Pneumococcal

Mommies ada x ambl suntikan Pneumococcal utk anak2? Tpi start dr thn depan gov bagi free kn utk setiap bayi... Baby sy dh 9 bulan masih belum ambl vaksin ini... keliru sangat2 nk ambl ke xnk ni.... Minta pendapat mommies....

21 Các câu trả lời

Untuk yg vaksin pnuemoccocal tu peruntukan free vaksin adalah pd bby yg lahir dr 1 januari 2020.. yg lahir sblum taun 2020 kena amik d hsptl swasta atau klnik swasta... Depend pd jnis vaksin...( Dan juga klnik yg ada jual vaksin tersbut... )Mcm sy ritu amik dkt poliklnik ukm ..ms ada promosi rm260 jnis prevenar13... Ada certain klnik harga 300 kena survey2 dlu stiap klnik..sbb hrganya d stiap klnik adalah berbeza

Saya ambil je untuk anak. Anak 2 n 3 bulan ambil rotavirus. 4 bulan start pneumococcal. Tinggal 3 dos lagi kena complete. Dan rancang untuk ambil vaksin influenza 2 bulan lagi bila dia genap 6 bulan sebab sekarang kes influenza banyak kan. Saya ambil sebab anak saya duduk rumah pengasuh bercampur dengan anak orang lain. Jadi saya mengambil langkah berjaga2.

5y trước

sama.. baru je jumpe doc td, rancang nak amik utk anak

Mcm sy kne amik doc pakar kt..mne bby prem wajib amik sbb bby wlaupn nmpk dh bsr mcm bby lahir ckup bln dorg senang trdedah tuk dpt jngkitan paru2...tp amik ms 7bln ats nsht pakar lepas setel dptkn cucuk tiap2 bln sbb katanye klu bby xtahan nti demam lm skit dr demam cucuk biasa...

Sy mmg ambil kn anak Sy vaksin pneumococcal sbb anak Sy duk rumah pengasuh, mudah berjangkit batuk n selesema. Sejak amik vaksin tu Alhamdulillah, anak susah nk batuk dan selesema. Sy ambil sbb anak Sy 2 kali admit wad akibat pneumonia. Walaupun mahal tapi berbaloi untuk kesihatan anak.

5y trước

Anak Sy ambil vaksin tu usia dia 8 bulan. Tp usia awal pn x pe. Sbb anak Sy admit 2x hospital. Nk x nk kena jg ambil utk dia atas saranan Doktor

Sya ada tnya nurse kk..dia ckp kalau mampu blh ambil..itu hanya vaksin tmbhan..kalau x ambil pn x pe jgk..depends on parents lah..kalau mampu ambek..vaksin yg da bg dkt kk pn sdh mncukupi tp tu lah kalau mampu apa slh nya ambil kan..

Better amik. Anak sy yg sblm ni pun sy amik 3dos. Mmg mahal kena byr sendiri tp better amik precaution kan. Alhamdullilah baby start thn ni dh dpt percuma vaksin ni.

Kalau xsilap sye untuk kelahiran baby 2020 ke atas je .. mcm ade prnh trbaca kt fb.. tpi xsure la..

Sye bru tanye bby 2bulan ke atas ke cucuk 4dos....harga 1 dos rm290... Kne plan2 buat tok anak..

5y trước

Murah tu sis 👍

Boleh je ambil sis. Untuk anak jugak. Janji anak sihat

Gov bagi free utk baby yg lahir tahun 2020 je