Berat ibu dah mula naik

Hi mom, saja nk share. Masa 16 weeks hritu sy ada update tanya ok ke berat ibu xnaik2? Tp berat bby tally je. Ramai yg ckp normal, nnti dh start naik dia akan mudah naik laa. Skrg dh 19 weeks, smlm g scan swasta, sy timbang naik 1.8 kg 😰 Aiyooo belum sebulan dh naik bnyk tu, misi marah tak ye kalau berat ibu terlebih? 😬 Tp berat bby masih tally dgn usianya.

7 Các câu trả lời

bmi awak masa booking berapa? kalau bmi normal boleh naik 1.6kg/bulan. boleh check dalam buku pink berapa kenaikan yg disarankan. bmi saya normal then ada satu bulan tu naik 1.8kg. ok lagi time tak kena tegur pon cuma tulisan dah warna merah dalam buku pink. next month nya naik 2.5kg adoii haha. terus kena monitor bp & urine 2 kali seminggu utk 2 minggu. dr advise stop minum susu. lepas stop minum susu berat dah x naik dah pulak. minum air gula kali kedua saya diawalkan ke 26 minggu (instead of 28 minggu) dan result normal. so punca saya naik byk mmg susu lah kot. advise saya better try to manage berat sbb kalau kena monitor bp dll mmg stress. saya jadi stress sbb kena rushing pergi klinik tapi nasib baik bp mmg ok.

Sy baru 1st trimester pun dah naik banyak 😅 nurse n doc ckp bnyk berat naik ni, tp nak buat mcm mana dah asyik lapar je Nurse ckp biasanya 1st trimester ni tak naik bnyk sbb ibu akan muntah2 dan kurang selera makan, masalahnya sy takdelah sampai takde selera makan, selera makan ok je walaupun ada alahan mcm pening2 & meloya tu 🤭 Lps tu sy siap tanya doc & misi mcm mana nak bg berat kurang naik, diorg ckp kurangkan manis, kurangkan masin, kurangkan minyak2. Itulah apa yg sy tgh buat skrg ni, harap2 next checkup nnt jgnlah naik bnyk lagi, ituhari naik sampai 2.6kg dlm masa sebulan 😩

1y trước

@lindazainal .. haritu masa buat buku pink berat turun 48 . doc kata biasa trimester 1 memang turun ... tunggu trimester 2 pulak ni

kalau sis ada buka buku pink kk, kan ada jadual kenaikan berat badan tu. boleh refer situ. contoh kalau kena naik sebulan 2kg, kalau sis ternaik lebih sikit mcm 2.5kg tu ok je. tp kalau naik terlalu banyak, risau kena minum air gula terus. sbb takut suspect gdm.

nanti 3rd trimester lg kena jaga. sebab berat mudah naik time tu. sy haritu start 36w naik sekilo2😅. kalau hujung2 kena check up 1@2mggu sekali. nasib baik doctor tmpt sy check xbsg. last checkup before nk bersalin 70kg dr mula2 buka buku 55kg😂

rasanya x sis...ok la tu 1.8 kg...sya stiap bulan naik 2kg ke atas...stkat ni 2.64kg...yg pnting BMI sis msi normal nurse x akan mrah.... 🤗

misi berleter gitu² jela.. tapi tula nanti kena ulang klinik la cek urin dgn bp bila naik lebih 2kg sebulan..tu yg malas tu

biar ikut bmi yg betul.. waktu mkn dan pemakanan jaga jgn ikut sedap mulut..