Bagi tips mommies

Mommies, bila korang start rasa macam diri sendiri selepas melahirkan anak ? Ambil masa lama tak ? Saya nak share sikit sebab kadang2 time jaga anak saya pandai menangis sorang sorang. Awal awal lepas beranak tu time menyusu anak saya pandai menangis sorang2.. tapi ni anak dah 10 bulan saya still pandai nangis tetiba. Benda ni (nangis sendiri) stop bila saya dah start kerja tapi sejak baru baru ni mcm start balik pandai overthinking, menangis semua tu… saya takut saya tak kuat 😢#adviceplease

10 Các câu trả lời

Sy jawab bab jadi diri sendiri tu ye, lambat. Bergantung pada mental ibu tu sendiri. Sy start rasa “cantik”, rasa yakin, dan rasa mcm sy yg dulu2 lepas anak 4 tahun ke 5 tahun gitu. Masa tu dh rasa nak berhias, sy suka kaler rambut, mcm dalam semua anggota badan, rambut la paling sy sayang. Mcm tu lah. Sy kaler rambut balik, buat mcm2, mula pakai baju sy suka semua. Boleh bergurau, rasa hidup dan urusan rumah teratur mcm sy nak. Tuptup mengandung balik lol. Tapi takpe, semua tu bergantung pada individu. Kalau awk jenis santai, sekejap je. Tapi first 2 years tu mencabar apatah lagi awk menyusu badan. Haa lagi lah. Sy rasa awk overwhelmed, pikir banyak sgt sampai taktau pikir apa lepastu takde masa utk diri sendiri. Tp banyak2 bersabar, if u cant change your situation, make do and live with it. Bukan u give up, tapi kalau tak boleh ubah skrg, mungkin akan datang akan ada yg lebih baik. Haa gitu lah. Bebel panjang plak sy. Harap message sampai lah ya 😉

hi mommy. 1st of all, cuba perbaiki hubungan dgn suami. communicate & terus communicate. MAYBE mommy mcm tu sbb mommy rasa berseorangan dlm journey membesarkan anak. mmg kita berckp dgn anak tapi ye la anak bkn boleh bagi respon yg tepat. mcm mommy kata, bila kerja baru rasa ok. sbb ada exposure, ada kawan. nanti cuba “berkawan” dgn suami. cerita & sembang semua benda. insyaAllah ok. jgn risau tau. tahun ni tahun ke5 perkahwinan saya. hubungan kami suami isteri yg terbaik takat ni bermula pd tahun ke4. sebelum2 tu jgn ckp lah. pandang pun taknak. skg saya dah tak kisah bila takde kawan. saya tak kisah saya takde social media (fb/ig). saya cuma tak sabar nak tunggu suami blk utk borak dgn dia. semoga dipermudahkan semua utk awak tau

sis burn out tu.. bergantung pada baby, sis sendiri dan family. masa dalam pantang, anak saya mmg keje menangis malam2 dari lepas isyak sampai ke pagi. setiap 1 jam akan bangun sbb nk susu. mmg rasa mcm stress sgt. alhamdulillah, suami, ibu ayah adik2 yg ada kat rumah banyak bantu gilir2 tenangkan baby. saya ambil masa setahun baru jadi diri sendiri.

Saya dari lepas beranak sampai lah 2 minggu begitu asyik rasa nak nangis.. suami nk masuk kerja pun sy sedih & pandai nangis.. rasa sunyi..berpantang pun sendiri. Masak sendiri. Rasa macam dibiarkan.. ambil masa sebulan juga utk bagi sy betul2 okay. Skg baby dah 3 bulan, syukur semua dah ok. Suami outstation pun sy ok. Its okay sis take time.

7mo trước

Sis sorang saja ke? Sebab sy tinggal jugak dengan parents in law.. cumanya MIL sy tu bekerja.. lepas sy beranak mcm dalam seminggu dua sja dia tolong buatkan sy air mandi/masak.. itupun selepas 2 minggu dah jarang. Kalau bab mengurut tu lagi la takde. Sy tak ambik confinement sebab mahal. Sy pun tak tau sis mcmna sbb sy pun byk sgt nangis 2 minggu lepas beranak tu sy byk nangis. Mungkin sy penat fizikal dan mental kot. Kena bangun 2 jam 2 jam tu dan pegi klinik cek kuning. Tapi lepas masuk sebulan sy dah start ok, 2 bulan dan skg 3 bulan sgt ok. Tidur lebih teratur.. rasanya perlu masa saja utk rehatkan mental/fizikal tu jgn stress stress

emosi bila jdi ibu mmg kdg tak stabil ..slagi ank msih kcik ..sy dri lps bersalin smpai ank setahun rse okey jee ..tpi bila ank da dpat pndai berlari n buat sepah kdg pon sy emo sendiri ..kdg smpai mngis jugak ..maybe sbb penat ..kalau rse mcm penat or burn out cuba la cari me time tenangkan fikiran

sampai hilang rasa penat sis sebenarnya tu burnout , cari time untuk rest sekejap pun dh ok

Bila mula kurang rasa penatnya, bila dah rasa senang sikit. Utk saya, 1 tahun setengah.

bdasarkn yg sye bce, bley blarutan smpi 2 thn..

yg saya tahu boleh sampai 2 tahun

Awak kerja atau housewife?

7mo trước

Saya pun kerja juga tp Alhamdulillah saya back to diri saya right after naik kerja. Cara saya heal is saya distract diri saya dgn kerja2 di office. And yg penting saya banyak me time even seorang diri tau. Kita ada income sendiri so kita bole food hunting or shopping jap even ke watson pun time rehat or balik kerja. Semua tu buat saya happy. Saya full bf so saya motivate diri utk jadi happy 24/7 agar susu tak drop. Pape pun husband main peranan, bukan je being supportive dgn apa yg kita nak buat tp bantu sekali dgn kerja2 rumah & jaga baby. Saya mmg confront husband siap2 bab tanggungjawab dia cos tbh waktu saya dlm pantang beberapa kali juga saya suruh dia ceraikan saya sbb mental kita penat & selalu tak puas hati dgn husband. Tp lama2 husband mcm sedar diri gitu & jadi lebih bertanggungjawab. From that moment semuanya dah takda issue & saya pun jadi a happy mommy