detail scan

Memang kene buat ke? Scan biase yg kat kk tu xboleh detect apa2 masalah pada kandungan ke? Maaf bertanya..

30 Các câu trả lời

Hi sis, detail scan ini actually paling bagus buat masa kandungan dlm lingkungan 27 minggu. Tujuan detail scan ini dibuat sebab nak tgk samada anak ada sebarang abnormality contohnya, Down syndrome dan sebagainya. Bagi sy, benda ni x wajib nden x perlu sangat dibuat sebab kenapa sy berpendapat sedemikian adalah, lets say la anak puan lps buat scan tu dikenalpasti sebagai down syndrome, atau cacat? apakah tindakan sis selepas tu? Adakah sis sampai hati utk gugurkan anak sis yg sudah berusia 27 minggu itu? Rasanya, sebagai parents, kita x akan ambil tindakan tersebut sebab kita dah ada perasaan syg anak walaupun belum lahir, sy rasa paling bagus adalah utk dtg buat checkup biasa, detail scan bleh skip. Berdoa yg terbaik utk anak dlm kandungan, semoga dia lahir dlm keadaan sempurna tanpa ada kecacatan, dan sekiranya ada kecacatan sekalipun, terus berdoa dan sygkan anak tersebut. Setakat perkongsian pendapat sis sbb sy ni dlm bidang perubatan jga. Lgpun detail scan tu akan ambil cost dlm 100-200rm. Baik simpan duit tu utk tabungan masa depan.

Wajib tu tidaklah sis. Ikut kemampuan aje. Tak buat, tawakallah pd Allah. Cuma, kalau kita dah detail scan, dpt result, kita boleh la prepare physical & mental if jd pape pd si anak (nauzubillah). sy nak share kes sy. Sy detail scan kat swasta masa 18w. Baby okay, tp doktor detect uri bawah. at 20w ade scan kat KK, sy tanya doktor hal tu. Doktor ckp uri sy dah okay. Time passed. Week 27 ade scan lagi kat KK, sy minx doktor cek uri sy sbb sy mmg ada masalah xboleh berdiri spnjg mengandung. Doktor kata OK xde masalah. Week 29 sy admitted to hosp due to GDM. kat hosp, day 1 ade scan. For sure scan hosp better than KK and doktor pakar tu bgtahu sy pp type 3. Serius scared dan sedih. Kenapa selama doktor KK ckp okay okay okay. sdg kan benda tu sy dah tahu since week 18 lagi. End up, start week 32 sy kne bedrest kat hosp. total 7week sy menetap di ward. Luckily no bleedg. But until now, i was really regret with KK.

Saya nak share pengalaman sya..weeks 26 sye ada buat detail scan di klinik swasta..masa scan tu doc ckp semua nya ok.. Pastu weeks 28 saya scan lg kt kk,doc kk dpt kesan sesuatu yg tak kena..terus refer pakar..and sekarang 36 weeks..hari2 saya berdoa semoga ada keajaiban untk bayi saya..ini ank pertama saya..6 tahun menunggu.. Saya kecewa lah sbb masa detail scan doktor tu tak jujur..dya dh taw ada masalah tp masih lagi berdiam diri..dia caj saya rm120..

5y trước

Aamiin..🤲

klu service scan detail ad dtmpt saya ni saya mst akn buat..mslhnya tmpt sye ni hmmm..call klinik ad x buat detail scan..smua jwpn hampeh..yg xtau detail scan tu ap pun ad..plg mngecewakn pg colombia miri,call dl tanya ad wat dtail scan x..receptionist jwb ad...bebunga2 ht pg jmpa pkr..sudahnya scan mcm biasa je..maaf la ye yg lain2 xdpt detect mcm jntung ke n bla2..korg rse??? Hmm mmg xsempt la nk blk smnnjung wt d.scan sbb da lbh mnggu

5y trước

Kat klinik teo @ mcmc ada kah?

Pendapat sy baik sis bt.. Sy dpt detect bby anecphly mse 14weeks..sekurgnye kte thu adr mslah ke x mse detail scan.. Sy klu blh nk scan 2minggu 1x..sbb tkt sgt.. If sy di ebri rzeki preggy sy akn scan.. Xksah ape org nk ckp.. Sbb yg menanggung sy gn suami.. Yg sdih yg mngis yg mnhan skit mse msukn ubt utk bby kluar.. Ble igt mmg skit n tkt sgt.. Ig di beri peluang preggy mmg sy akn scan slalu.. Tu pndpt sy la..

5y trước

Sis buat scan apa ye dpt detect seawal 14week

Bètter buat utk tahu perkembangan baby secara menyeluruh.. tidak semua tp baby physically boleh. Tangan, jari, kaki, buah pinggang,jantung,otak,pundi kencing etc.. sy br scan minggu lps. Doc jgk check if baby kite sumbing atau x.. papepon terpulang pd sis. Biase kalau sy g kk x scan pon. Jmpe nurse je utk check jantung baby.. sbb everymonth sy scan dgn klinik swasta n attach kt buku pink..

Elok buat.. blh detect apa yg abnormal.pd bby sblm kelahiran... Sm ada bby sumbing ke..tulang peha xde dan alami cleft pd peha n kaki ke.. mslh tulang belakang ke..otak bby trlebih cecair n abnormal ke.. ..kedudukan mata bby normal or x..or bby sindromdown ke...sbb tu prlunye details scan..yg dkt kk tu scan biasa je sis

5y trước

@ros oren..hehe..tq sis jwbkn.. 😉..ye btl tu.. dlm range harga yg sis sebutkn.... sy hritu buat dkt bangi pn hrga yg sm mcm sis dpt.. @puan lidya dlm hrga yg sis ros oren sebutkn hrga nya..tp depend pd kwsn sis pegi mcmne.. sis prepare je dlm rm150.. kdg2 ada klnik buat offer tuk details scan..try sis survey.. 😉mg d pmudahkn segala urusan sis..aamiin..

Dekat kk tu growth scan je..so xley detect organ dalaman bby..klau details san bleh check smua organ baby n otak bby, ley cek jari bby ckup tak, bibir sumbing ke tak, cecair dlm otak kiri kanan bby ok ke tak, pembhagi otak kiri kanan ok ke x, jntung,ginjal,gender smua la... Sbb tu dipanggil details scan..

kl sis risau sbaiknya sis scan d klinik swasta... wat detai scan, sprti sy sblm pegi kt kk sy wat detai scan di swasta, utk thun kdgn sy shat n btul2 msk dlm rahim.. bkn mgndung luar rhim.. n bby tu mmg wjud bkn nmpk kantung or ngdung segugus... lpas 3bln bru buka buku merah d kk

Masa sy pergi scan 3d kat klinik swasta, adalah tanya doktor pasal detail scan. Doktor tu ckp, kena ada surat dr klinik gomen, knp perlu buat detail scan, utk kes yg btl2 perlu buat detail scan. Sbb tmpt buat tu kat tmpt saya, 1 je. Kat spital blm ada mesin canggih.