Bawa bayi keluar jalan2

Mcm mana mummies bawa baby keluar jalan2 ye. Saya stres duduk rumah je. Tp bila keluar baby asik meragam. Baby 2buln lebih. Mcm mana mummies buat ye? Mcm mana mummies bancuh susu kt luar? Mcm mana kalau dia teriak overtired? Lg2 ank high demand. Tlg sy, sy stres ddk rumah. Tq#bantujawab #bantusharing #ingintahu #newmom #bantusharing

14 Các câu trả lời

Anak saya pun high demand & time maternity leave saya very stressed duduk kt rumah hadap baby yg ashik nangis & saya yg tak terurus. So saya go with the flow je keluar asalkan dpt healing every week selain nk bg anak saya explore the world. Cara saya: 1. Plan pergi mall dekat2 dulu, target nk makan apa & target masa dari jam brp ke brp. Mcm saya craving sushi so set masa avoid peak hour or bonanza. Kalau boleh takmau lama2 nanti anak mula meragam kelam kabut kita & better bawa stroller if nak dine in so boleh letak anak kejap2. Kalau saya first keluar dgn baby max 3hrs, mall 10mins je dari rumah. Anak saya budak bertuah, dlm carrier & stroller mmg takkan tidur plus dia tak suka baring so mmg melalak if letak stroller. Awal2 tu makan kena bergilir saya & husband tp tetaplah bersabar. Time sy makan husband dukung & vice versa. For susu saya rasa nk prepare fm lg senang just bawa thermos & 2 3 botol susu siap2. Kt rumah bancuh dulu & susu tahan 2hrs selagi x kena air liur baby tp timing kena jaga. If susu dah guna dlm kereta, bila sampai restaurant boleh bancuh lagi. Thermos cari yg tahan more than 5hrs (saya punya brand autumnz). If air dah tak brp suam cos lama kt mall, try minta staff restaurant mostly dorang faham ada anak kecil tp make sure bukan air mineral yg didih ya. Saya jenis tak rajin nk angkut warmer. Anak saya kalau dia nangis, kita dukung je dia auto diam. So nk taknak husband & sis masing2 kena mengalah utk dukung anak time makan tu. 2. My experience bila baby dah biasa dgn dunia luar, nanti lama2 mood dia akan makin okay. From max 4hrs boleh jadi 6hrs & longer. Parents pun lama2 auto pandai handle ragam anak. Tak cuba taktau & bila dah tau rasa mcm pro dah. Then baru boleh explore outdoor pula mcm zoo, pantai. For me lebih mudah kot since baby sis susu fm. My first kid pun fully fm, second fully bf. Bila fully bf ni lagi renyah nk standby cooler bag, ice pack, chilled ebm, nursing cover cos tak semua tempat ada nursing room.

sy first time keluar rumah dgn baby nak cari baju raya bapaknye hahaha.. dh la xde stroller, trpaksa dukung baby tpi alhamdulillah baby tidur je sepanjang membeli tu sbb dia kenyang. 1. sebelum keluar rumah, sy susukan baby (BF) smpai dia trtidur/lali, then terus bawa masuk kereta pasang AC. konfem lentok, pakaikn baju yg sesuai dgn cuaca..ank sy lps msuk 1M dh xde barut bedung semua, dia mmg meragam sbb pns.. berpeluh mcm mndi dia. 2. sy sediakn satu beg ada ( pampers, tisu basah, botol susu kosong, susu, thermos, air masak, baju sehelai, lampin, minyak angin, kipas kecik) - susu sy x bancuh terus.. kalau dia nangis lapar baru sy bancuh sbb sy xde warmer. baju tu sedia je nak² keluar lama.. biasa baby berpeluh dia x selesa. botol susu bawa je 2-3, kdg² kite x sempat nk basuh², nk terus bancuh 2nd round punye ASAP. # susu formula kalau nak mudah.. sis beli bekas letak susu yg ade partition siap².. so 1 bahagian sis trus letak berapa sudu, nnti nk bancuh tuangje..jimat masa kalau keluar dgn baby NB, memang x lari dgn tangisan, meragam.. mostly sbb lapar, x selesa dgn cuaca skrg yg pns. kite ibu² sbr je..jgn panik.. jgn takut.. baby nangis sbb nk bagitau ibu dia lapar, pns xselesa, x blh tidur.. mommies mampu 💪

5mo trước

sy xtau la blh ke tidak mnyusu dlm kereta sbb baby jarang meragam sewaktu prjalanan + sy jln² biasa dkat² je so smpat smpai destinasi untk mnyusu klau baby bgn. sy biasa ikut demand baby..sy bagi bila dia nk, x ikut pn 2 jam skali.. tpi mostly baby akn mula bgn lps 2-3 jam sbb nk susu.

kalau Saya. . sy mandikan dulu anak, tukar baju yg sesuai, pampers pun tukar. sbb cuaca dirumah & kat luar X Sama. takut anak xselesa. sambil2 tu pam Susu dulu utk jd kan stock masa keluar Nanti. pastu letak dlm warmer. kalau yg menyusu FM, standby sebanyak mungkin dlm botol siap2 terutamanya Jika baby jenis yg high demand. Thermos air panas, botol air suam pun standby. jd Nanti bila anak nak Susu tinggal buat je. pampers & baju extra, toiletries, minyak angin kena bawa jugak. Incase anak yakyak or pampers penuh. Ayah ibu mesti ada kerjasama jugak kalau nak bawa anak keluar ni. Kena sabar utk handle situasi meragam anak2. Yg penting, bila waktu nap anak, kena bawa ke tempat sejuk2 dulu bagi lena. Kalau dh Sampai waktu utk dia mandi, kena balik. Sbb sesetengah anak Ada yg mesti on-time waktu. Cuba elakkan tmpt yg crowd & set masa yg sesuai utk anak. InsyaAllah, semua akan lancar 😉

sy x keluar langsung sbb masa umur anak 1 bulan lebih (kira² umur 54 hari), anak kena sakit covid. sbb berjangkit dr ayah. anak masuk wad. agak mcabar. siang mlm risau memanjang. susah nak tidur. kasian anak klu sakit. redha jela anak kena mkn ubat demam dgn antibiotik. sebenarnya sy x sampai hati bg anak mkn ubat. sbb covid, as parents mesti nak buat terbaik utk anak. janji anak boleh sembuh. klu umur 6 bulan, maybe masuk akal juga. sbb baby 6 bulan da start boleh makan. ni baru sebulan lebih kot. bila umur anak sy 6 bulan keatas, barulah sy berani kuar berjalan² tapi masih kena berjaga² dan jrg keluar dari rumah. fikir sal anak je. nak keluar pun, keluar kejap je. mcm sy suka jalan² dlm mall Aeon sbb ada baby room. siap2 bawa bag diapers dan makanan. baby room da sediakan kemudahan air sejuk/panas. anak sy bf, senang ada bilik myusu. just sharing pengalaman sy as 1st mom.

5mo trước

Sis x keluar lgsung sampai 6 bulan? Kuatnya sis 😭 sy dok rumah ni nk 2 bulan dh boleh mental sbb stres jaga ank high dmnd. Btw tq suggest aeon, lupa nk cakna pasal baby room 😉

Dulu mse baby sye 2 bln, sye jarg klua klu itu waktu tdo baby.. sbb baby sye x bley tdo kt lua kne kt dlm rumah jgak.. so klu klua tu memg tempat dkt2 je dlm 2 jam mest da blek umah.. ckup la stakat nk jln2 kejap nk hilg bosan kt rumah.. Ble baby da besar sikit, baby da pndai tdo kt lua.. baby da bley tdo dlm kereta, dlm stroller jd snang sikit nk jln2.. Tp slalu nye dlm pukul 5 or 6 da ade kt rumah.. ble anak da stahun bru brani blek mlm2 tu pun dlm pukul 9-10mlm da ade kt rumah.. utk permulaan sis kne tgk dlu ragam anak mcm mne, bru snang nk plan.. awal2 mungkin susah sikit anak x biasa dgn dunia luar.. utk susu, bwk termos air panas, air masak, susu fm dlm bekas oz siap2, botol susu.. klu tmpt yg awak nk peg tu dkt &x lama, prepare siap2 air suam dlm termos (x yah bwk 2 bekas air panas & air masak)..

Saya pastikan dia tidur dulu before bawak dia keluar. Bagi dia tidur sejam takpe dah.. dalam kereta pun boleh tidur.. Saya susukan siap-siap dalam kereta sampai kenyang.. 😂 Lepas tu bawa dia guna carrier. Sampai harini usia dia 3 bulan dia selesa guna carrier siap boleh tidur cuma pastikan cuaca tak terlalu panas, kalau panas sikit2 boleh bawa kipas portable and pastikan dia pakai baju lubang2 tu.. barut ke stokin ke apa takyah pakai.. Saya biasa bawa dia jalan pusing2 supermarket dan pantai je Tapi kalau ke pantai tak pakai carrier.. saya dukung je bagi dia rasa angin pantai..

5mo trước

Brand cuddle me .. yg levana🥰 try la awak 🥰🥰

sy punya cara mcm ni: -pastikan anak sy tidur dulu sebelum keluar berjalan. -susukan anak sebelum naik kereta. -pakaikan baju yang sesuai dengan cuaca malaysia sekarang. -sy tak bf jadi sy sediakan botol susu,bottle warmer, air untuk bancuhan susu dlm thermos n packing formula powder siap2 utk setiap botol jd x perlu bawa formula besar gedabak tu. -guna baby carrier or stroller (ikut keadaan tempat yang kite pergi). kalau pergi mall better guna stroller sbb mall besar kan,jadi letih nak cuddle dlm carrier lama2. tapi ikut keselesaan baby la. ada baby prefer carrier,,ade baby prefer stroller

5mo trước

Boleh thu sis pki warmer ape? Laju tk ye susu panas?

Anak sy high demand jgk.. susu + warmer, semua bwak standby dalam kete.kalau g mall angkut sekali..pampers makesure kena alert..rasa2 nk penuh tu, tukar terus, utk dia selesa..pasal tido plk, awk kena tahu anak awk jenis mcm mana.. mcm anak sy sejenis nk berpeluk..so bila waktu dia tido sy dodoi je dekat bahu smpi dia terlelap baru transfer dekat stroller..agak kalau dia terjaga peluk dia balik.. terpaksa buat mcm tu, nanti dia menjerit, 1 mall usya kita 😂

bby meragam mesti ada sebab..either lapar, lampin penuh or overtired. pastikan bby kenyang dan dh dpt tidur cukup..window time bby 2m jaga dlm 60-90minit max so lps dari tu kena tidurkan bby or otherwise akn meragam. utk susu, sy akn standby 1 botol susu yg dh siap bancuh..so bawa tu saja keluar..yg lain simpan dlm container kecil2 letak dlm kereta. siapkan flask dan air biasa juga.

5mo trước

beraya dgn ank kecik mmg xblh lama2. pegi pun 1-2 rumah saja then balik. tmbh sy ada bby 2bln dgn kakak dia 2y..bygkn mcm mana nk handle. mmg kena byk sabar, critical thinking and common sense.

sblum ni pon saya risau mcm sis. sbb sblum ni anak saya melalak masuk kereta.. skrg alhamdulillah okay. sis kena try n error. smpai saya ckp kt suami..klau dia nagis kite patah balik. tpi alhamdulillah dia okay. bawak pampers bawak susu. letak dlm beg. inshaa Allah. Allah bgi mudah.