watson 1 yg murah 1lgi yg mhal clearblue..tngok kat yg murah smar2 line.. ..nk kpstian pkai yg clearblue yes sya preggy siap lri bngunkn suami ckp b syg prgnt smbil nggis sbb bthun dh kwin blm ada rzki.. ..tp Allah pinjm kjp je .. ptghn buln 11 sya kguguran sbb etopik pregnt.. ..lki sya lh org prtms support bgi kta smngt.. .yess 6bulan mnnti nk pregggy lgi alhmdulillah ni preggy kli kdua.. ..msa tu lki tgh kjh mual nk pintam pening ..lki yg trkna 😂😂msz dkt suami ..b syg xsdp bdn lh..nnti mlm pgi emergncy k..syg pening bdn lmh xda slra..lps tu suami ckp yg dia tdi xdpt jmh sdkit pun bkl yg sya msak.. ..sbb loya muntah pening kpla n nk pintam buat kja pun xdpt asyik bring.. ..blm lgi nk thu.nk preggy ..ptg lps kmi dua blij kja dlm pkul 8mlm pgi emergncy.. .ingtkn slh mkn ke demm ke dktr sruh sya kncing n tnggu kputsan drh n.kncing.. ..dkt pkol 11 dktr ckp thniah puan..puan pregnnt lgi.. ..aiee sya bru delay period 3hri....sbb period sya xteratur.. ..senyum pgi dkt suami ..b hmmm syg sbnrnya pregnt.. ..blurr je muka suami ckp jom blik😂😂b dh ngntuk.. ..esok pgi bru tnya btul ke sug pregnt btol..sya tnjukkn kad klinik dkt dia yg dsahkn dktr.. ..lps tu prhtian dia mmng sngt dlm untk sya ..sya ckp dkt dia kita dua prlu bsdia sbb syg ada sjrh sblm ni.nkita 2 kna redha .. ..alhmdulillah skrg dh msuk 34week6hari.. .spnjg preggy ni bnyk dugaan sye..kluar msuk hspitl sbb kluar drh sbb dinding servik luka

Alhamdulillah slpas 7 bulan khwin sye prgnant.. Skrg dh 5 bulan.. Doakan sye.. Sye n suami pjj.. Sye bg tau suami sye yg syg prgnant lpas sye cek prgnancy test double line trg lewat priod 3 hari.. Mse tu happy.. Wlpun org kte 7 bulan khwin bru dpt anak normal x lme sngt.. Tp sye dh terasa lama.. Sbb belah suami sye.. Buln 12 2018 khwin 3 psg pgbtin sumenye.. Bykn.. 2 org yg saing ngn sye dh pegnant.. Lpas tu kmbar sye pula dh pegnannt.. Mse tu tekanan sngt2.. Tp sye tenangkn diri x nk stress2.. Lg pun sye n suami pjj.. Kdg2 mse suami blik x kne wktu subur.. Tp x pe alhamdulillah skrg dh pgnant... Doakan sye ye.. Sye happy sngt bile dpt tau pegnant.. Sye trus call suami.. Mase tu suami kt serwak sye di johor.. Sye ckp. Abg ada brita happy nk bg tau ni.. Cer abg teka.. Pastu suami ckp ermm x tahu.. X lama lagi abg dah nak jdi ayah.. Suami tkjut trus.. Eh ye keee.. Iye... Suami trus nangis tresak2.. Huhu.. Rupanya bukan syw je rasa pressure mse tu.. Suami pun rse.. Ni Rzeki allah dh bg.. Alhamdulillah.. Doakan sye dn suami dpt duduk sme2 jaga anak sme2.. Sye doakaan ibu2 yg blm ada rzeki lg mge diprmudhkn dn dikurniakan anak.. Sye respect dgn psgn yg tnggu bthun2 utk dptkn anak

pgalaman pregnant anak ke 2..anak sulung dh 12 thun.stiap kali cek upt x pnh naik double line.bln 3 aritu suami sy 3 ari demam pns yg cx kebah2.risau sgt.waktu tu jgk sy dh 8 bln x dtg period.sy ada pcos.so period x mnentu.sy sj2 cek upt mlm tu sbb perut rs cramp n breast rs sakit n bengkak.tp 1 line pun x naik.esok g opis bgtau kwn, kbetulan kwn bru bli sbundle upt test.dia bg sy 5.sy try 1 kt toilet opis.skali naik 2 line.mgeletar tgn sy sbb xcaya.siap bungkus dgn tisu n tunjuk kt kwn.kwn ckp positif.n try lg n mnum ari byk2.sejam lps tu sy wat lg upt.2 skali serentak.naik jgk double line.pastu kwn sy yg excited ajak g scan trus ke klinik.sy pun g la.doc ckp nmpak kantung.bru 4 weeks 2 days.rs cm x caya..trus whatsap husband kt umah yg tgh demam pns.hanya bluetick je x reply pun.dkt sejam sy tggu.sy tnya dia x caya ke?dia ckp caya sbb tu dia demam truk.tu pmbawakan.sy risau kot2 dia pengsan kt umah tkejut..tp laki kn mna nk tunjuk perasaan teruja tu.n awl2 lg dia ckp baby dlm perut boy.sbb anak sulung sy girl.bl scan btul2 boy.now dh 35 weeks.smoga dpermudahkn urusan bsalin sy nnti Inshaa Allah. miracle baby😘 19/11/19

kbnykann crite suma para suami sdg tidur kan 😂 hahaha.. mcm sy lain. laki tgh drive lepas tu sy pun mcm kbnykn wanita saja nk cek wlpun mmg ada delay 11 hari dah.. lgpun laki mmg masa tu dari kemarin2 suruh cek tapi sy malas.. piod patut mmg dh siap tpi masi blum smpai. jadi pelik pun ada jugak tapi mcm sy x heran sngt sbb x brharap sgt pun. sekali sy cek, mmg tkjut.. sy buat2 x nmpk kejap tgk tmpt lain terus tgk balik, tkjut lgii terus x tgk mana2 dah pgang kuat2 upt bawa taru atas katil terus berdiri tgk smbil tutup mulut dua2 tgn sy tu.. dlm hati berapa kali berapa lama mau begini ni sy.. baru bgtau, gmbr trus hntr tapi xjadi delete. pastu voice ckp2 astaga astaga bang bla3x.. ckp call sy cpt. dia call tanya knapa, kita bgtau dia pun astaga astaga astaga.. 😂😂😂 natural betul tu ucap berulang2.. mmg mahu kpastian. jadi smpai rumah muka pun mcm x pecaya sambil bawa upt baru dibeli tapi bila laki tgk kita, dia usap perut sambil ckp haih ada baby dlm perut sambil senyum2 mata berair.. mmg bedouble double cek lh. 3 4x cek. dah lebih 10+weeks baby dlm perut.. sayu ada happy ada gelisah ada teruja ada..

Sy dah kawin dekat 2 tahun. Nk kata give up tu tak lah. Tapi selalu kecewa bila tengok kawan2 yang kahwin lagi lambat drpd sy, dah ada bby. Smpai suatu masa sy ngis dekat suami, ckp sy nk bby sgt2. Kalau tengok ada berita org buang bby, mesti sy ckp, bg kat sy la. Sampaikan suami tanya, nak ke kalau baby angkat? Sy ckp nak. Masa tu sy dgn suami takde ikhtiar ape2 lg. Just bersama mcm biasa. Sbb masing2 dah decide, by the end 2019 kalau tak pregnant lg baru nk check doctor, nak TTC betul2. Period sy tak teratur, tambahan sy suami isteri badan besar. BMI overweight. Dulu kalau period lewat mesti check. Excited. Tp hampa. Sampai satu tahap mcm taknak check dah. Dari bulan 3 tak period, sampai lepas raya, tak period2 lagi. Takde tanda pregnant pun. Dalam kepala duk ingat mcm biasa la lambat period. Sampai lah suatu hari tu terdetik dalam hati rasa mcm nak check sangat2. Sy senyap2 beli upt dan check. Naik 2 line, terus sy bgtau suami. Bersyukurnya rasa. Tp still x percaya sampai try banyak2 kali. Ada lah lebih dr 5 upt kot. Rupanya sy dah pregnant lebih 2 bulan.

Sy cek pkai upt murah mula2... Naik 2 line tp husband xcaya sbb sblm ni upt tu pernah naik 2 line, tup2 esk sy period. Sy xpuas ht.. Time husband p keje, sy cek smpai 7 upt dkt rumah. Semua 2 line.. Terang plak tu. Sy wasap husband.. Dia ckp nti dia beli upt yg mahal pnya dkt farmasi. Balik keje tu, cpt2 dia suruh cek..siap nk msuk toilet skali nk tgk btul ke x. Sengal sungguh... Tp sy suh dia tggu luar je. Xsmpai 2 minit pun terus sy bg dia tgk... Mmg 2 line. Dia ambil upt tu, dia buat mcm baby... Kejap2 tgk, pastu senyum sorang2. Tu pun dia xcaya lg tu... Pastu siap ajak p klinik swasta scan perot... Dh nmpak kantung, baru la dia caya. Dia pnya excited dlm blik dktor, mcm bdk2 dpt gula2. Terkinja2... Geleng kpla dktor tgk. Cpt2 sy tarik dia.. Malu pnya pasal. Kami kawen dh dkt 2 tahun baru ada rezeki.. Dia pnya excited lain mcm. InshaAllah mana yg masih menanti tu, sy doakan dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki korang. Doakan jgak sy & baby sihat... 😘

5y trước

Lebih kurang sy sis.. setahun lbh tngu nk pregnant lg lps keguguran.. moga dipermudahkan urusan kita spnjg pregnant ni ye..

10 Julai 2019, hari bermakna buat saya yang hampir 3 tahun TTC. Saya tak datang period hampir dua bulan. Tahun lepas saya agak berisi dan berat 75kg dan menyebabkan period saya pernah tak datang sehingga 6 bulan. Dan awal tahun saya cuba amalkan diet Intermittent Fasting selama 3-4 bulan. Saya berjaya turunkan berat 10 kg. Period saya datang on time setiap bulan. Tiba-tiba period saya x datang selama dua bulan pada Jun dan Julai. Saya cek upt pada bulan Jun naik satu line. Lepas tu saya dah tak cek langsung sehingga la saya terdetik nak cek semula pada awal bulan Julai. Alhamdulilah rezeki saya dan suami tunggu selama ni Allah kabulkan. Hampir menangis saya tunjuk upt pada suami yang tengah main game. saya tak pernah tengok dia tersenyum happy macam tu. Buat yang masih TTC, jgn putus asa. Berjumpalah dengan doktor untuk ketahui masalah kita.

Saya tahu mengdung ni asalnya mak sy duk ckp yg sy mengdung, period ni sy tk berapa nak ambik tahu sgt, tpi husband kire2 jugak, smpai satu hri tu sakit sgt perut ni, pastu smpai pucat muka, so gi klinik swasta, lepas gi klinik swasta, ckp kt dr pastu dr kata angin kot, then ckp period pun dh 2 bulan dh tk dtg, trus dr bwak gi scan perut, dia ckp tahniah, awak dh jdi ibu, mse tu sy terkejut, keluar dri klinik tu, suami terdiam, saya terdiam, masing2 terdiam smpai laa smpai rumah, then mak tny 'ada baby ka?', saya pun jawab 'ada mak, besaq biji kacang peas', pastu tergelak mak malam tu, org lain cek kandungan pakai upt, mcm sy lepas mengdung baru thu benda apa yg upt tu.. Haha jdi tk pernh try walaupun dh mengdung 29week dh ni 😅, anak sulung la ktakan, ibu2 tk berpengalaman lagi, doakan sy ye, supya dimudahkan bersalin, amin.

Mse tu dh trlewat period 5 hri tpi msih rgu2 nk cek sbb sblum ni pn prnh trlewat jgk tpi bile cek upt kabur dn lps 7 hri period dtg. So, pkir cm ni mgkin sbb perubhn hormon tpi mlm tu xblh tido skit bdn cramp perut subuh bgun terus nk muntah pkir lg cm lain je dri sblum ni. Bgus je subuh pg toilet trus buat upt naik double line terang,perasaan mse tu blur xthu nk ckp ape, mcm xykin pn ade try lg skli upt msih double line. Sis buat2 bertenang mcm biase mndi solat bnda first bgtaw sil dlu mmndgkn dia dr sbb biase lar penyakit was2, sil ckp tggu ape lg bgtaw lar husband. Kejutkn husband utk solat subuh dan bgi upt kt dia, dia syp. Tny husb xsuke ke dia ckp happy sgt xthu nk ckp ape. Huhuhu hritu husb tido dgn upt genggam kt tgn. Alhamdulillah dh 13w, husb org prtama akn update pda fmly ttg bby. 😂Semoga smuanya dipermudahkan