Bayi 3 Bulan Boleh Diberi Nestum Ke?

Mak mertua kata semua anaknya diberi nestum masa 3 bulan baby?

67 Các câu trả lời

Bancuh ngn susu... Nestum letak 2 sudu kecil je bg cair ngn susu bby lagi knyang. Anak sulong sy 2 bln mama sy suggest gtu sbb ade bby jenis kuat lapa kjap2 nk susu.. Sy bg g tu lah nestum cmpur susu ok je xde masalah skang usia dh 5tahun pon. Sbb sy n adk bradik dlu pon mama buat g tu.. Klu ikot kan ade org suruh bg lepas 5bln n nurse pon bg tau lepas 5 bln bru bleh tp klu bncuh ngn susu usia lepas 2 bln pon ok je x memudaratkan pon.. Sbb aunty sy dokter pakar kanak2 die pon ckap ok je sbenanya sbb bukan makanan dewasa lagi pon bncuh ngn susu, sbb nestum bila bncuh ngn susu die cair tapi mengenyangkan. Tapi trpulang lah smua ade pndapat masing2 kan. Sy lebeh suka ikot petua mama sy stakat ni alhmdulillah anak2 buah sy anak sy smua sehat walafiat ke 5org smua mama sy yg ajar mana ok dn x ok ksmua anak start nestum cmpur susu mula usia 2bln atas... Try your best k sis.. 😊

5y trước

Sy dh tulis kat situ ikot cara masing2 ade pndapat masing2, makanan dewasa bebeza dngan nestum bby. Sy ikot cara mak sy n kami adek bradik pon smua mak sy buat mcm tu. Klu xleh trima itu pndapat masing2 ape2 mak ayah bby tanggung sndri brani buat brani amek risiko.. N alhmdulillah anak sy dh 5 tahun pon mmbesar ngn sehat n anak2 buah sy lagi 3 org pon smua ikot cara mak sy n alhmdulillah sorg umur 2,3,4 smua sehat... Lain org lain cara xleh trima itu hak masing2..

die sebenarnya bergantung pd mindset seseorang sis.. anak2 buah sy dlu. 3 bulan dh bg nestum but kita bg yg paling halus cmpur dlm susu... then kami mintak pendapat doc dan nurse.. mereka ckp depends on your baby punya penerimaan.. dlu kita kecik2 pun mak dh bg mkn... 5 org anak buah sy so far alhamdulillah.. lg1 kne latih klu tggu 5 atau 6 bulan nnt bby susah nk adapt makanan... ini pandangan sy...

2y trước

Org dulu2 bg mkn bby sbb xmampu beli susu sis,,faham???sbb tu dorang terbawa2 smpi ank cucu..jgn ikut bahayaaaa kecuali pakar kata ok bru bagi

Big No ya sis, bawah 6bulan hanya susu ibu sahaja atau fm. Org dulu2 mmg ada kata mcm tu, kadang suruh bagi air masak lah sbb baby nmpk mcm haus. Lapar bg nestum lah. Pernah ada 1kes psl baby meninggal dunia sbb diberi bubur nasi sbb nenek nya kata baby nmpk lapar dan menangis saja. Usus dia pecah sbb masih kecil.

5y trước

Ye I pun banyak baca articles bahaya bagi nestum.. Tapi mana dia org dengar.. Makcik2 semua kan degil.. Sebab dia dah besar kan 4 anak.. Dan setiap kali baby menangis lapar, dia bebel.. Susu tak cukup la tu

Baby bawah 6bulan hanya susu je.. Zaman mak ayah kita dulu tk mcm zaman sekarang semua hujung jari.. Sbb usus anak sgt2 halus.. Saya pon pernah mil suruj sy bg mkn.. Sy buat pekak je sampai mil tarik muka pastu nk marah2 .. Saya diam je.. Dlm hati ckp.. Kalau jd pape kat anak aku bkn korg yg nk jaga..

5y trước

OK sis.. 😁👌🏾

xbole . bg mse da 6bln nt bru bole . klau bby mcm lapa mksd xckop susu . bg je dy susu fm try bg minum pkai sudu pkai xreti btol . misi dgn doc pon xkn bg kita bg ank mkn awl . nt usus ank yg rosak kita sala kn doc pula pdhal dri awl kita sbgai mak kita da d pesan jgn bg ank mkn sblm dy msok 6 bln .

5y trước

Yes 200%betul sis 😃

No.. No.. Perut baby kecil je. Tak perlu apa2 selain susu ibu. Mmg org kata, dulu2 bagi mkn tak mati pun. Mmmm.. Tak jadi lagi kita tak tahukan. Lagipun kesan jangka panjang pun kita tak tahu jgk. Mengelak lebih baik dari mengubati. Apa2 pun, tepuk dada tanya hati..

5y trước

👍👍😁

Puan boleh bagi ibu mertua baca article mengenai baby2 yang diPAKSA makan nestum dn makanan sebelum 6 bulan. Susu badan mencukupi untuk baby. After 6 month baru boleh bagi makan. tapi please jangan bagi nestum. Masaklah untuk baby. No salt no sugar no msg.

5y trước

OK dear sis noted

Cakap mak mentua awak tolong lahh jgn ajar yang bukan bukan , kalau jadi pape kat anak awak dia nak bertanggung jawab ke .. lagi lagi anak awak baru 3 bulan tau .. nak beranak bukan senang ... org ckp senang tp betul ke dia bagi ... ngarut betul

5y trước

You are welcome honey no problem

Dengar and senyum je sudah. My mertua kita pun cakap bagi la makan, my baby masa tu baru masuk 5 months, tapi dah kita memang nak follow 6 months baru bagi, kita senyum sajaa. Jangan buat dia suap makan sudah la, memang terus akan naik hangin. Kihkih.

5y trước

Haha yah I pun senyum je.. Kadang2 argue jugak.. Sabar je lah

Banyak tau kes bayi mati gara2 dberi makan bawah umur 6bulan,,mmng org2 tua kata its okay korang sihat ja smpi skrg,,alhamdulillah kmu bernasip baik,kalau tba2 usus dia tersumbat haaa sedih menangis air mata darah pun xguna