Hospital bag untuk bersalin

Hi mommies, boleh tak share pengalaman apa yg perlu di bawa dalam beg untuk bersalin nanti? Berapa helai baju baby kena bawa etc. Sbb tknak bawak banyak sgat.

11 Các câu trả lời

sy bawak 2 beg. awak boleh follow list sy ni. kalau bersalin semua normal anak xde masalah pape insyaallah guna 1 beg je mcm saya. saya bersalin 3am pukul 3pm tu dh boleh discharge. BEG 1 - 1 set baju balik ibu - 1 set baju balik baby ( baju berbutang lgi elok & sng pakai) - pampers baby (10-15 keping) - pad ibu 2-3 keping ( nak mudah beli pad jenis panties tu. brand kotex selesa sgt ) - toiletries ibu (toiletries baby x perlu) - 1 pack size sederhana wet tissue baby masukkan dlm beg yg sama tapi asingkan dlm 1 plastik / ziplock bag kecik utk bwk ke labour room ( sepasang baju baby berbutang, bedung, pampers baby 1 pad ibu 1 ) mitten booties x perlu dlm labour room, nurse akan pakaikan yg basic saja. boleh bawa tp nanti lps tolak ke ward baru pakaikan sendiri.. 1 BEG lgi awak boleh bekalkan brg2 extra baby & brg awak. simpan dlm kereta je suruh husband bw turun bila perlu. mcm panjang tp harap membantu 🫶🏻

Hi.... time nk masuk labor room ada hospital mintak baju baby dan pad bersalin utk ibu ... ada hospital x minta..baby pakai baju hospital..so benda tu bergantung kpd hospital..tapi ibu pack siap2..kalau mintak bagi..kalau x simpan jerr.. labor room : baju baby,mittenbooties,bedung dan pampers +pad bertali wad : baju baby extra 2 set,pampers byk sikit..pad utk ibu blh pakai mana2 pad bersalin yng selesa xperlu pakai bertali...brng toileteries ibu/pakaian dlm dan jgn lupa..plsss sediakan makanan mcm crackers ke + 3in1 coffe/milo sbb slps bersalin tu mmng lapar gila.. kalau bersalin normal if x da masalah blh je balik.. mlm bersalin esok dh blh discaj....bju ibu bwak 1set utk balik ke rumah.... tapiii kalau czer lena tahan wad 3hari tapi brng2 extra siap pack letak dkt rumah..infrm suami/family kalau kena tahan wad suruh suami hntr..x perlu bawak byk2 brng sekali..

1y trước

Baju² and pad semua keperluan baby Dan ibu dh ramai yg terangkan..tapi sis nak tambah satu ni..bawa pncuci pinggan..dlm kuantiti sedikit..letak dlm kontena kecik dgn span sekali...bawa selipar yg boleh buat basahan..sebab Kita Akan kerap ke tandas..sis ni dlu sebulan sminggu duduk dlm ward mummy² yg baby² Kita adalah baby NICU..jd sgtlah sudah akur dgn keperluan ibu² semasa Di hospital😂bawa kontena lebih..sebab kalau X ada mood nak makan sebab hospital government ni jam 11.30 pagi dh start bg makanan untk lunch..kalau blum Ada mood nak makan..tapau Dan simpanlah nasi lauk Tu dlm bekas kontena Kita sndiri...paling pnting..bawa makanan kering seperti roti crackers..biskut..Milo..sebab Kita X boleh nak expect makanan hospital terutamanya waktu pagi..selalunya air the lh mereka bagi..JD bg yg x ngam dgn the..boleh bancuh Milo sndiri..flask lah paling berasai waktu ni..Dan juga kalau boleh guna cup yg vacuum Tu..yg tahan panas..X lh awal sgt air Milo Kita ni sejuk🤗kalau jenis yg parents ata

Setiap hospital tak sama tempatnya . Ada hospital yang misi dia bersih bersihkan anak kita then dia pakaikan pampers dari hospital dengan kain bedung dari hospital . Ada yang semua kita punya . Macam saya bersalin waktu covid dan saya pesakit covid , hospital tempat saya bersih bersihkan anak saya then dia sanitize barang barang saya baru dia pakaikan dekat anak . Pampers , baju dengan kain bedung sahaja . Macam saya pulak baby tak ada pape masalah kena duduk wad 2hari 1 malam . Baju saya bawak 3 set . Pampers saya bawak banyak sikit . Macam barang saya baju salinan saya , saya bawak 1 set jee untuk pakai balik rumah . Tuala wanita saya bawak 1pek . Seluar dalam pakai buang saya bawak banyak sikit . Jangan lupa bawak air minuman siap siap dengan biskut etc .

bawak baju awak nk balik satu pasang.. dlm wad pakai baju hospital je.. baju baby sepasang dlm labour room skali dgn pampers n kain bedung.. baju baby nk pakai balik sepasang skali dgn sarung kaki tgn bby.. pampers bawak lebih.. biasa pagi2 nurse yg akn mndi kn bby.. baju bby extra bawak 2pasang standby kot baju bby yg bby pakai kena air kencing ke berak ke boleh laa tukar lain.. lain2 sy bawak air masak sendiri.. biskut2.. air kotak milo.. sudu garfu.. bekas makan kosong... selipar.. tuala.. barang mandian sendiri.. pad.. seluar dlm.. tisu kering.. tisu basah.. telekung

1y trước

tq sis for sharing ❤️❤️

pngalaman sya bru brsalin 19 hri..msuk labour room nurse psn 2brg ja bwa msuk lbour room iaitu 2pmpers byi,1bngkus pek bertali utk kgunaan kta nnti dkt lbour room..tu ja..msuk wad dlm 2hri ja..jgn bwa bnyk..bwa bju baby 2set,kain bedung 1,pmpers 5kpg,wet tissue,barut 1,dan sdkit brgan ibu spti 1psg bju,kainbtik,stoking 1,bra nursing,tuala, sluaq dlm pkai buang dan 1set brg mndian dll

1y trước

selalunya pad bertali masa lepas bersalin nurse bg pakai yg hospital punya. sangat tak selesa. kalau dh masok ward dn awak larat salin pad awak salin la pakai pad maternity yg awak bwk sndri. kalau baby kita kena tahan ward ataupon duduk ward skli dgn kita xperlu bwk sabun. pg2 nurse akn mndi kn baby kita siap semua. kalau baby duduk dgn kita nurse bg mandi dn kita bagi pkai baju. mcm sy dlm LB room xde bawak pape pon. nurse tak minta

Sy bawa dlm 5 helai set tapi 1 pun x pakai sbb hospital bagi pakai baju yg disediakan hospital.. Just masa kuar hospital tu jela tukarkan baju yg kite bawa tu.. Lebihkan bawa pampers, pad, baby wipes 1 je pun dah OK tapi yg 100 helai tu la sbb bby kerap berak.. Tapi ada juga hospital yg x menyediakn dari segi kemudahan pakaian bby, swaddle,selimut.. Semoga dipermudahkan

1y trước

noted. tq sis for ur sharing ❤️❤️

bawak dlm 2set. sebab kita xtau time tu baby nk kena tahan x. 1 utk dlm labour room. 1extra utk time keluar. yg penting pampers, wet tissue, botol spray isi air (kalau awak kena jaga baby, senang nk cuci najis baby) mcm sy 1st kena tahan 5hari. 2nd baby 2hari. ikot kan pakai baju hospital bg ja.

Utk baby : Baju 2 pasang Bedung selai Wet tissue 1-2 pack Sarung kaki tgn 2 pasang Topi Minyak telon Pampers 5keping Utk mak : Mandian Maternity pad Stokin Set baju utk keluar wad Makanan kering (biskut/milo/horlicks) Minyak panas Towel

baju baby bawa 2 set je. mcm sy hospital shah alam, baby pakai baju hospital dan bedung hospital. sy discharge hari yg sama so baby pakai baju sehelai je. kalau rumah dekat bawa byk tu je. incase kena tahan lama boleh minta husband pack kan yg lain.

bawak baju baby masa balik and bedung , pakaian ibu , pad maternity , panties , barang mandian , pampers baby and tisu basah je