Pengesahan kehamilan dengan doktor

macamana ya korang buat pengesahan kehamilan dengan doktor? Saya dah nk masuk 10 weeks, pergi klinik tadi, KK, saya cakap "nak sahkan kehamilan". Sebab klinik desa suruh sahkan doktor dulu, baru leh buka buku merah. TERKEJUT saya sebab kena bayar 30.00?. Tak cukup duit tadi, terus tak jadi buat.

37 Các câu trả lời

Check kehamilan di kk kna bayar..kalau x nk bayar, buat sendiri kat rumah n tunjuk upt kat dr..sbb sy dulu ingat wajib buat kat kk sblm buka buku..lps tu dr kata kalau ada upt tu x yah buat la kat kk

5y trước

Ya, kecuali ada surat atau gambar scan.

Sy dulu cek kk mase 8weeks sbb ade bleeding... Pas tu doc scan terus suh bkak buku pink kt kk tmpat sy... 11 weeks dh dpt appt terus buka...x kne bayar pape pun... Lain tmpat lain prosedur kot

5y trước

Itu la yg saya pelik, adik saya pregnant jugak, dia xkena bayar pulak katanya.

Kalau pergi klinik swasta mmg kne bayar mahal la kan.. kalau klinik desa xboleh buka buku .. sis bole pegi klinik kesihatan terus kot... Sbb sy pegi kk terus diorg buka buku... Byr rm1 je..

5y trước

Klinik kerajaan ke yg kene bayar rm30 tu? Sejak 2020 ni ke? Dasyat ye..sy buka buku bulan 10 haritu...

Prgi klinik kk kne byr rm30? Mhalnye... Sy byr rm1 je... Sy ckp sy nk cek sbb da lama tk dtg period... Baru dye buat test air kencing.. N dpt la surat pengesahan kehamilan tu...

5y trước

Prgi kaunter pndaftaran...

sy dtg klinik sbb demam. then bgtau ada missed period. lps tu doc suruh check upt n positif. terus buka buku pink dkt kkia. kk dgn kkia bersebelah. xde caj duit rasanya.

5y trước

Tq sis... Minggu depan nk pi lain, cakap xsihat, nk jumpa doktor

Sy haritu ckp nk cek hamil juga..byr rm1 lg..dah banyak dgr org komplen pasal ni..nak cek hamil je kena bayar rm30..ni cerita KK kerajaan ke / klinik swasta ni?🤔

5y trước

Memang kena byr rm1 pun...tak pernah sy kena mahal mcmtu

Saya tahu prenant.. Trus prgi klinik desa.. Xbyr pn.. Settle buat buku.. Suruh jmpa dktor dkt kk berdekatan.. Dan buat scan.. Settle ngi vitamin.. Balik..

5y trước

3 tahun lepas masa anak first macam tu la. Kat melaka. Kali ni anak kedua, saya kat Perlis. Pi bagitau pregnant, depa suh buat pengesahan di kk, pi kk depa cakap kena bayar 30.00 untuk pengesahan, pastu baru leh pi buat buku di klinik desa. Takda pengesahan kk, kd xnak buka buku.

Sy tahun lpas g klinik cek khamilan lpas tu trus buka buku pink..nurse bg tarikh suh scan doc d kk..mcm tu je,xde pla kne byr2..xthu la klo 2020 ni lain pla

5y trước

Ouhhh xthu la pla kne byr..sb sy xde pla kne byr2 mcm tu,mahaiii noh skg nk buka buku😁

G kk G gtau nk buat buku pink..n bawk scn klau yg dh scn la..lau belum..bawk test upt...lau blum masuk 7 8 weeks..kne tunggu la..t dye bg tarih suh buat buku

5y trước

Ok sis.sme2

Sy haritu pegi kk , nurse suruh pegi jumpa doctor d jab.pesakit luar bgtau nak confirmkan pregnant . The result tu bawa pegi kk . Bayar rm1 je sis .

5y trước

Aah btul.. sy pn prgi kt bhgian psakit luar