AIR KOSONG UNTK BAYI..??

memang selalu orang2 tua bg minum air kosong dkt bayi bwh 6m ke..MIL sy slalu bg anak sy 3m minum air kosong..walau pn x bnyk sngt dia minum memandangkan ank sy x pandai minum botol lg..tambah2 ank sy ade masalah berat badan..bila dh di bg air kosong jadi dia dh x nk minum susu..sy direct BF..?????

22 Các câu trả lời

Untuk bab penyusuan pula. Kalau sis suri rumah takpe anak tak pakai botol. Takde keperluan kan? Direct feed lebih senang. Kalau kerja. Kena ajar. Dan kena pam setiap 2,3 jam untuk stimulate demand. Kalau tak susu kering. Analoginya mudah. Anak takde kat sebelah. Kena pam untuk gantikan ransangan. Berbalik pada soalan sis anak ada masalah berat. Kerap menyusu tak? Menyusu ikot demand anak tak? Malam bangun tak? Penyusuan malam lebih baik utk naik berat dan susu lebih pekat and bagus utk ibu sebab masa tu hormon prolaktin tinggi. Pastikan ibu makan makanan yg berkhasiat dan jaga emosi serta minum air yg banyak. Join group happy breastfeeding malaysia kt fb. Banyak input kat situ sis boleh ambil.

Memg kebanyakan org lebih berusia mcm ni, tapi yg pelik mak mertua aku umur 45 pun sama pemikiran. Anak dhla jaundice, diberinya air kundur letak dlm botol susu, kekdg bagi air zamzam guna sudu, tp bersudu sudu bg, dhla bagi time maknya nak mandi, budk tu nangis tak dpt susu lepastu ckp nak susu tp kamu mandi jadi bagi la air zamzam ni 😭. Dhla air zamzam so kita mcm nak say tak boleh tu rasa serba salah, yela air zamzam. Tak tahan sgt, boleh tahap meroyan sampai nangis2 ngadu dkat laki nak balik rumah sendiri. Bila ditegur jgn bg selain susu, dia mcm habis tu susu mana susu dgn nada mcm eii entahla. Alhamdulillah la susu meriah, kalau susu takda mau 1 botol penuh tu dgn air shja.

Sis. Baby bawah 6 bulan kena minum susu saja. Susu ibu sebaiknya. Kalau ada masalah tertentu susu formula khas untuk bayi la. Kenapa takboleh bagi air kosong kat bayi bawah 6 bulan? 1 sebab usus bayi tak matang lagi. 2. Air kosong zero kalori. Takde apa apa jadinya anak takkan naik berat dengan minum air kosong. 3. Bila anak minum air kosong perut dia penuh. So dia refuse la utk minum susu. 4. Susu badan especially 80% adalah kandungan air. Jadinya. Tak perlu air kosong untuk baby bawah 6 bulan!

Stress nye org klau xfhm.. Mil sy mula2 lps sy bsalin.. Mmg ade nk bg.. Tp ble da bg tau xbleh. Dia fhm.. Xbg la.. Tp msti nk sama kn zaman dlu dgn skrg. Dlu2 boleh je. Skrg ni knpe xbleh. Ank dlu2 elok je bg air msk. Skrg knpe xbleh. Aduiii.. Nasiblah fhm..

4y trước

Tula.. Suka nk banding zaman dlu dgn skrg... Rmai org2 tua ckp mcm tu.. Kta ni nk bantah lebih2 kang ckp xhormat.. Ye kan jela.. Tp kne keras jgn ikot..

kalau boleh elak kan sis, baby boleh tersedak, dulu sye mase bby 3bln xtahu just dgr kata org tua2 jugak. bila tgk bby minum and nk tersedak terasa takut, sye trus google dari situ sye terus stop. lepas 6bln bru sye bagi

Sy rasa semua org tua cmni lah... Sy pun stress... Bila bawa bby p umah sedara sibuk nk suh bg bby mnum air suam...bila sy ckp xboleh..dia tya plak sapa yg ckp xboleh?ieyy serius geram..sakit hati...

xelok laa... perut bby msey lembut... paling sesuai susu ibu je... anak sulong dulu selalu sgt dgr ckp MIL bg air masak, ank saya mudah kembung... yg lain Alamdulillah x... fully breastfeed je

baby xboleh minum air kosong sis....slow talk ngn MIL...jelaskan kt die....ni bkn zaman dulu2 senang2 nk bagi baby air kosong....even doc sekalipon xbenarkan....

4y trước

Pnah suruh suami ckp sblum nie..tp x berkesan..MIL ckp air kosong ni bagus..kne ajar awal2..MIL siap ckp ank sy suka minum air kosong...🤦‍♀🤦‍♀🤦‍♀🤦‍♀

Sis boleh srh suami sis kasi MIL baca nih, ini ada hang di wall kk, bilang kata dokter tak usah minum air di bawah 6m.

itu la kan.. selalu orang² tua memang suka bagi baby minum air kosong sebelum usia 6 bulan.. dulu² diorang xda ilmu didikan cm sekarang..

3y trước

Tp kita nak beri ilmu dekat mereka di katakan kita ni kurang ajar, tak makan garam dulu dari dorg. Ada pelajaran sikit mula la tunjuk berlagak hmm mcm tu la, dilema ibu zaman skrg ni.