Yg rasa nyeri tiba² dkt nipple tu tanda nya susu masuk ke?

Maksud saya, kadang² nipple akan rasa nyeri & air susu keluar sikit(wktu x menyusu) itu tandanya production kilang susu kita tgh aktif eh? Sbb sehari tu dpt la rasa 4-5 kali kot yg tiba² nyeri tu.. klu kurang mkn, 2-3kali je rasa.. Sbb kadang mkn lambat waktu pantang ni, hari ke 28..Breast jadi lembik, nmpak kedut mcm kehabisan susu. Risau sgt susu kosong. Baby x puas. Xleh elak sbb skrg terkejar² urus anak skolah, hntr anak skolah dgn baby lg. Jd waktu makan tghari kadang drag ke kol 4 ptg, waktu mkn mlm kadang kol 10. Antara gap tu kadang sempat snacking kadang x sempat sbb balas balik waktu tido, letih sgt.. .Laki pjj mmg kene urus sndiri.. Kadang rasa susu drop bila x makan²(xsempat). Anak nk ngempeng.. Anak yg sekolah bru 7 thn. Nak suruh² dia pun bkn pndai sgt.. Ni tgh usaha nak buat air rebusan barli dgn longan. Harap2 susu bnyak even makan x teratur..

6 Các câu trả lời

tanda kita kena kosongkan breast (bagi susu). kalau Sy mcm tu la. kalau sakit tiba2 tu, tak lama mesti anak nak susu. Allah dah susun cantik mcm tu. faham dgn situasi puan, cumanya kalau boleh jaga waktu menyusu ye, utk elakkan susu berkurangan. sebab 3 benda ni mmg kena jaga utk badan hasilkan susu secara optimum: 1. demand & supply 2. nutrition intake 3. mental state kalau boleh sebelum menjelang hari esok, rancang dulu hari ni mcm mana nak buat, apa nak buat semua tu. May Allah ease everything for you, strong mommy

rasa nyeri Tu biasa link dgn waktu bby nak Susu. sy pun mcm Tu. even tengh menyusu pun boleh rasa nyeri Tu lgi . Dan boleh nmpk bila menyusu,hisapan bby laju Dan dlm. mksudnya breast tengh full Susu. nnti lama2 mkin bby besar kurang dah rasa nyeri tu. tp xsemestinya Susu dah takde.. benda pertama sekali jgn stress. mcm sy pun kadang xsmpt mkn . kadang skip lunch mkn dinner . tp Susu tetap Ada. mindset pun kena positive juga. niat dlm Hati susu Kita cukup untuk anak. kalau sempat mkn,mkn. pada sy,kunci dia jgn stress

Rasa nyeri tu ialah nama englishnya Let Down Reflex. Saya panggil susu nak refill je haha. Sy mula2 mmg susu sikit. Tapi lepas jaga waktu menyusu dan waktu pam alhamdulillah susu tak banyak tapi cukup untuk buat stok baby hantar kat pengasuh. Nak menyusu ni kene happy2 je. Jangan stress. Kalau tgh malam waktu baby tidur sy akan pam supaya still ada demand and supply. So sangatlah penting untuk jaga jadual menyusu dan pam ye supaya susu tak drop 😁

itu kita panggil LDR nama penuh let down reflex. Fasa susu nak menyesuaikan dgn demand baby. breast lembik/lembut/ringan tak bermaksod susu badan awak xde or makin berkurang. susu ada selagi awak jaga DEMAND & SUPPLY. selagi ada demand (permintaan) dr baby. selagi tu supply (penghasilan/pengeluaran) susu badan awak akan ada.

Saya rasa nyeri tu maksudny baby nak menyusu 😅 Selalu sy rasa mcm tu, xlama lepas tu baby pun nagis nak susu

Kalau rse nyeri tiap kali makan pedas kenapa ya ? Sy tgh tremister ke 3

9mo trước

Heartburn. Elakkan makanan pedas dan berminyak