Mama Yg Baik

Macam mana nak jadi ibu yg baik ye? #bantusharing #1stimemom #firstbaby #mommybuntu

2 Các câu trả lời

Baik dr segi yg mcm mana maksud puan..?bg sy semua ibu adalah yg terbaik di mata anak2..sy pun x sempurna..kerap rasa diri gagal dlm mendidik anak2..adakala termarah tertengking..terpukul tercubit..kerana ikutkan emosi & jgk rasa letih..tapi alhamdulillah anak2 tetap cari walaupun lepas dimarah..tu tanda nya kita berharga & yg teristimewa pada mereka..moment2 tu akan buat kita beringat..tips sy..sentiasa mohon maaf pd anak2 setiap hari..lepas termarah..bg masa kejap kemudian cpt2 lah reda & peluk mereka balik..minta maaf..tak salah & tak perlu malu utk minta maaf pd anak..kalau dia dah faham..tnye die awak maafkan mamy tak? Lps tu ckp kite same2 maaf okay..lama2 nnt dia akan tau perasaan kita..situasi kita & bila buat salah akan dtg sendiri minta maaf.. kalau anak masih kecil, cuba lah luangkan masa dgn mereka sehabis mungkin..waktu menyusu tu bonding sebaik2nya..& bila dia tidur, masa tu kita bt keja..kalau tibe2 rasa burnout, mohon bantuan suami utk tgk anak skejap..so that puan boleh ambik masa utk tenangkan diri..sy selalu tenangkan diri masa mandi..dduk bwh shower lame sikit..mntk suami tgk kan anak..lg 1 masa solat..in sha allah puan..semua ibu adalah yg baik & terbaik..semoga urusan puan sentiasa dipermudahkan..

wlupun kita ni ibu.tp kita jg manusia biasa sis.kita pndai penat,stress,rs mrh.tp tulah emosi kena kawal n sabar dgn kerenah ank sgt pnting.sblm kita jd ibu kita tgk org yg ada ank mcm best je kn.baby tu cute.tp nk besarkn dia sikit punye susah.mental kena kuat sis.klu dpt suami yg supportive tu bonus.actually suami mainkn peranan pnting.klu suami bgus insyaAllah kita pun akn jd ibu yg baik.