Boleh Ke Baby Umur 5 Bulan Diberi Makan

Ada tak mommies2 berpengalaman bagi anak umur 5bulan makan nestum or biscuit? Adakah elok baby umur 5bulan makan?

19 Các câu trả lời

Depends. Refer to your paed, there is no such a thing usus baby whatsoever. Sebab food yg you akan bagi is baby’s food. Certain doctor dia akan advice you bagi a bit earlier. And bukan bagi from breakfast, lunch and dinner. Just bagi sikit ikut keperluan baby.

sebenarnya kena tgk sendiri pd anak . dia dh ready ke belum . 6 bulan tu okay . tp kalau dia tak ready, tersedak2 , elok nya try sebulan lepas tu pula. depends on system tubuh mereka 🥰

4y trước

sama

saya dah bgi ank saya saya umur dia 5bulan 8hari, sbb sy ada tanya misi masa cekup 5bulan misi ckp dh boleh bgi skit2 yg cair2 n blend halus2.stakat ni Alhamdulillah ank sy ok.

1y trước

baby buang air besar berapa ari dlm seminggu bila dh mkn

Sebaiknya tggu 6bln sis,pastu lg bagus kta masak sndri mknan tuk baby apa tah lg baru pertama kali mkn nurse bagi Saran jgn bagi biskut dlu awal2 tggu 8bln camtu untk snack baby boleh bagi buah

Masa ceramah doc ari tu..ada sebut baby hanya bole bg blajar makan masa umo 6 bulan ke atas saja..sbb sistem pcernaan..usus dia x mcm kita..tkt sian baby la nnt..

Depend tapi seelok nya 6 bulan sebab sistem digestion baru matang. Tapi ada je baby yang kecik masa umur 4-5 bulan doc dah suh bagi makan bubur blend halus.

Depends pada baby. Tapi kalau ikut kan tak elok bg before 6bulan. Usus baby tak matang lagi. Tp kalau berani nak amik risiko dipersilakan.

Bby sy mula mkn 5 ke 6 bulan. Sy bg bubur halus sgt2 dan cair. Tp dlm kuantiti sedikit. Jgn byk. Tp klu ragu2 xpyh bg. Tggu 6 bulan.

Depend on dr. Anak saya 5 bulan baru boleh start makan biskut. 5bulan 2 minggu macam tu. Biskut baby yg perasa asli.

6bln seeloknya..sbr ea mommies..lg sebulan je lg bby leh mkn 😉