Berita Kehamilan

Mommies, jom kongsi pengalaman anda beritahu suami selepas disahkan positif ujian upt!

Berita Kehamilan
106 Các câu trả lời

Dpt tahu pregnant msa bln June. Last period bln April. Pelik la sbb x dtg bln msa bln May. Tp tanda2 nak dtg bln dh ada. Breast sakit dan senggugut cuma drh haid xda lg. Tdetik nak check UPT, msa check tu jam 11 mlm dan tgok2 ja naik double line. Terngaga mulut time tgok mcm tak percaya je. Pastu pelan2 kluar dr bilik air dgn rsa mcm tak percaya. Masuk bilik tidur gtau kat husband UPT naik double line. Husband pun tnya apa mksd double line tu. Terus bg kat husband paket UPT dan husband pun tsenyum lebar smbil ckp, "Yes! Sy dh ada baby!".. Then dia peluk sy dan sy msih lg terpinga-pinga. Terkejut giler sbb sy msa tu nak fokus utk check up drh tinggi. Sy ada drh tinggi sblm mengandung. Jd sy fikir lebih baik fokus utk jg kesihatan sblm pregnant. Tp tu la.. Sebaik baik perancangan kita, baik lg perancangn Tuhan. 🙏🏻 Thanks God!

Alhamdulilah mase dapat tahu pregnancy lagi suami terus buat solat sumat, sebab sebelum dapat tahu yang saya pregnancy lagi sekali dalam tahu 2020 ni saya baru je gugur pade bulan 3 kelahiran suami saya, selang berape hari sambut birthday suami saya, saya turun darah yang sangat banyak dan sakit perut yang terlampau. Tapi nak di jadi kan cerita genap bulan 9 saya baru sedah lest saya datang period bulan 7, nasib mase tu saya masih lagi ada simpaan ujian upt bile saya buat ujian tu n saya positif 🥰. Happy nye saya mase tu allah je yang tahu, tapi dalam mase yang same saya terfiki tentan anak surge saya😭. mase tu tak sabar nak kasi tahu suami, tapi saya kasi tahu dekat dia dan dia terus menangis. doakan yang terbaik untuk kami terima kasih yang dah sudi kongsi cerita terima kasih yang dah sudi baca. 😘🥰😘🥰

Masa tu period lewat 4 hari. Ada rasa loya loya. Tp mcm tak ambik port sgt sebab selalu sebelum period pun mmg ada rasa loya loya. Husband pergi keje hari tu, saya try guna opk stripe masa tu. Dua dua line naik pekat. Terfikir takkan ovulate lambat pulak. So decide pegi beli upt test kat farmasi. Saya beli 2 sebab takut satu lagi bermasalah. Saya beli 2 brand berbeza. Balik rumah tu test mcm biasa. Taknak letak harapan pun. Test yg 1st naik 2 line terang. Macam tak percaya buat test lagi sekali naik lagi 2 line terang. So nak surprisekan husband masa dia balik keje saya tampal dalam buku dan tulis "Hi Daddy, meet you on May 2020". Balik keje dia buka buku tu, pastu gelak gelak sambil tanya "serius ke?". Saya kata "seriuslah". Terus dia peluk dan nangis sambil bebel suruh jaga makan. Huhu.

Sy takdtg period so sy suruh husband pergi beli upt test.. Dlm pukul 3 pg mcm tu lah, sy terjaga dari tidur sy terus buat, masa tu husb tengah keje, husb cakap nak balik sekejap nak tengok upt test, sy ckp tak payah lah takut upt tu mengecewakan, so dy cakap xpelah and then lepas buat upt tu sy terkejut eh double line tapi samar2 lah, sy bagitahu mama, mama suka n mama cakap bby baru lagi lepas tu sy bagitahu suami suami sgt2 hppy lh.. N alhamdulillah 6 x test pon positif tapi syg... Scan xnampak apa.. Sehingga kan doktor buat final diagnosis.. Gagal kehamilan.. Mybe sbb x jumpa bby n sy selalu keluar darah kot.. Seandainya bby kami kuat insyaallah dpt lh sy rs pengalaman jd ibu tu. Seandainya bby kami xkuat.. Kami cuba lh tuk redha.. Insyaallah

Sebb 1st baby.. lepas beli trus cek upt jam11 mlm lepas balik dri beli.. kluar Dr bilik mndi buat xtahu je.. sebb sy sendri blur.. hpy + confius😅 dh kluar agak lma suami tya dh cek x.. sy trus tunjuk.. dia trus excited nk infom fmily dia.. sy ckp nti dlu.awl lg sbb Bru lewat priod 4hri.. search google ckp upt pagi plk.dh cek pgi xde line... Jdi kcewa.. tp suami still pujuk cek klinik utk scan sbb sianghri cek 2line lg.. tgu 2.3 hri kmudian still xpriod n beli lg upt cek mlm msih sma 2upt 2line.. cek pagi upt 3xde line😭 last suami ajk g scan sebb mkin cnfius n bdn plk RSa msuk angin.. Dr trus scan dn suami xmsuk blik dktr dia igt nk test urine dlu..kluar bg ketas print baby kt dia..snyum smpai kerumah🤣cek2 dh 8w+..

saya memang banyak masalah kesihatan jadi masa tu saya ada alahan da 2 minggu asyik muntah makan sikit muntah sampai gastrik sb xleh makan langsung last tu p klinik doc cakap gastrik dan dehidration ,lepas seminggu tu masih x ok kali ni muntah ,sakit belakang yang teruk sb sy kerja mmg angkat bende berat ,lepas tu kering bibir teruk ,p klinik yg sma dan doc tu ckp saya kena kencing kotor dan dehidration .masa tu saya dan somi xbalik umah p jejalan masa singgah watson somi suh beli pregnacy test saya pun beli , hahaah sebab dia rasa saya hamil tapi saya bertegas cakap x saya ni memang berpenyakit cakap camtu . pagi esok tu cuba dapat 2 line terkedu jap somi pun tanya macam mana mase tu maampu sengeh je hahaha .

Check upt masa lunch hour. Masa tu mmg dah berbulan2 tak period tp takde tanda apa2. Just lately tak sedap badan pastu gedik rasa nak check. Tp tak berharap sbb masing2 sama2 sibuk so rasa mcm tak byk bersama suami and tak rasa ada chance nak pregnant. Tup2 naik 2 line. Terus wasap suami tp main2 pakai gambar upt dr google. Suami dah naik geram duk tanya2 tp kita jawab main2. Last2 send gambar upt sendiri. Kemain seronok suami sampai menitik air mata. Balik rumah sruh test upt lg depan mata dia. Hari tu je 4x test upt. Hahahaha. Sbb tak percaya. Esoknya terus gi klinik confirmkan pregnant. Dah 9w5d rupanya. Terus buka buku pink. Alhamdulillah hadiah anniversaries yang ke 2 tahun.

saya nikah 6/7 xp last period 15/7 so dalam fasa habih period tu sya kerap demam hampir seminggu jgak laa..xp disebabkn satu family demam jdi xdak rasa syak apa2..risau dgn covid ada laa😅pastu husband bwk p klnik sbb demam dah teruk pakej skali batok sakit pingang smua..doktor cek smua ok xdak apa jdi mcm biasa dpt ubat ja laa xp masa msok kreta husband mcm agak sya mgandung xp sya fikir period blum smpai lgi bulan ni..so kmi sggah farmasi beli upt..dlm kreta tu mmg husband ckap byk kali sya pregnant..jdi dia risau sbb klau pregnant xboleh makan ubat yg dktor bagi tu..jdi lpas upt test kt rumah alhamdulillah betul2 pregnant..terang pulak doublenya😂

Period sy mmg x menentu...dr sblm kawen..bila dah lama x period nak try upt tp slalu -ve....last 2018...rasa bdn mcm x brp sedap...sakit breast, sakit perut, emosi x menentu ..so try la lgi sekali... alhamdulillah naik 2 line tp kabur...tp x sampai sebulan gugur....pastu pantang sebulan...tgu period x dtg jgk...anggap mcm biasa je lah...tp tekak rasa x sedap...loya...selang bbrp hari ada spotting plak...trylah lg sekali upt... alhamdulillah naik 2 line terang...sebelum subuh whatsapp suami gmbr upt tu...sbb dok pjj...jd mesej je lah...trkejut suami...sbb dia demam teruk minggu tu...mgkin sbb pembawakan kot... alhamdulillah dh nak msk 8 bulan....

5y trước

bestnya..saya pon upt kabur..tgh menunggu hari lagi nk check upt

Suami sy muka orang x de perasaan... muka garang, sy pernah gugur, then bila period tuh dh lewat seminggu, suami kata x yah beli, tunggu sebulan baru check, tapi sy ni x penyabar, lepas dah 3 minggu x dtg juga sy check balik kerja, alhamdulillah double line, sy bisik dekat telinga dy, muka mmg x de reaksi langsung pon, tahu² je lrpas maghrib ajak kluar katanya nak g makan, pergi makan sgt, rupanya bawa kita g klinik scan, sekali scan ada... nampak kantungnya walaupun time tuh baru 4 weeks. Suami sy terus hantar gmbr dekat ibunya, kita x sempat nak inform dekat ibu dy, dy dah bagi tahu dulu... muka mmg x reaksi sbb ego tinggi maa