BABY CIRIT BIRIT

Hi mommies, baby sy baru lepas cucuk 5 bulan 11/3 minggu ni. Hari khamis, lepas maghrib baby da mula cirit birit sampai ke hari ni. Bila minum susu akan muntah. (Lactogen) Muntah bukan jeluak tp muntah projection tu memancut keluar. Pastu selang 30 minit berak. Kadang tak sampai 10 min. Pastu baby demam 37.4 celsius. Dlm tmph 24 jam ada lebih dr 5 kali cirit n muntah. Jumaat pagi da pegi klinik,klinik refer hospital. Hospital cek , n just bg ubat ORS n demam. Diagnosed baby belum dehydrated teruk sgt, air dlm badan still ok. Xperlu warded or ambil darah. Still suru pantau. So jumaat smpai ke hari ni keadaan still sama. Sy fikir maybe susu, then sy tukar. Baby fully formula since 2 month.sy ambil nan pro. Tp skg baby still cirit. Tp kurang compare 2 mlm tu. Ada tak mommies experienced benda sama?

2 Các câu trả lời

Anak sy pernah cirit birit dan muntah. I suspect rotavirus. Tapi bukan immediate lepas vaccine lah. So tak sure kat taska mcm mana dia handle botol. Mmg kena monitor and make sure dia minumje lah sebab takut dehydrated. Jgn takut susukan baby walaupun dia muntah. Cuma kena berjaga je lah. Dlm masa yg sama, make sure botol bersih, steril tiap kali guna and make sure botol kering sebelum simpan / buat susu. Baby bawah 6 bulan mmg takde ubat sgt

mg ank puan cpt sembuh .aamiin