Baby tersedak, susu keluar dari hidung, apa perlu buat utk elakkan berlaku lg?

Baby saya 2 bulan. Lately dia kerap muntah, even lps susu da sedawakan. Dia tetap akan muntah. Kadang muntah tu susu yg bru minum, kadang yg berketul dr dlm perut tu.. Sehari, siang je pkai 2 baju, mlm 2 baju. Lagi² kalau naik kereta, makin bnyak la muntah dia.. Risau sbnarnya Tp mak saya ckp anak saya yg ini sebiji ikut perangai saya masa baby dlu. Mak saya kata waktu saya baby mmg kerap muntah. Itu la risau bila malam tu kan kita menyusu, kita pun mengantuk. Biasala wktu mlm menyusu smbil baring. Lps tu baby akan tidur semula. Biasa mmg ok je baby tido tnpa perlu sedawa (wktu tido mlm). Cuma kadang dia tersedak, susu keluar ikut hidung & mulut. Risau kalau kita x perasan wktu dia muntah mcm tu wktu kita tidur. Adakah puncanya sbb overfeed susu? Baby biasa tidur jam 10mlm, akan bgun jam 1pg dan 5 pg utk menyusu.

10 Các câu trả lời

This is what i do, walaupun penat. From my experience baby saya pun 2bln lebih and muntah maybe 4-5 kali je bln pertama masuk bulan kedua ni syukur xde muntah lansung Cos i keep try and error. I found out that kalau you fully df xkan overfeed usually baby lepas sendiri. 1. Learn baby language, make sure tau dr tangisan tu dia nak apa. Sbb baby ngis byk sebab bkn lapar je. 2. Kalau df make sure df 45 degree cross cradle or cradle or football position ke baring i wouldnt recommend cos refer num 3 3. Baby punya saluran and spinchter (imagine bila susu nak masuk perut ada gate pintu akan buka tutup) x matang lagi. So easily ada reflux, so lepas feeding saya akan pegang 45 degree atau upright menghadap dada selama 15-30min bagi makanan slowly turun and digest. I usually bt 30min la up to you 4.kalai bottle feed . Time feedimg practise paced feeding and feed 20min at least. Burp setiap oz or 1.5 oz sbb angin tu la yg akan menyebabkan nak muntah juga so kalau keep burping baby perut selesa 5. Kalah awak df, buat tandem pump. Example, Let baby feed on your left breast then right breast pumping. Sbb if you keep change position kiri ke kanan susu kat perut bayi pun gerak gerak pusing Again this is what i do to my newborn and it works Tp kalau baby awak selalu muntah yg ada energy untuk keluarkan muntah thay one maybe need to see doctor. Again,

Pada saya normal. Bukan sebab overfeed. Tapi sebab perut & usus baby masih belum matang. Anak saya dua2 ada masalah jeluak & muntah sampai keluar ikut hidung juga. Walaupun susu badan sahaja. Memang risau. Tiap kali jumpa dr memang akan tanya dr tapi dr kata normal untuk baby bawah 6 bulan. Kalau dah 6 bulan masih jadi lagi baru lah tak normal and dr akan buat further checkup. Anak ke 2 saya ada masalah muntah sampai dia nak masuk 6 bulan. Bukan jeluak. Tapi muntah sampai basah lokos baju, alas. Memang tido pun beralaskan kain batik. Sebab kalau just alas guna napkin kena juga alas katil. Takkan tiap malam nak bangun tukar alas katil 😅 dr ada bagi tips, kalau baby tak burp, tido kan baby sedikit mengiring untuk elakkan tersedak.

Baby saya nk masuk 3 bulan . Sebijik mcm yg sis alami. Dah sendawa pun muntah jugak. Bukan kata baju ja selalu tukar sbb basah. Katil pun sama. Mak dia ni pun hari² dah mandi muntah dia. Tgh minum pun boleh keluar balik. Baby saya fully bf. Tapi dia jarang keluar ikut hidung. Dari mulut ja. So far lepas dia muntah tu takda jadi apa² pun. Dia tidur mcm biasa. Tak merengek atau apa.

ank sy pn sme.. wktu die muntah smpai kluar lalu idung tu,sy cpt² akn mngiringkn die & pastikn die mnangis.. klu time die muntah tu, bkn stakat mak die mndi muntah.. dgn katil² skali habis basah... tp 4bulan die da xmuntah smpai kluar dr idung & jeluak susu pn da bkurang...

kalau gap lama tu tak overfeed dah rasanya.. lepas susu jgn tiarapkan, jgn dukung @ apa2 yg tekan perut dia. pastu bila baby tidur kena pastikan flat surface la risau dia lemas dlm muntah dia

sama mcm ank sy dlu..lps susu msti jeluak..nk tgl kejap pn tkut. pnh tgl g mndi tgk dia dh muntah..nsib sy cpt2 angkt dia..risau btl..nk tgl msti nk kne ada org tgk kn

11mo trước

umur berapa bru dia ok?

sis penah consult Dr? sbb baby da 2 bln n still muntah2 lg.. baby sye jeluak susu mse newborn je lps tu ok..

11mo trước

Sebenarnya normal kalau baby masih muntah kalau umur 2 bulan. Normal untuk baby 6 bulan ke bawah. Sebab usus belum matang. Sama macam anak sy. 3-4 bulan pun masih muntah setiap kali menyusu. Keluar ikut hidung mulut. Dr kata normal. Lepas 6 bulan baru x normal. Tapi kalau masih was2, boleh je bawak p jumpa pakar😊

ank sya mcm tu smpai umur 5 bulan.. sampai risau dibuatnya.. tpi bila da 6 bulan, berhenti sendirinya

Buat paced feeding & consult Dr juga

Consult dr untuk better opinion